Detta har Medtech4Health gjort våren 2017
- Medtech4Health är ett nationellt strategiskt innovationsprogram inom medicinteknik finansierat av Vinnova.
- Programmet ska vara en katalysator för att få fler medicintekniska idéer att implementeras i vården, effektivisera vården och stärka den medicintekniska industrin.
- Verktygen består av utlysningar av medel samt strategiska satsningar som utbildningar och påverkansarbete på olika plan både inom och utanför Sverige.
- Under Medtech4Healths första 18 månader har vi stöttat 70 projekt med ungefär 70 miljoner SEK.
- Programmet startade 2016. Det leds av en styrelse med representanter från akademi, näringsliv och landsting. Programkontoret består av ett nationellt projektkontor som tillsammans med noder runt om landet driver arbetet.
Denna text handlar om vad programkontoret har gjort sedan start med fokus på första halvåret 2017. Det är indelat i fyra huvudavdelningar, utlysningar, strategiska projekt, internationellt samarbete samt kommunikation. Det går att läsa nedan eller ladda ner som som pdf. Liknande texter har publicerats för våren respektive helåret 2016 .
Utlysningar
Utlysningar av medel är ett sätt att stötta utveckling och implementering av ny medicinteknik. Förra året genomförde Medtech4Health fyra utlysningar. Under våren 2017 har två utlysningar slutförts varav en i samarbete med Swelife. Dessutom har ytterligare två utlysningar öppnat. Utlysningarna presenteras nedan i den ordning som de öppnade.
Projekt för bättre hälsa
Projekt för bättre hälsa är ett samarbete med Swelife. Utlysningen öppnade 21 november 2016 och stängde 27 januari 2017. Totalt 144 ansökningar kom in. Efter bedömning och granskning valdes 32 projekt ut för intervju. Av dessa finansierades 28 projekt med totalt 23 MSEK. I denna utlysningen kunde man söka upp till en miljon SEK i stöd och av de finansierade projekten var 13 st medtech projekt och 4 st e-hälso projekt.
Kompetensförstärkning till småföretag
Med Kompetensförstärkning till småföretag ger Medtech4Health stöd för mikro, små och mellanstora företag för att ta in extern kompetens som företaget saknar. Utlysningen öppnade 1 februari och tar emot ansökningar löpande under året tills budgeten är förbrukad, eller senast 30 november. Granskning och beslut tas en gång per månad. Själva ansökningsförfarandet är förenklat för att passa småföretag.
Under 2016 finansierades totalt 26 projekt. Hittills under 2017 har 7 st projekt finansierats med 1,3 MSEK.
Innovatörer inom vård och omsorg
Innovatörer inom vård och omsorg riktar sig till anställda inom vård och omsorg. Syftet är att ge dem möjlighet att frigöra tid för att arbeta med ny teknik. Utlysningen öppnade i februari, stängde i april och besked gavs i mitten av juni. Denna utlysning genomfördes även under våren 2016. Då inkom 66 ansökningar och 6 projekt finansierades. I utlysningen våren 2017 inkom ett fyrtiotal ansökningar och 8 projekt finansierades med 5,3 miljoner.
Medicintekniska samverkansprojekt
Årets fjärde och sista utlysning öppnade den 21 juni och stänger den 21 september 2017. Syfte med Medicintekniska samverkansprojekt är att sammanföra parter från olika delar av branschen för att arbeta med projekt i tidig utveckling. Utlysningen är öppen för samarbetsprojekt mellan minst två parter där man kan söka max 50% av totalbudget. En liknande utlysning under 2016 fick hela 103 ansökningar. För årets utlysning finns 16 miljoner SEK finns avsatta.
Fördelning av finansierade projekt
Ett uppdrag under våren har varit att på ett enkelt sätt visualisera de projekt som finansieras via Medtech4Health på våran webbsida. Den lösning som togs fram sjösattes under juni och i denna kan man söka på projekt och filtrera med ett antal olika parametrar. Via denna kan man också se hur finansieringen fördelas geografiskt eller per utlysning.
Sedan programmet start januari 2016 har via utlysningar 70 projekt finansierats med 39,3 MSEK. Om man räknar in de medtech projekt som finansierades via den gemensamma utlysningen med Swelife så har 83 projekt finansierat med 49,1 MSEK. Till detta tillkommer medel i strategiska projekt.
