Arbetet bedrivs linjerat med Sveriges Innovationsråd, svenska referensgruppen för Hälsoprogrammet samt EU SME Support Office. Vinnova, VR, Sweden BIO, Lif, Swedish Medtech, RISE, Västra Götalandsregionen, LiU, CMTS mfl deltar i arbetet.

Påverkansplattform för svensk medicinteknik och life science

Projektet är nu avslutat och därmed uppdateras ej denna sida.

Svensk medicinteknik och life science behöver generellt sett bli bättre på att synliggöra de styrkor som finns inom sakområden, forskning, samarbeten och innovationsmiljöer. Idag saknar vi en gemensam röst inom området som kommunicerar och därmed både informerar och påverkar kommande utlysningar inom de möjligheter som finns inom EU. Medtech4Health och Swelifes gemensamma påverkansplattform vill utveckla och vara denna röst.

Plattformen har etablerats baserad på det existerande samarbetet inom de strategiska innovationsprogrammen Medtech4Health och Swelife. Medicinteknik och life science är en förutsättning för utveckling av vårt eget välfärdssystem och ger stora exportmöjligheter, men kräver också ett ökat svenskt deltagande och initiativtagande i europeiska innovationsprojekt.

VISION

Svensk initiativkraft, nyckelkompetenser och stark innovationsinfrastruktur inom medicinteknik och life science

– en självklar partner i paneuropeiska projektkonsortier.

Plattformen har fem övergripande mål:

  • Ökad förståelsen för och kunskapen om H2020 och därmed skapa ett ökat svenskt intresse för deltagande
  • Bevakning av EU utlysningar och synkronisering med svenska initiativ
  • Öka det svenska deltagandet i H2020-ansökningar relativt sett
  • Öka antalet beviljade ansökningar och därmed attrahera en större andel av EU:s F&I-medel
  • Påverka skrivningarna i nästa ramprogram.

AKTIVITETER

Plattformen koordinerar svenska aktörer, mobiliserar samarbetspartners och ökar interaktion med EU:s finansieringssystem. Detta görs genom ett antal strategiska och operativa aktiviteter. Arbetet utgår från de styrkeområden som identifierats i projektet – Artificiell Intelligence, Personalised Medicine, e-Health, Imaging och ATMPs. Självklart är dessa områden inte exkluderande på något sätt.

ORGANISATION

Arbetet bedrivs med en arbetsgrupp som består av representanter från industrin, akademi, forskningsinstitut samt vård och omsorg och leds av Lena Strömberg och Heather Marshall-Heyman.

Deltagande organisationer i arbetsgruppen utöver Swelife och MT4H: Västra Götalandsregionen, Lif, Swedish Medtech, Sweden BIO, EU SME Support Office, Umeå Universitet, RISE, Linköpings universitet och EIT Health. Påverkansplattformen finansieras av Vinnova.

Arbetet bedrivs i fem olika arbetspaket:

Identifiera Sveriges styrkeområden. Det är viktigt att linjera med andra aktörer för att förtydliga och förankra det gemensamma budskapet mot EU och kommissionen. För att öka trycket och flödet i alla kanaler är det också av vikt att identifiera relevanta individer, organisationer och kommunikationskanaler. Valda styrkeområden har identifierats tillsammans med akademi, näringsliv och klinisk verksamhet. 

Genomförs på sex platser i Sverige under slutet av 2017 och våren 2018. Seminarierna vänder sig till SME och forskare på landets universitet och högskolor för att sprida information om möjligheterna inom kvarvarande programperiod inom H2020. Första tillfället genomförs i Uppsala redan 11/12. Håll utkik efter en plats nära dig!

En halvdag med kunskapsöverföring och diskussioner kring svenska möjligheter att bidra till EU:s utveckling och utmaningar. Genomförs i maj 2018 tillsammans med olika svenska aktörer.

För att utveckla och internationellt driva de olika styrkeområdena inom projektet kommer experter och viktiga opinionsbildare att tillsammans skapa en plattform för samarbete. Utgångspunkten blir de olika satsningar som redan finns och komplettera där så behövs. Se gärna Vinnovas olika finansierade projekt inom tex Biologiska läkemedel.

Stöttar den svenska referensgruppen inom Hälsa med kompetenser när utkast på programförklaringar, utlysningsområden samt enskilda utlysningstexter finns tillgängliga. Löper parallellt under hela projektet.

RESULTAT

Nu när projektet är avslutat kan ett flertal mätbara resultat och lärdomar noteras från det stora gemensamma arbetet.
Sammanfattningsvis har projektet nått uppsatta mål om ökat intresse och förståelse för EUs ramprogram, fler sökande och skrivningarna till utlysningar har påverkats i svenskt intresseriktning.

Utöver mätbara resultat har också flera systemiska effekter kunna identifieras som tex ökad interaktion mellan referensgrupperna Hälsa och ICT, en ökad regional interaktion i innovationstödssystemet, ett utökat, breddat samt fördjupat nätverk i Bryssel.

Vill du läsa mer om resultaten, genomförda aktiviteter mm: ladda ner en sammanfattande presentation här.

