Hållbar samverkan mellan vård och medicinteknisk industri – för effektivt innovationsarbete som möter behoven

Bakgrund

För att på ett hållbart och effektivt sätt utveckla hälso- och sjukvården behöver man på ett systematiskt sätt identifiera vilka behov som behöver mötas. De som har bäst kunskap om detta är patienter och hälso- och sjukvården själva och därför är det en fördel om innovationsprocesserna startar där. När konkreta lösningar på behov och problem sedan ska tas fram blir innovationsarbetet mer effektivt när vården samarbetar med externa aktörer. Västra Götalandsregionen (VGR) har sedan länge haft en tydlig ambition att utveckla samarbetsformer med andra aktörer i samhället, för att öka upptaget av innovationer i vård och omsorg.


Syfte: Innovation i samverkan

Syftet med en innovationsmotor i VGR är att skapa förutsättningar för en hållbar utveckling av vården genom innovation i samverkan. Samverkan ska vara strukturerad där företag, akademi och hälso- och sjukvård gemensamt hittar de bästa vägarna till ändamålsenlig forskning och innovation. Det ska leda till att konkurrenskraften hos berörd industrisektor stärks.

Mål: En hållbar modell för samverkan

Målet med VGR:s innovationsmotorprojekt är att arbeta fram en modell för hållbar samverkan mellan offentlig vårdverksamhet och medicinteknisk industri. Medicinteknisk innovation ska vara ett självklart sätt att möta vårdens behov på och idéutveckling ska ske i jämlikt samarbete med industrin, inom de lagar och riktlinjer som offentlig verksamhet måste förhålla sig till. Genom att skapa en arena för samverkan, är målet också att på ett säkert sätt öppna en sluss för vårdens behov, ut till företag som får direkt information om de utmaningar som behöver mötas och som med sin innovationskraft kan medverka till att hitta nyskapande lösningar.

Målsättningen är även att skapa förankring på alla nivåer i vården, från utförare och patient till högsta ledning, samt branschorganisation och regionalt programområde

Effektmål

Projektet syftar till att på lång sikt bidra till de övergripande effektmålen för det nationella innovationsmotor-initiativet:

  • Ökad vilja att samverka nationellt mellan hälso- och sjukvård, patienter, universitet och högskolor, samt företag
  • Ökad kännedom hos hälso- och sjukvård och företag om formerna för välfungerande samverkan och samarbete över sektorerna
  • Ökade investeringar i forskning och utveckling av svenska företag
  • Ökat upptag av innovationer i svensk hälso- och sjukvård

Genomförande

Genom dialog med externa aktörer, redan tidigt i en innovationsprocess, får vi fler perspektiv på identifierade utmaningarna och en bredare bild av potentiella lösningar. Dialogen måste gå till på rätt sätt, bland annat för att inte riskera hinder i eventuella framtida upphandlingar.

När vården sitter i förarsätet, driver frågan och har kontrollen, skapas möjlighet till hållbar samverkan till nytta för samtliga inblandade.

Företag och akademi kan då säkerställa att det man jobbar med möter ett verkligt behov och vården får möjlighet att driva på utvecklingen så att verkligt användbara produkter tas fram.

Detta är kärnan i VGR:s innovationsmotor, ett sätt att jobba i de första faserna av VGR:s innovationsprocess och som i korta steg omfattar följande steg:

• Kartläggning av hälso- och sjukvårdens, patienters och medarbetares behov.

• Dialog med externa parter för att utforska utmaningar och lösningar på behoven.

• Idégenerering baserad på behovskartläggning, nya perspektiv och omvärldsbevakning.

• Förslag på innovationsprojekt att ta vidare.

För att skapa bästa möjliga förutsättningar har en VGR:s innovationsmotor tillgång till ett antal resurser:

• Multidisciplinär referensgrupp.

• Patientpanel.

• Process- och designstöd från Innovationsplattformen.

Dessa resurser involveras tidigt i processen, vilket skapar bästa möjliga förutsättningar för innovationsprojekt som verkligen leder till implementering och spridning.

Arbetssättet Innovationsmotor är under utveckling och genom piloterna lär vi oss kontinuerligt vilka faktorer som är viktiga för att lyckas identifiera hållbara innovationsprojekt och vilka olika metoder som med fördel kan tillämpas i olika situationer.


Läs mer här

INNOVATIONSMOTORER


KONTAKT


Sandra Olsson, Projektledare

Telefonnummer: 
070 – 082 39 28

E-post: sandra.k.olsson@vgregion.se

I KORTHET