Lund max iv och nod-0412

Programkontoret gjorde studiebesök på Max IV

Det går inte att närma sig Max IV strax utanför Lund utan att bli imponerad av anläggningen. I varje fall blir jag det varje gång och jag tror inte jag är ensam. Igår var Medtech4Healths programkontor på studiebesök. Det var inledningen på höstens arbetsmöte där vi diskuterade vad vi ska satsa särskilt på under kommande år. Styrelsen hade skickat med att de ser internationalisering och upphandling som två vitala frågor.

Personligen ser jag ett behov av att lyfta fram resultaten från finansierade projekt mer än vad vi gör idag. Andra idéer som var uppe är innovationstävling tillsammans med kollegor i andra SIP:ar och ett nätverk för kvinnor i medicinteknik. Följeforskning, satsning på våra vita fläckar geografiskt samt genusöversyn av utlysningstexter var tre andra idéer som kommit in. Alla i programkontoret har lagt till idéer i ett dokument i vår gemensamma Dropbox-mapp. De idéer som det var flest som var intresserade av att driva vidare bildades det arbetsgrupper runt.

Själva mötet hade vi på Rise lokaler. Istället för det sedvanliga gruppfotot från mötet blev det denna gång en arbetsbild. Från vänster Reidar Gårdebäck (programdirektör), Pontus von Bahr (Vinnova), Monika Lydin (Rise), Henrik Mindedal (MedTech West), Tomas Jansson (Medicon Bridge), Lena Strömberg (Medtech4Health/Impact), Bertil Guve (KTH), Sebastian Möller (Medicon Bridge), Frida Lindberg (KTH, hann smita ur bild), Sara Qvarlander (CMTF), Olof Lindahl (CMTF) samt Kristinas Svensson (representeras i bild av en hatt).

Max IV – ett mycket stort mikroskop

Med risk för att vara lite vanvördig så här på fredag eftermiddag så är Max IV ett mycket stort mikroskop. Det som är synligast är den stora lagringsringen som är 528 meter i omkrets. I sig själv gör den ingenting, det snurrar bara runt elektroner i ett tunt vakuumrör.  Det krävs att man hänger på experimentstationer för att magi ska uppstå. De kallas för beamlines och har namn som BioMax och NanoMax. Det finns totalt utrymme för trettio sådana och ännu så länge har de fått ihop finansiering för femton. Det är här själva experimenten görs. Vi besökte den som heter Balder och ännu inte är inkopplad.

Till varje beamline är två anställda knutna. De ska hjälpa de forskare som kommer till Max IV för att utföra experiment med hjälp av utrustningen. Det finns två sätt att få tillgång till stråltid, antingen ansöker man eller köper. Ansökningarna står för den överväldigande majoriteten av stråltiden. De tilldelas baserat på forskningshöjd på det föreslagna projektet. Fördelen med att betala för stråltid är att resultaten inte behöver publiceras, något som kan vara attraktivt för större företag.

Metalliska material som är en annan SIP hade i juni en tvådagars workshop med diskussioner om hur Max IV kan användas inom deras område. Det kanske kan vara något även för oss i Medtech4Health?

Med denna korta rapport ämnar jag avsluta veckans rapportering från olika aktiviteter och önska alla en riktigt trevlig helg!

Dela gärna detta!

Publicerad: 24 november 2017

AKTUELLT


Uppskattat deltagande under MVTe

5 mars 2024|

Medtech4Health tog en framskjuten plats under årets MVTe: mötesplatsen för välfärdsteknologi och e-hälsa på Kistamässan i januari. Här gavs besökarna bland annat en möjlighet att lyssna till en paneldebatt om patientsamverkan och delta i rollspel om framtidens äldrevård.

NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.