MT4H styr och noder-9469

Detta gjorde Medtech4Health under 2017

Det Strategiska Innovationsprogrammet Medtech4Health har nu rullat i två år och här kommer vår sedvanliga årsrapport med vad vi har gjort under året. Medtech4Health rapport 2017 går att ladda ner som pdf eller läsas nedan.

Projektportfölj

Större delen av Medtech4Healths budget läggs på finansiering av medicintekniska utvecklings- och implementeringsprojekt. Projekten söker medel i öppna utlysningar.

Sedan programmets start har 109 projekt finansierats med 39,3 MSEK via utlysningar. Om man räknar in de medtechprojekt som finansierades via den gemensamma utlysningen med Swelife 2017 så har 122 projekt finansierat med 73,2 MSEK.

Under 2017 har vi påbörjat arbetet med att stötta de pågående projekten på ett strukturerat sätt samt att samla in och synliggöra resultatet.

Utlysningar

Under 2017 genomfördes fyra utlysningar varav en i samarbete med systerprogrammet Swelife. Utlysningarna hade delvis olika målgrupper och syfte. Antalet är detsamma som under första verksamhetsåret. Utlysningarna presenteras nedan i den ordning som de öppnade.

Projekt för bättre hälsa

Projekt för bättre hälsa är ett samarbete med Swelife. Utlysningen öppnade november 2016 och stängde januari 2017. Totalt 144 ansökningar kom in och efter bedömning och granskning valdes 32 projekt ut för intervju. Av dessa finansierades 28 projekt med totalt 23 MSEK. I denna utlysningen kunde man söka upp till en miljon SEK i stöd och av de finansierade projekten var 13 medtech projekt och 4 e-hälso projekt.

En till omgång av denna utlysning har öppnat, den stänger i januari 2018.

Kompetensförstärkning till småföretag

Med Kompetensförstärkning till småföretag ger Medtech4Health stöd för mikro, små och mellanstora företag för att ta in extern kompetens som företaget saknar. Utlysningen öppnade 1 februari och tog emot ansökningar löpande under året fram till 30 november. Granskning och beslut togs en gång per månad. Själva ansökningsförfarandet är förenklat för att passa småföretag.

Under 2017 fick 21 projekt stöd i denna utlysning. Dessa projekt finansierades med totalt 3,7 MSEK. Detta kan jämföras med 2016 då totalt 26 projekt finansierades i denna utlysning.

Innovatörer inom vård och omsorg

Innovatörer inom vård och omsorg riktar sig till anställda inom vård och omsorg för att ge dem möjlighet att frigöra tid att arbeta med att utveckla och implementera ny teknik. Utlysningen öppnade i februari, stängde i april och besked gavs i mitten av juni. I utlysningen 2017 inkom ett fyrtiotal ansökningar och 8 projekt finansierades med 5,3 miljoner. Det var något lägre än de 66 ansökningar som inkom 2016.

Medicintekniska samverkansprojekt

Årets fjärde och finansiellt största utlysning var öppen över sommaren och stängde i september. Syfte med Medicintekniska samverkansprojekt är att sammanföra parter från olika delar av branschen för att arbeta med projekt i tidig utveckling. Utlysningen var öppen för samarbetsprojekt mellan minst två parter där de kunde söka max 50% av totalbudget.

Utlysningen fick 40 ansökningar. Detta är betydligt lägre än de 103 ansökningar som inkom på en liknande utlysning under våren 2016. Troligen beroende skillnaden på en kombination av faktorer, bland annat att den flyttat till sommaren då vi inte har ett lika aktivt kommunikationsarbete som under vintern. En annan faktor kan vara vårens utlysning tillsammans med Swelife.

Totalt finansierades 10 stycken projekt med 14,3 MSEK.

Stötta och sprida portföljen

Översikt över samtliga finansierade projekt

Under året har vi sjösatt en lösning på webben där det går att se och söka bland samtliga finansierade projekt. Det går att filtrera via olika parametrar och exempelvis se hur finansieringen fördelas geografiskt eller per utlysning.

Utvärdering och spridning av resultat

De projekt som avslutats har under året kontaktats för utvärderingsändamål. Projekten har även bjudits in att berätta om sina resultat under olika event, exempelvis Medicinteknikdagarna. Se mer under rubriken Kommunikation.