Strategiska projekt
Medtech4Health deltar i eller driver ett antal strategiska projekt för att sammanföra olika aktörer, sprida kunskap om vad medicinteknik kan göra för vård och omsorgssektorn samt öka antalet innovationer som kommer till nytta för patienter och brukare.
Medtech4Health Innovation Award
Medtech4Health Innovation Award ska lyfta fram och premiera goda exempel på implementering av medicinteknik i vård och omsorg. Priset där prissumman är på 100 000 kr delas ut till en grupp, avdelning eller klinik som framgångsrikt och aktivt har deltagit i införandet av medicinteknik, teknik eller tjänster som leder till betydelsefulla förbättringar av vården. Syftet med att lyfta fram föredömen är att på sikt öka möjligheterna för att få ut ny medicinteknik på marknaden, något som är väsentligt för att Medtech4Health ska nå sina mål.
Priset delades ut första gången 2017 i samband med branschorganisationen Swedish Medtechs årsmöteskonferens. Av ett trettiotal inkomna förslag nominerade juryn fem stycken projekt som bjöds in att delta under årskonferensen. En film togs fram för respektive nominerat projekt och har spridits via olika media för att på så sätt exemplifiera medicinteknik samt visa på dessa som goda exempel.
Utvärderingen visar att detta initiativ var uppskattat och gav positiv medial uppmärksamhet. Innovation Award kommer med vissa förbättringar att genomföras även 2018 med samma upplägg som för 2017. Möjligheten att nominera kommer att öppna under hösten 2017.
Samverkansprojekt: Medicinteknik för Hälsa och Hållbarhet
Syftet med projektet Medicinteknik för Hälsa och Hållbarhet – ökad kunskap genom samverkan är att öka kunskapen om, och förståelsen för, de möjligheter som medicinteknik innebär för en innovativ, effektiv och värdebaserad vård och omsorg, hos beslutsfattare inom vård och omsorg, myndigheter och företag.
Vård i hemmet är det första delprojektet inom projektet som drivs av Swedish Medtech. Den 11 november 2016 samlades ett antal aktörer med olika bakgrund, expertområde och uppdrag för att diskutera vård i hemmet. Samtalet var en del av flera aktiviteter som syftar till att belysa frågeställningar som kan påverka utvecklingen för att fler patienter ska ges möjlighet till specialiserad egenvård de närmaste åren. Resultatet av detta projekt finns i en rapport vilken listar ett antal identifierade hinder för fortsatt utveckling av specialiserad egenvård samt rekommendationer att arbeta vidare med för att skapa rätt förutsättningar för tillgänglig och jämlik vård i hemmet.
Utbildning i entreprenörskap
Vintern 2016 genomfördes kursen Innovation och entreprenörskap inom medicinsk teknik vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, Uppsala samt som distanskurs. Kursen ger kunskap om processen för medicintekniska innovationer. Hela processen från att identifiera ett problemområde till en kommersialiserad medicinteknisk produkt. Undervisningen baseras på föreläsningar, litteraturstudier, diskussionsseminarier samt arbete med case-beskrivningar i tvärvetenskapliga grupper. Intrycken från deltagare och föreläsare var att kursen är en succé där blandningen av kursdeltagare lyftes fram som en stor behållning. Denna kursomgång var begränsad till 30 deltagare och totalt hade 54 anmälningar inkommit varför kursen var mer än övertecknad. Utifrån den kursutvärdering som gjordes vilken var mycket positiv har smärre förbättringar gjorts samt antalet deltagare utökats till max 35 stycken. Kursen kommer därför även att genomföras hösten 2017 med två träffar om totalt 4 dagar (Umeå 18-19/10, samt Linköping den 8-9/11). Inbjudan för intresseanmälningar till denna kurs har spridits under våren.
AIDA – Anaytical Imaging in Diagnostic Imaging
AIDA är ett nationellt projekt som går ut på att skapa en nationell arena för forskning och innovation kring analytisk bilddiagnostik. Detta innefattar skräddarsydda IT-system och tillhörande bemanning sjösatt i en kliniknära miljö. AIDA är en sektorövergripande samverkan som tar sikte på storskalig nytta av modern AI i sjukvården.
