Medicinteknikdagarna-9927

Nyhet: 10 projekt delar på 14,3 miljoner i medicintekniska samverkansprojekt 2017

Arbetet att granska ansökningarna till utlysningen Medicintekniska samverkansprojekt är klart och tio projekt har fått positiva besked från Vinnova. De får dela på totalt 14,3 miljoner över två år. Det är återigen riktigt spännande projekt som på sikt kan göra reell skillnad för patienter som lider av allt från Parkinson till svårläkta sår. Medlen från Medtech4Health kan bidra till att förbättra överlevnad vid plötsligt hjärtstopp, minska ner en typ av biverkning vid cancerbehandling och erbjuda smärtlindring vid åderbråckskirurgi. Låter detta spännande så läs vidare.

Om utlysningen

I denna utlysning eftersöktes samarbetsprojekt för utveckling av medicintekniska innovationer som löser ett kliniskt problem på ett nytt sätt. Krav finns på att samarbetet skall vara mellan minst två parter. Dessa kan vara företag, universitet, högskola, hälso- och sjukvårdsorganisationer, forskningsinstitut eller andra relevanta aktörer. Stödnivån är max 50 procent av projektets totala budget och projekten får vara upp till två år.

Ansökningarna i utlysningen som stängde den 21 september har nu bedömts och intervjuats. I denna utlysning inkom drygt fyrtio ansökningar varav många sågs som mycket intressanta.  Efter ett gediget granskningsarbete gallrades ett antal ut för intervju och efter dessa beslutades att tio projekt kommer att finansieras.

Koordinerande part, titel på projektet totalt beviljat stöd

  • Inerventions AB, Inerventionsmetoden för Parkinson: utveckling av textila elektroder och ledare med innovativ intarsiateknik 1,4 miljoner
  • Lunds universitet, Ventilator för effektivare hjärt-lungräddning 1,2 miljoner
  • Medvasc AB, Solutio-förbättrad åderbråckskirurgi via nytt medicintekniskt instrument 2 miljoner
  • Inossia AB, Mjukt bencement med mekaniska egenskaper anpassade till benskört ben 1 miljoner
  • Ossdsign AB, Utveckla det första syntetiska, biologiskt effektiva benersättningsmaterialet för steloperationer i ryggen 1,8 miljoner
  • Lunds universitet thoraxkirurgi, Icke ischemisk hjärtpreservation (NIHP) av det donerade hjärtat före transplantation 2,2 miljoner
  • Cavis Technologies AB, Innovativ kateterledare i klinik 1,8 miljoner
  • Swerea IVF AB, Smart frisättning från antimikrobiell cellulosatextil för hållbar sårvård av svårläkta kroniska sår 1,6 miljoner
  • Blekinge läns landsting, Användartestning av bildfunktion i sårläkningsprocessen – en personalfokuserad e-hälsolösning 0,8 miljoner
  • Tada Medical, Ny teknik för preventiv kylbehandling av oral mukosit vilket är en vanlig biverkning vid cancer behandling, 0,5 miljoner

För en översikt över samtliga projekt som fått medel i någon av Medtech4Healths utlysningar, se rubriken finansierade projekt.

Inerventions vill förbättra för Parkinsonpatienter

Företaget Inerventions vill tillsammans med Högskolan i Borås utveckla en dräkt för patienter med Parkinsons sjukdom. Dräkten har elektroder som stimulerar alla större muskelgrupper, något som kan lindra både darrningar och muskelstelhet. Initiala tester är positiva, men material, elektroder och ledare behöver utvecklas. Högskolan i Borås har utvecklat innovativa integrerade ledare och elektroder. Dessa har idag ingen applikation, men skulle sannolikt kunna utvecklas till att passa mycket bra i Inerventions dräkt.

Inervensions har tidigare fått medel i utlysningen Kompetensförstärkning för att ta fram evidens för en annan produkt, Molliidräkten. Detta presenterade företaget på Medicinteknikdagarna. Bilden är därifrån och föreställer Molliidräkten i barnstorlek.

Effektivare hjärt-lungräddning kan rädda liv

Varje år drabbas ca 10 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp, vilket gör hjärtstopp till den näst vanligaste dödsorsaken. Vården av patienter med hjärtstopp består av mekaniska bröstkorgskompressioner för att hålla igång cirkulationen kombinerat med artificiellt utbyte av gas i lungorna. Vid Lunds universitet har man utvecklat en prototyp för en mobil ventilator som förhoppningsvis kan förbättra oddsen för dessa patienter. Det nya är att gasflödet till patientens lungor automatiskt varieras beroende på var i kompressionscykeln bröstkorgen befinner sig. Medlen ska användas för att vidareutveckla prototypen.

Smärtfria operationer vid åderbråck

Åderbråck drabbar upp till var tredje vuxen person i västvärlden. En del av dessa behöver kirurgisk behandling, något som förbättrats genom nya tekniker under det senaste decenniet. Bekymret är bedövningen som många patienter upplever som den smärtsammaste delen av behandlingen. MedVasc har en lösning som de kallar Solutio. Istället för att ge bedövning genom huden med 20-30 stick per ben ska bedövningen ges inifrån via kärlväggen där smärtreceptorer saknas.