Projekt Accelerera

För att maximera sannolikheten för att de projekt som fått finansiering lyckas är det av vikt att kontinuerligt följa upp dem och vid behov erbjuda ytterligare stöd. Detta sker framförallt i regi av de regionala noderna.

Inom projektet Accelerera får ett urval av de finansierade projekten möjligheten att träffa erfarna personer med relevant medicinteknisk branschexpertis. Dessa möten skall för de enskilda projekten utmynna i tydliga strategier och identifiering av lämpliga nästkommande aktiviteter. Vidare skall expertpanelerna matcha projektens/företagens behov med lämpliga aktörer som kan tillfredsställa dessa behov. Stödet från panelen kan röra sig om att:

Inom projektet Accelerera får ett urval av de finansierade projekten möjligheten att träffa erfarna personer med relevant medicinteknisk branschexpertis. Dessa möten skall för de enskilda projekten utmynna i tydliga strategier och identifiering av lämpliga nästkommande aktiviteter. Vidare skall expertpanelerna matcha projektens/företagens behov med lämpliga aktörer som kan tillfredsställa dessa behov. Stödet från panelen kan röra sig om att:

  • Hjälpa projektteamet att definiera i vilken fas projektet befinner sig
  • Identifiera och planera vilka värdeskapande aktiviteter de behöver göra och vilka som bör komma härnäst
  • Föreslå till vilken regional/nationell aktör de bör vända sig för att få resurser och pengar
  • Hitta skärningspunkter för samverkan med andra MT4H-projekt.

Ett antal pilotprojekt har startats tillsammans med lokala Connect.

Projektledare är Henrik Mindedal MedTech West.

Strategiska aktiviteter

Medtech4Health deltar i eller driver ett antal aktiviteter för att sammanföra olika aktörer, sprida kunskap om vad medicinteknik kan göra för vård och omsorgssektorn samt öka antalet innovationer som kommer till nytta för patienter och brukare.

Dessa kallas för strategiska aktiviteter och de är ibland initierade och drivna internt, ibland av en extern aktör. Här kommer en introduktion i bokstavsordning till de större satsningarna.

AIDA – Anaytical Imaging in Diagnostic Imaging

AIDA är en nationell arena för forskning och innovation kring artificiell intelligens, AI, för medicinsk bildanalys. Basen är i Linköping men arenan är nationell. Här samlas akademi, sjukvård och industri för att omsätta tekniska framsteg inom AI till patientnytta i form av kliniskt användbara verktyg. Detta innefattar skräddarsydda IT-system och tillhörande bemanning sjösatt i en kliniknära miljö.

Under sommaren och hösten har det varit möjligt att engagera sig genom att söka till AIDA som tekniska projekt och kliniska fellowships. Båda möjligheterna innefattar upp till 50% finansiering, tillgång till teknisk infrastruktur och mänsklig expertis, samt brett utbyte med andra innovatörer på området. I november arrangerades en välbesökt kick-off för AIDA.

11 MSEK finns avsatta för detta projekt under en treårsperiod. Just nu har AIDA nio pågående projekt samt fyra kliniska fellowships. Projektledare är Claes Lundström som är forskare på Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV vid Linköpings universitet samt forskningschef på Sectra.

Medtech4Health Innovation Award

Medtech4Health Innovation Award är ett pris som uppmärksammar eldsjälar inom vård och omsorg som gjort något extra för att implementera medicinteknik. Det kan vara allt från att utnyttja digital teknik för att erbjuda vård nära patienten till att införa en ny teknisk produkt.

Priset delades ut första gången 2017 i samband med branschorganisationen Swedish Medtechs årsmöteskonferens. Av ett fyrtiotal inkomna förslag nominerade juryn fem stycken finalister som bjöds in att delta under årskonferensen. Alla finalister presenterades med en kort film. Dessa ger en fin överblick över medicintekniks bredd och möjligheter.

Vinnare av ära och 100 000 kronor var gruppen bakom appen SMS livräddare som tar tillvara på en tidigare outnyttjad resurs i vården. Projektet drivs av Kristina Svensson på Medtech4Health.

Innovationsmotorer

Innovationsmotorer är en del av Medtech4Healths arbete för att höja takten på utvecklingsarbetet i vården. Tanken är att sjukvården själva ska fungera som en motor för utveckling av en innovativ vård – med patientnytta och en konkurrenskraftig medicinteknisk sektor.