10 miljoner SEK finns avsatta för detta projekt under en treårsperiod. Projektledare är Claes Lundström som arbetar på Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV i Linköping samt på Sectra. Projektet har startat upp under våren och sommaren och en styrgrupp finns framtagen samt material och ansökningsmöjligheter för projekt att söka via Medtech4Healths webbsida.
Innovationsmotorer
Innovationsmotorer fokuserar på att utveckla samarbetet mellan sjukvården och företag när det gäller utveckling och införande av medicintekniska produkter, processer och metoder. I detta projekt är sjukvården en motor för utveckling av en innovativ vård med patientnytta och en konkurrenskraftig medicinteknisk sektor. Projektet drivs av Swedish Medtech och 4 MSEK är avsatta för den första fasen i projektet.
Almedalen
Under politikerveckan i Almedalen var hela projektkontoret samt flera personer från våra noder samt styrelsen på plats i Visby.
Detta år arrangerande Medtech4Health ett flertal olika aktiviteter. Vi hade ett eget seminarium med titeln Medtech saves lives – are you afraid of change? med tre inspiratörer. Det hölls under en seminariedag som arrangerades ett antal medlemsföretag i Swedish Medtech samt Medtech4Health. Dagen hade temat Friskare vård, friskare människa och inleddes med en inspirationsfrukost och avrundades med ett mingel.
Tillsammans med Swedish Medtech och MTF arrangerades på tisdag kvällen ett mycket välbesökt AI-mingel i Hälsodalen.
Dessutom deltog programmets representanter i runda bordssamtal, paneler och debatter utöver det stora antalet planerade och spontana möten som uppstår när så många personer från branschen är på ett och samma ställe. Helhetsintrycket är att deltagandet och genomförda aktiviteter blev mycket lyckade och planering för ett liknande upplägg inför 2018 är redan påbörjat.
Internationellt samarbete
IMPACT – for MedTech In Europe
IMPACT är ett projekt som har som mål att påverka utlysningstexterna så att minst två tydliga starka områden fokuseras i utlysningstexterna i kommande ramprogrammen inom Horizon2020. Detta för att Sverige ska kunna prestera bättre inom Horisont 2020, särskilt inom området medicinteknik. Ökad förståelse och ett ökat intresse för H2020 bland svenska Medtech aktörer och specifikt inom Medtech4Healths noder ligger också som projektmål.
Projektet innefattar också att EU utlysningar bevakas och i möjligaste mån synkroniseras med utlysningar inom Medtech4Health.
Projektet drog igång I början av året och har genomgått en uppstartsfas med engagerande av projektledare, formering av arbetsgruppen, kunskapsutveckling inom området för arbetsgruppen samt övergripande planering och nedbrytning av ursprunglig projektplanen. Identifiering av styrkeområde för påverkan har resulterat i fokus på arbetet inom projektet kommer att vara Health Digitalization som huvudrubrik med AI, Personalized medicine, Mobility samt Imaging som underrubriker. Nu pågår processen med den fördjupade kartläggningen av svenskar och andra individer med intressanta placeringar kopplade till valda styrkeområden samt övriga individer och organisationer av intresse. Detta arbete görs bland annat via möten med personer med erfarenhet av påverkansarbete mot EU dels har en första identifiering av tänkbara intressanta organisationer genomförts samt en enkät skickats ut. Projektet drivs i nära samarbete med det motsvarande påverkansarbetet inom Swelife.
Sessionen Växa genom internationalisering
Torsdag 4 maj 2017 arrangerades konferensen Samverkan för Innovation av Regeringskansliet, Formas, Energimyndigheten och Vinnova. Förmiddagens program dominerades av diskussioner och talare på scen, medan eftermiddagen ägnades åt parallella diskussioner i olika ämnesområden. Medtech4Health ingick i referensgruppen som arrangerade eftermiddagen och vi åtog oss att ta hand om ett internationellt spår.
Vår utgångspunkt var att vi tror samverkan börjar med att människor träffas och utbyter erfarenheter. Vi arrangerade därför dialogbaserade runda-bordssamtal. Vi hade tretton landsexperter på plats. Alla diskussioner sammanställdes. Läs mer om Växa genom internationalisering.