MedVasc finns i Medicon Village i Lund och de har många fina bilder på fötter och ben på sin webbsajt för att illustrera att deras medicintekniska instrument bland annat ska leda till snabbare behandlingar. Bilden nedan har inget med åderbråck att göra men passar som övergång mellan åderbråck och benskörhet (samt lättar upp en lång artikel).

Cement för bensköra ryggkotor

I takt med att vi blir äldre ökar antalet benskörhetsfrakturer. För frakturer på ryggkotor finns idag ingen bra behandling. Det ska ändras med ett mjukt bencement som är avpassat för bensköra ben.

I projektet samarbetar många parter. Inossia är start-up bolaget som utvecklat mjukmedlet, Medicago är en tillverkare och G-21 ett stort bencementföretag – något som potentiellt kortar tiden för att ta produkten till marknaden. Med i projektet är också Uppsala Universitet, samt ryggkirurger från Akademiska sjukhuset.

Biokeram förbättrar ryggoperationer

Steloperationer av två eller flera ryggkotor är en behandling av svår ryggsmärta. OssDsign vill skapa bättre effekter för patienter med hjälp av en syntetisk biokeram som ska fungera som ett benersättningsmaterial.

Transportväska för hjärtan vid organtransplantation

När hjärtan ska förflyttas från en hjärndöd donator till en patient som ska genomgå organtransplantation är det idag bråttom. För varje timme som går försämras de långsiktiga utsikterna för mottagaren. Stig Steens forskargrupp har utvecklat en bärbar hjärt-lungmaskin för att transportera hjärtan. Utifrån ser den ut som en stor kylväska men innehåller allt som är nödvändigt för att hjärtat ska kunna transporteras upp till 24 timmar på ett säkert sätt. Medlen ska användas för kliniska studier.

Bilden kommer från ett tidigare besök på Igelösa Life Science där vi fick förklarat hur den fungerar. (Kan lägga till att jag har inget med bedömningen av ansökningar att göra.)

Kateterledare för bättre diagnoser

Det lilla Uppsalabolaget Cavis Technologies har utvecklat en ny typ av kateterledare. Produkten kan göra diagnos av patienter med hjärtproblem enklare, säkrare och till en lägre kostnad än dagens alternativ. Medlen från utlysningen ska användas för att utvärdera denna i klinik och CE-märka den.

Bättre sårläkning utan ökning av multiresistens

Svårläkta kroniska sår kopplade till diabetes ökar. För att motverka infektioner behandlas dessa med antiseptiska sårvårdsförband. Med dagens teknik frisätts antiseptikum snabbt, vilket ökar risken för att bakterierna utvecklar resistens. Det vore bättre om medlen istället frisattes under en längre period och i kontrollerad mängd. Det förlänger både produktens livslängd och minimerar risken för resistensutveckling.

Swerea IVF har tillsammans med Chalmers tekniska högskola utvecklat en innovativ och hållbar textil som består av mikrokapselinnehållande cellulosafibrer. Den skulle passa perfekt för att ersätta befintliga komponenter i sårvårdsprodukter. Tillsammans med Mölnlycke Health Care och RISE skall textilens antimikrobiella egenskaper utvärderas.

Vidareutveckling av RiksSårs sårläkningsapp kopplad till RiksSår

Att snabbt kunna dokumentera patienternas sårläkning är en av grunderna till den app som kvalitetsregistret RiksSår utvecklat. Nu är det dags att ta utvecklingen ett steg till och testa en e-hälsolösning som kan fungera som beslutsstöd.

Lindring av slemhinneinflammationer i munnen – en biverkning vid cancerbehandling

Behandling av cancer ger flera biverkningar, en av dem är en besvärlig slemhinneinflammation i mun och svalg som kallas oral mukosit. Det finns ett stort behov av en patientvänlig effektiv metod för att förebygga och lindra mukosit hos vuxna och barn. Tillsammans med läkare från ett barnonkologiskt centrum har TADA Medical tagit fram en effektiv kylteknik som är tillräckligt komfortabel för att kunna användas under en längre tid av patienter i alla åldrar. Dessutom ger den patienten en känsla av kontroll. Idén har sin grund i läkarnas forskning om preventiv behandling av mukosit och smärta hos barn med cancer. I en förstudie har vi visat på proof of concept i laboratoriemiljö. Medlen ska användas för att utveckla en produkt. Den årliga globala marknaden för preventiv behandling av mukosit beräknas vara värd 11 miljarder kronor.

Dela gärna detta!

Publicerad: 20 november 2017

AKTUELLT


Uppskattat deltagande under MVTe

5 mars 2024|

Medtech4Health tog en framskjuten plats under årets MVTe: mötesplatsen för välfärdsteknologi och e-hälsa på Kistamässan i januari. Här gavs besökarna bland annat en möjlighet att lyssna till en paneldebatt om patientsamverkan och delta i rollspel om framtidens äldrevård.

NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.