Den första Innovationsmotorn är Västerbottens läns landsting med projektet Innovationskliniker. Innovationsklinikerna ska vara en spjutspets för systematisk test och implementering av såväl ny teknik som nya arbetssätt. Som ett första steg har man genomfört en kartläggning av nuläget för tre kliniker för att etablera en ”base line” där problem/behov och resursåtgången i respektive verksamhet synliggörs.

En annan aktivitet som genomförts inom Innovationsmotorer är tre gruppintervjuer med läkare om deras behov av digitala kliniska beslutsstöd. Detta har skett tillsammans med Läkarförbundet och med hjälp av Ipsos.

10 MSEK är avsatta för 2017 och 2018 samt ytterligare 6 MSEK per år för 2019 och 2020. Projektledare är Lena Svendsen som är anställd på Swedish Medtech.

Samverkansprojekt: Medicinteknik för Hälsa och Hållbarhet

Syftet med projektet Medicinteknik för Hälsa och Hållbarhet – ökad kunskap genom samverkan är att öka kunskapen om, och förståelsen för, de möjligheter som medicinteknik innebär för en innovativ, effektiv och värdebaserad vård och omsorg, hos beslutsfattare inom vård och omsorg, myndigheter och företag. Detta görs med bland annat rundabords-samtal och en konferens.

Konferensdagen Medicintekniska metoder i svensk vård och omsorg – vägen framåtarrangerades av SBU, TLV, SKL, LfU, Vinnova och Swedish Medtech hösten 2017. Där diskuterades hur nya behandlingsmetoder på ett effektivare sätt kan komma vård och omsorg till del.

Hösten 2016 arrangerades ett rundabords-samtal på temat Vård i hemmet i Stockholm och i oktober 2017 arrangerades ytterligare ett rundabordssamtal på temat Medicinteknik och evidens – Vad krävs för att utveckla bättre beslutsunderlag för införande av innovativ medicinteknik i svensk vård och omsorg. Det senare ägde rum i Göteborg i samverkan med Sahlgrenska Science Park.

Projektet drivs av Sofia Medin och Malin Hollmark på Swedish Medtech.

Utbildning i entreprenörskap

För att öka sannolikheten för fler framgångsrika medicintekniska projekt genomfördes under hösten kursen Innovation och entreprenörskap inom medicinsk teknik för andra gången.

Kursen behandlar hela innovationsprocessen, från att identifiera ett problemområde till en kommersialiserad medicinteknisk produkt. Kursen ges som internat under två tillfällen med distansarbete däremellan. För att komma i mål med en medicinteknisk innovation ställs stora krav på ett väl fungerande samarbete och en god kommunikation mellan alla ingående aktörer. Förutom föreläsningar och case-arbete är därför en väsentlig del av kursen utbytet av erfarenheter mellan deltagarna. Den tvärvetenskapliga och nationella sammansättningen är särskilt viktig.

I år ägde internatdelarna rum i Umeå och Linköping. Projektledare är Helena Grip CMTF.

Internationellt samarbete

Medtech4Health är ett nationellt program med uppdrag att även ha en internationell utblick och verka för ökat internationellt samarbete.

IMPACT –  for MedTech In Europe

IMPACT är ett projekt som har som mål att påverka utlysningstexterna i kommande ramprogrammen för att lyfta fram svenska styrkeområden inom medicinteknik. I projektet ingår även att skapa ett ökat intresse för nuvarande ramprogram, Horizon2020 i Sverige. Projektet innefattar också att EU utlysningar bevakas för att i möjligaste mån synkroniseras med utlysningar inom Medtech4Health.

Fem styrkeområden har valts ut: Health Digitalization är huvudområde med AI, Personalized medicine, ATMP, eHealth samt Imaging som underrubriker. Under hösten har en kartläggning av svenskar och andra individer med intressanta placeringar kopplade till valda styrkeområden samt övriga individer och organisationer av intresse gjorts.

Under december genomfördes det första informationsmötet kring Horizon2020. 35 personer samlades i Uppsala.

Möten har genomförts med nyckelpersoner på nationell och internationell nivå, bland annat Direktören för SME-instrumentet Bernd Reichert. Vidare har projektet deltagit vid matchmaking och informationsmöten i Bryssel, Köpenhamn, Luleå, Malmö med mera.

