Ledning och styrning

Programmet leds av en styrelse som fattar beslut om strategisk inriktning, övergripande budgetfördelning och vilka strategiska projekt och utlysningar som ska göras inom ramen för programmet. Ett internationellt Advisory Board har i uppgift att bistå styrelsen med bedömningar och råd om huruvida programmets verksamhet är konkurrenskraftig och stärker Sveriges position i ett internationellt perspektiv. Medtech4Health finansieras av Vinnova som fattar alla myndighetsbeslut relaterade till att programmet är ett så kallat Strategiskt innovationsprogram med beviljad finansiering.

Programdirektör och programkansli

Medtech4Healths programkontor och dagliga verksamhet leds av en programdirektör som rapporterar till styrelsen och fattar operativa och ekonomiska beslut för att säkerställa att programarbetet ligger i linje med uppsatta mål. Programdirektören säkerställer också att nödvändig rapportering till Vinnova genomförs i enlighet med uppdraget.

Kansliet arbetar med projekt- och utlysningskoordinering, kommunikationsansvar och ekonomiuppföljning. Arbetet kompletteras genom insatser och kompetens i partsorganisationerna i form av projektledare, kontaktpersoner och sakkunniga experter.

Parter

Programmet har en regional part per sjukvårdsregion (sex st) där region, akademi och näringsliv finns representerade. Utöver det finns två nationella parter, Swedish Medtech som företräder den medicintekniska branschen samt forskningsinstitutet RISE.

Parterna har i uppdrag att främja utvecklingen inom medicinteknik, forskning och innovation och att arbeta för en hållbar och innovativ utveckling av vård och omsorg. Vidare ska noderna ha ett patientfokus och verka för ökad patientinvolvering. Noderna rapporterar aktiviteter till styrelsen via programdirektören.

De regionala parternas uppdrag

I de sex regionala parternas ansvar ingår att aktivt stödja projekt inom regionen som beviljats ekonomiskt stöd. Det innebär bland annat att:

  • Kontakta alla nya projekt personligen och undersöka eventuellt behov av stöd
  • Regelbundet skicka ut aktuell information till nya, befintliga och avslutade projekt i regionen, t.ex. i egna nyhetsbrev eller liknande
  • Bjuda in alla projekt minst två gånger per år för att dela aktuell information och att ge möjlighet till nätverkande

De nationella parternas uppdrag

I uppdraget för de nationella parterna ingår att aktivt sprida information om programmets aktiviteter inom organisationerna och i sina nätverk. Det innebär bland annat att:

  • I egna nyhetsbrev eller liknande informera om programmets aktiviteter och utlysningar
  • Ordna minst en nationell workshop/år på ett för programmet relevant tema
  • Samarbeta med regionala noder i aktiviteter där lokal förankring genom nodrepresentanter eller andra med relevant kompetens finns

Nationell beredningsgrupp ger råd

Den nationella beredningsgruppen består av representanter från vård-och omsorg, akademi och näringsliv utsedda av de regionala noderna och styrelsen. Ytterligare personer kan bjudas in beroende på tema som ska diskuteras. Gruppen samlas cirka 4 gånger per år, rapporterar till styrelsen och leds av programdirektören.

Nationella beredningsgruppen roll är att:

  • Bistå i beredandet av ärenden till styrelsen
  • Bidra till utvecklingen av innovationsområdet
  • Bidra med expertråd kring frågeställningar avseende innovationsområdet medicinteknik
  • Bidra till att ta fram underlag, förslag på och formulera öppna utlysningar, nationella utvecklingsprojekt och strategiska projekt
  • Ge råd avseende pågående projekt och aktiviteter
  • Bidra till att ta fram underlag och förslag på aktiviteter till programmet
  • Bidra till programmets strategiarbete

Partsstämma

För att säkerställa kopplingen till programmets parter hålls en Partsstämma en till två gånger årligen där de tre aktörsgrupperna (akademi, region och näringsliv) representeras. Till stämman kallas alla (hos Vinnova) registrerade parter. Varje part utser en representant som deltar i stämman och har rösträtt som företrädare för parten. Under partsstämman redovisar styrelsen det arbete som skett i programmet under programperioden samt redogör för eventuella ändringar i inriktningen av verksamheten. Partsstämman har möjlighet att delge sina synpunkter på programmets verksamhet samt planerade förändringar.

Partsstämman har även uppdraget att utse valberedningen. Detta sker genom att varje aktörsgrupp utser sin representant i valberedningen. Näringslivsföreträdarna utser en person, akademiföreträdarna utser en person och sjukvårdsregionernas företrädare utser en person. Ordförande för styrelsen ingår alltid i valberedningen (som sammankallande samt för information om styrelsens arbete).

Partsstämman leds av styrelsens ordförande och ska protokollföras.

En organisation som är aktiv inom programmet kan ansöka hos programmets styrelse om att registreras som part. Att vara part i programmet innebär att underkasta sig Vinnovas regler kring finansiering och stöd, samt att vara villig att bidra med eventuell medfinansiering och insatser i programmet. Styrelsen beslutar om förändringar i partsgruppen. Styrelsen ska arbeta för att programmet har samtliga sjukvårdsregioner representerade, liksom relevanta universitet och näringslivsparter. Målsättningen är att vid varje tidpunkt ha en likvärdig representation från de tre aktörsgrupperna.

Under partsstämman redovisar styrelsen det arbete som skett i programmet under programperioden samt redogör för eventuella ändringar i inriktningen av verksamheten. Partsstämman har möjlighet att delge sina synpunkter på programmets verksamhet samt planerade förändringar.

STYRELSE


  • Anna Lefevre Skjöldebrand, VD, Swedish Medtech (ordförande)
  • Sara Lewerentz, regiondirektör i Region Jämtland Härjedalen
  • Mats Ulfendahl, Forskningsdirektör, Region Östergötland
  • Ingela Nyström, Professor, Uppsala universitet
  • Cecilia Täkte, Chief Commercial Officer, Cambio
  • Mats Lundqvist, Vice rektor och professor, Chalmers
  • Joakim Söderberg, Affärsutvecklingschef och grundare, BCB Medical

KONTAKT


LENA STRÖMBERG  Programdirektör
Tel: +46 708 55 68 78