Projektet har också tagit fram en Guide för hur företag och forskare kan gå till väga när man vill nå de medel som finns inom EU:s olika ramprogram. Guiden bygger på en sammanställning av olika experter från universitet, EU SME Office samt tips från entreprenörer och forskare som själva sökt. Tack alla för era bidrag! För en djupdykning i projektet: ladda ner och läs hela slutrapporten här!
Vill du veta mer om projektet, uppnådda resultat och lärdomar vi dragit eller kring hur vi jobbat, ta kontakt med oss.

För mer information eller om du vill söka medel:
För engagemang i fortsatt påverkansarbete ta kontakt med någon av noderna i Medtech4Health, Bertil Guve som är ansvarig för det internationella arbetet inom Medtech4Health, Heather Marshall-HeymanSwelife eller den nationella kontaktpersonen på Vinnova.

Vill du söka medel: Kontakta EU SME Support Office om du är ett företag. Ditt universitets Grants Office om du är en forskare. Söker du projektpartner titta på EUs Intressentportal!

Senaste nytt från projektet

Finansieringsglapp lämnar små och medelstora företag utan stöd

23 juni 2025|0 Comments

Medtech4Health och Swelife har tillsammans finansierat över 200 projekt genom utlysningen ”Samverkansprojekt för bättre hälsa”. Syftet har varit att accelerera utveckling och kommersialisering av innovativa lösningar för vård och hälsa. Resultatet talar sitt tydliga språk –  tillväxten hos de finansierade företagen har ökat kraftigt.

MedTech4Growth: stöttar den internationella tillväxtresan för svensk medicinteknik

19 juni 2025|0 Comments

Nu startar MedTech4Growth – ett strategiskt projekt som ska bana väg för tillväxten hos svenska medicinteknikföretag genom internationalisering. Initiativet drivs inom ramen för Medtech4Health och fokuserar särskilt på att stötta små och medelstora företag som står inför steget ut på den globala marknaden.

BME@LiU visar vikten av tvärsektoriellt samarbete

26 maj 2025|0 Comments

Under onsdagen deltog Medtech4Healths programdirektör Lena Strömberg på konferensdagen BME@LiU där hon gav en presentation om resultat från programmets nio år samt alla de verktyg som Medtech4Health erbjuder via Medtech Arena. Dessutom engagerades hon i en rad samtal kring forskning, utveckling och det medicintekniska regelverket MDR. För inbjudan stod bland annat Peter Hult, kontaktperson vid SO Sydöstra.

Så har fyra av Sveriges regioner förbättrat sitt innovationsarbete med stöd av Medtech4Health.

21 maj 2025|0 Comments

Under årets upplaga av Vitalis i Göteborg publiceras slutrapporten för Medtech4Healths strategiska projekt Innovationsmotorer. Rapporten är en fyllig och praktisk beskrivning av arbetet i de fyra regionerna Region Uppsala, Västra Götalandsregionen, Region Västerbotten och Region Östergötland. 

Åtta företag stärker sin kompetens med Medtech4Health

9 maj 2025|0 Comments

Medtech4Healths utlysning Kompetensförstärkning i småföretag 2025 har beviljat ytterligare åtta företag projektfinansiering. Utlysningen Kompetensförstärkning i småföretag ger företag möjligheten att anlita en extern person under projektperioden. Syftet är att hjälpa företaget att utveckla och etablera [...]

Stort grattis till Capitainer och Njord Medtech – vinnare av Medtech4Health Innovation Award 2025

8 april 2025|0 Comments

Vinnaren Capitainer förbättrar patientvården genom att erbjuda en enkel och säker metod för självprovtagning av blod i hemmet vilket minskar behovet av fysiska vårdbesök. Vinnaren av patientens pris. Njord Medtech utvecklar ett enkelt och smidigt hjälpmedel för att flytta liggande patienter från en säng till en röntgenbrits som minskar den fysiska belastningen för vårdpersonal och ökar produktiviteten. 

Innovation Hive: Banbrytande teknik – lösningen för vårdens transformering och patientnytta

13 februari 2025|0 Comments

Digitalisering och utveckling av AI-baserad teknik ger oss möjlighet att utveckla bättre arbetsflöden i vården. Resultatet kan bli avlastning för vårdpersonalen, en säkrare diagnostik och behandling. Men hur implementerar vi bäst medicintekniska lösningar så att de blir ett stöd för patienter, personal och vårdens struktur?

AVSLUTAT PROJEKT

Projekt drivs just nu inte aktivt.

Vill du ställa frågor kontakta någon på Medtech4Health.

NYTT FRÅN VÅRA PARTNERS

Finansieringsglapp lämnar små och medelstora företag utan stöd

Medtech4Health och Swelife har tillsammans finansierat över 200 projekt genom utlysningen ”Samverkansprojekt för bättre hälsa”. Syftet har varit att accelerera utveckling och kommersialisering av innovativa lösningar för vård och hälsa. Resultatet talar sitt tydliga språk –  tillväxten hos de finansierade företagen har ökat kraftigt.

VINNOVAS NYHETSBREV

Vinnovas nyhetsbrev Inside håller dig uppdaterad om Horisont 2020 – EU:s forsknings- och innovationsprogram, Eureka, Eurostars, COST och andra europeiska och internationella FoU-program. Läs senaste brev eller prenumerera på Inside.