Projektet IMPACT drivs i samarbete med Swelife och i samverkan med bland andra EU SME Support Office, Vinnova och den nationella Referensgruppen för Hälsa. Projektledare för Medtech4Health är Lena Strömberg.

Internationellt och nationellt samarbete

Under året påbörjades arbetet med att etablera fler nationella samarbeten med andra strategiska innovationsprogram, öka antalet samarbeten mellan hälso- och sjukvården, patienter, universitet, högskolor och företag samt öka antalet ansökningar med internationella konstellationer i Medtech4Healths utlysningar.

Projektet initierades under första delen av 2017 med aktiviteter, engagerande av projektledare samt analys av vilka projekt och aktörer som är av primärt intresse. Kontakter med flera andra SIP:ar har etablerats och en plan för samverkan med nordiska samt vissa europeiska motsvarigheter har tagits fram. Vidare har ett samarbete med EIT Health etablerats för att utöka det europeiska nätverket och öppna upp programmens olika möjligheter för utvecklings- och tillväxtstöd.

Projektledare för projekt internationalisering är Lena Strömberg.

Sessionen Växa genom internationalisering

I maj 2017 arrangerade Regeringskansliet tillsammans med Formas, Energimyndigheten och Vinnova konferensen Samverkan för Innovation. Medtech4Health ingick i referensgruppen som arrangerade eftermiddagens parallella sessioner och vi åtog oss att ta hand om ett internationellt spår.

Med utgångspunkt i att vi tror samverkan börjar med att människor träffas och utbyter erfarenheter arrangerade vi dialogbaserade runda-bordssamtal med totalt tretton länder. Varje land hade minst en expert på plats. Totalt deltog ett 90 tal personer. Alla diskussioner dokumenterades. Läs mer om Växa genom internationalisering.

Internationella konferenser

En annan aspekt av det internationella arbetet är att plocka upp trender och kunskap genom att delta i internationella konferenser.

I september deltog Medtech4Health tillsammans med en mindre svensk delegation på den stora medtech konferensen AdvaMed i San Jose i USA. I anslutning till denna konferens genomfördes ett antal studiebesök i Silicon Valley till bland annat Stanford och Google. Dessutom deltog delegationen på den kick-off för startupbolag som Nordic Innovation House anordnade för medtechbolag som satsar på att komma in på den amerikanska marknaden.

Den europeiska branschkonferensen MedTech Forum som ordnas av MedTech Europe i Bryssel är en viktig mötesplats. Ingen konferens ägde rum under kalenderåret 2017 då den bytte säsong, från november till januari. Medtech4health deltog på denna i november 2016 med två stycken deltagare och kommer att delta med tre representanter i januari 2018 för att kunna täcka fler parallella sessioner.

Kommunikation

Den interna och externa kommunikationen ska stötta programmets övergripande mål. De primära målgrupperna är aktörer som är engagerade i Medtech4Health, akademi, näringsliv samt vård och omsorg. Kollegor i innovationssystemet och finansiärer är också centrala. Nästa steg på kommunikationsfronten är att öka kännedomen om medicinteknikens betydelse till anhöriga, patienter och beslutsfattare. Vi arbetar också kontinuerligt för ökad samverkan mellan branschens olika aktörer.

Egna kommunikationskanaler

Prioriterade egna kanaler är en innehållsrik webbsajt, kvartalsvis nyhetsbrev och synlighet i relevanta sociala medier. Tonaliteten är lättillgänglig och präglas av hög transparens. Alla skribenter på webben skriver under eget namn och är fria att bibehålla sitt eget språkbruk. Under året har vi utökat den engelska versionen av webbsajten. Den är inte en direkt översättning utan informationen redigeras för en tänkt målgrupp med en annan bakgrundskunskap om svenska förhållanden, än den svenskspråkiga sidan.

Webbsajten hade 20 000 besök under 2017 vilket är en 13% ökning jämfört med året innan. Populäraste sidor är utlysningar, kontakt och Aida. Även filmerna från Medtech4Health Innovation Award har varit välbesökta.

