mt4h-kurs-8726

Vår entreprenörskurs är populär

Inleder med att avslöja att min förutfattade uppfattning är att en entreprenörskurs är en riktigt bra idé för Medtech4Health. Jag tror att öka kunskapen om innovations- och entreprenörskapsprocessen är ett lysande sätt att öka förutsättningar för att fler innovationsprojekt ska gå i mål. Jag tror dessutom att det är fiffigt att föra samman människor med olika bakgrund. Därför har jag glatt mig över att kursen Att vara innovatör och entreprenör inom medicinsk teknik blivit verklighet. Kanske ska förtydliga att jag varken varit inblandad i idé, planering, beslut eller genomförande. Det arbetet har gjorts av en arbetsgrupp som letts av Helena Grip från CMTF. Arbetsgruppen i sin tur har hämtat in feedback från många håll.

mt4h-kurs-43-2

Jag har varit nyfiken. Hur är kursen? Vad tycker deltagarna? Nyfikenhet var så stor att jag den 15 december körde till Krusenbergs herrgård utanför Uppsala för att helt enkelt bilda mig en egen uppfattning. Detta var det andra kurstillfället, det första var i Umeå några veckor tidigare. Jag lyssnade på en liten del av kursen samt småpratade med några av deltagarna över kaffe, lunch, mer kaffe, julbord och sedan en kopp kaffe till. Nog inlednings-yrat och över till väsentligheter: Mitt intryck är att kursen är en succé!

Framgångsfaktor nummer ett: blandningen av kursdeltagare

Det som slog mig med dagen var den positiva stämningen i rummet. Alla verkade glada och entusiastiska över att ha fått en plats och få träffa varandra. Flera personer som jag pratade med lyfte upp blandningen av deltagare som den allra största behållningen. Deltagarna kommer inte bara från olika delar av landet (samt Estland!) utan från olika sektorer, från vård, akademi och innovationssystemet.

mt4h-kurs-8808

Hur man uppfattat fördelningen varierar visade en diskussion under lunchen. Jag pratade med två personer som båda fått intrycket att majoriteten av kursdeltagarna var olika dem själva – fast de kom från helt olika bakgrund. Den ena uppfattade att alla andra var seniora forskare, den andra att majoriteten inte kom från akademin. Mina stickprov visar på en blandning, vilket är precis vad arbetsgruppen har strävat efter. Kursen fick fler intresseanmälningar än det fanns platser så arbetsgruppen gjorde ett urval. Ett lyckat urval verkar det som. ”Kombinationen av folk från olika håll gör att diskussionerna lyfter” sa en person.

Design-skydd, patent och CE-märkning

Den del av kursen som jag deltog i handlade bland annat om varumärke, patent, design-skydd och CE-märkning. Varje gång jag lyssnar på hur det går till att söka patent så är jag redo att svimma av kostnaderna. En talare berättade att hans företag som har 4-5 patent har en patentbudget på 1 miljon per år. Den goda nyheten är att många som tillverkar en produkt kan klara sig långt med design-skydd istället. Det är betydligt billigare och enklare. Föreläsaren från PRV kallade deras databaser för en guldgruva av information. Karin Andresen från SP inpräntade att för CE-märkning är avsedd användning det väsentliga.

mt4h-kurs-8784

Jag deltog bara i föreläsningar medan de under andra kursdagar lagt en del tid på att diskutera olika case i smågrupper. I dessa diskussioner hade de utgått från vad någon i gruppen arbetar med. En möjlig förändring skulle kunna vara att istället använda påhittade case eller att skicka ut dem i förväg så att deltagarna kan läsa in sig i förväg och på så sätt komma längre i diskussionerna.

Medan jag publicerar detta så pågår ett pass om finansiering. Nyfiken på resten av programmet så finns det här.

Utvecklingsområden till kommande kurser?

Fördelen med att lägga en kurs som internat med två kurstillfällen med några veckors tid emellan är att det gav deltagarna en chans att hinna umgås. Det kanske inte låter så high-tech men att träffas är första steget för att samarbeta. En poäng med Medtech4Health är att vi ska bidra till ökad samverkan och erfarenhetsutbyte mellan olika regioner och sektorer. Jag tycker att den här kursen verkar bidra till det. Den enda del som någon önskade bättre representation från var inköpssidan. Att få mer information om hur de tänker.

Blandade synpunkter som jag ramlade över.

  • Framtida kurser på engelska? Nej tyckte inte de jag pratade med. Ska företag startas i Sverige är det ändå information på svenska som ska läsas.
  • Större blandning av exempel. Nu hade de flesta föreläsare produkter. Det vore kul om det även kom folk med en process eller mjukvara.
  • Fler inspirerande exempel. ”Vi vet redan att det kommer att ta 20 år att få ut en produkt på marknaden och vara svinjobbigt, vi vill träffa sådana som gjort resan för att se att den är möjlig.”

Det sistnämnda var något som Medtech4Health gärna får anamma vid fler tillfällen, att sprida hopp och inspiration alltså vid inspirationsträffar eller match-making-tillfällen. Gärna med personer med en mentor-liknande inställning att dela med sig av goda råd. Jag fick också frågan var vår YouTube-kanal håller hus, veta en del om arbete som pågår med att underlätta innovationsupptag i vården i Örebro samt flera intressanta diskussioner om olika projekt. Totalt hade jag en mycket trevlig eftermiddag och kväll.

mt4h-kurs-8726

Jag avrundar med en bild på omgivningarna. Vädret och miljön bidrog till inspirationen!

Dela gärna detta!

Publicerad: 16 december 2016

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.