Nyhetsbrevet har 615 prenumeranter med en öppningsfrekvens på över femtio procent. Detta är fortsatt mycket bra även om öppningsfrekvensen går något neråt. Detta beror troligen på en kombination av att kännedomen om våra utlysningar ökat samt att nyhetsbrevet spridits utanför kärntrupperna. Vi fortsätter att arbeta på att nyhetsbrevet ska vara erbjuda högt läsvärde och relevans för mottagarna.

LinkedIn fortsätter att vara en bra kanal för att nå ut med länkar till nyheter och informera om aktuella händelser. Vår LinkedIn-sida har passerat 255 följare.

Vi får även många besök från Facebook, mest från andra personers delningar då vår egen Facebooksida har modesta 25 följare. Både besöken från Facebook och Twitter har stigit under året.

Kristina Svensson och Lena Strömberg har Twitterkonton där de periodvis delar intryck från olika event. Allt som delas med taggen #medtech4health syns på vår webbsajt. Andra taggar vi använder är exempelvis #medtechweek, #almedalen, #sipnytt. Via Twitter når vi kollegor i branschen.

Vinterturnén: en landsomfattande informationskampanj

För att etablera nätverk, sprida information och bidra till ökad genomförde projektkansliet för andra året i rad en informationskampanj i samarbete med olika lokala organisationer. På dessa seminarier träffade representanter för programmet flera hundra personer runt om i landet. Nya orter som besöktes under årets turné var Östersund, Karlstad samt forskningsanläggningen Igelösa och MAX IV i Lund.

European MedTech Week maj

European MedTech Week är ett europeiskt initiativ med syfte att öka kunskapen om, och uppmuntra till dialog om, medicinteknik. Bakom evenemanget står den europeiska branschorganisationen MedTech Europe. Svensk koordinator är Swedish Medtech.

MedTech Week 14-20 juni 2017 lockade en bred och (namn)kunnig publik. Totalt deltog flera hundra personer i fem evenemang arrangerade av olika lokala organisatörer.

Veckan bjöd på prominent invigning i Uppsala, välkomnande inspiration i Umeå, viktig rekrytering till klinisk forskning i Göteborg, en fartfylld talkshow i Linköping samt spännande möjligheter för företag med MAX IV och ESS i Lund.

Politikerveckan i Almedalen juli

Under politikerveckan i Almedalen var hela projektkontoret samt flera personer från våra noder samt styrelsen på plats i Visby.

Detta år arrangerande Medtech4Health ett flertal olika aktiviteter. Vi hade ett eget seminarium med titeln Medtech saves lives – are you afraid of change? med tre inspiratörer. Det hölls under en seminariedag som arrangerades av ett antal medlemsföretag i Swedish Medtech samt Medtech4Health. Dagen hade temat Friskare vård, friskare människa och inleddes med en inspirationsfrukost och avrundades med ett mingel.

Tillsammans med Swedish Medtech och MTF arrangerades på tisdag kvällen ett mycket välbesökt AI-mingel i Hälsodalen.

Dessutom deltog programmets representanter i runda bordssamtal, paneler och debatter utöver det stora antalet planerade och spontana möten som uppstår när så många personer från branschen är på ett och samma ställe. Helhetsintrycket är att deltagandet och genomförda aktiviteter blev mycket lyckade och planering för ett liknande upplägg inför 2018 är redan påbörjat.

Medicinteknikdagarna oktober

MTFs årliga konferens Medicinteknikdagarna samlade i år fler deltagare och utställare än på många år. Totalt var det 462 deltagare och 41 utställare som träffades i Västerås den 10–11 oktober 2017. Medtech4Health var en av utställarna och silversponsor. Vi hade även ett eget spår där femton av de projekt som fått finansiering i någon av våra utlysningar fick möjlighet att presentera sig. Ekonomiskt bidrag utgick för deltagande i Medicinteknikdagarna 2017. Projektledare för denna aktivitet var Per Ask, Nova Medtech.

Många framträdanden

Personer som är engagerade i Medtech4Health talar regelbundet om medicinteknik och Medtech4Health i olika sammanhang. Exempelvis:

  • Invigningen av E-hälsocentrum i Östersund
  • Ängelholm – robotiserad rehabilitering.
  • Svensk-tyska handelskammaren – frukostmöte kring ”Vilka möjligheter erbjuder den tyska marknaden inom e-hälsa?”.

This text is also available in English.

Dela gärna detta!

Publicerad: 19 januari 2018

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.