ACSA – Accelererande samarbeten inom Medtech
Det finns många initiativ i Sverige och Europa som fokuserar på samhällsutmaningen med en åldrande befolkning och skenande vårdkostnader. Flera av dessa är av strategisk vikt för Medtech4Health dels för synergieffekter dels för minimera dubbelarbeten. Samverkan med andra aktörer, organisationer och individer på nationell och internationell nivå är därför av största vikt.
Definierade mål för projektet är att etablera fler nationella samarbeten med andra strategiska innovationsprogram, öka antalet samarbeten mellan hälso- och sjukvården, patienter, universitet, högskolor och företag samt öka antalet ansökningar med internationella konstellationer i Medtech4Healths utlysningar.
Projektet initierades under första delen av 2017 med aktiviteter, engagerande av projektledare samt analys av vilka projekt och aktörer som är av primärt intresse. Bla ansvarade Medtech4Health för den internationella sessionen på årets SIP-konferens, se vidare nedan ”Sessionen Växa genom internationalisering”. Kontakter med flera andra SIP:ar har etablerats och en plan för höstens samverkan med nordiska samt vissa europeiska motsvarigheter har tagits fram.
Internationella konferenser
I december 2016 deltog Medtech på det europeiska mötet MedTech Forum som anordnas av Medtech Europe i Bryssel. Denna mässa kommer att anordnas igen den 23-25 januari 2018 och programmet planerar att delta med representanter på denna.
Under september kommer Medtech4Health tillsammans med en mindre delegation att delta på medtech konferensen AdvaMed i San Jose, CA samt göra ett antal studiebesök i Silicon Valley. Bland annat kommer man delta i Nordic Innovation House aktiviteter för startup bolag inom medtech som ska in på den amerikanska marknaden. Under september kommer Medtech4Health tillsammans med en mindre delegation att delta på medtech konferensen AdvaMed i San Jose, CA samt göra ett antal studiebesök i Silicon Valley. Bland annat kommer man delta i Nordic Innovation House aktiviteter för startup bolag inom medtech som ska in på den amerikanska marknaden.
Kommunikation
Projektkontoret arbetar tillsammans med programmets noder med att bygga upp egna kommunikationskanaler för att på ett kostnadseffektivt sätt nå ut med information om programmets utlysningar och andra aktiviteter till de primära målgrupperna.
Nästa steg på kommunikationsfronten är att öka kunskapen om medicinteknikens betydelse till vidare målgrupper och verka för ökad samverkan mellan olika aktörer.
Egna kommunikationskanaler
Prioriterade egna kanaler är en innehållsrik webbsajt, kvartalsvis nyhetsbrev och synlighet i relevanta sociala medier. Tonaliteten är lättillgänglig och präglas av hög transparens. Under våren har ett arbete påbörjats med att utöka den engelska versionen av webbsajten. Information om flera av våra aktiviteter har även översatts.
Webbsajten hade 11 500 besök under våren vilket är en 50% ökning jämfört med halvåret innan. Förstasidan, utlysningar samt informationen om vem som vann Innovation Award är de mest välbesökta sidorna. Även StandIn och inbjudan till entreprenörskursen har lockat många läsare.
När det gäller nyhetsbrevet har huvudlistan när detta skrivs 594 prenumeranter. Öppningsfrekvens på nyhetsbreven är i snitt 53% sedan start.
LinkedIN är idag bästa kanalen för att nå ut med länkar till nyheter och informera om aktuella händelser. Vår LinkedIN-sida har passerat 186 följare.
Även från Facebook får vi en hel del besök till vår webbsajt, särskilt i förhållande till att vår sparsamt använda sida bara har 19 följare.
Kristina Svensson och Lena Strömberg har Twitterkonton där vi periodvis delar många med korta uppdateringar från olika event. Allt som delas med taggen #medtech4health syns på vår webbsajt. Andra taggar vi använder är exempelvis #medtechweek, #almedalen, #sipnytt. Via twitter når vi kollegor i branschen.
Vinterturnén: en landsomfattande informationskampanj
För att lansera programmet, etablera nätverk och sprida information om aktuella utlysningar genomförde programkontoret vintern 2016 en informationskampanj i samarbete med olika lokala organisationer. På 21 stycken seminarier träffade representanter för programmet mer än 700 personer runt om i landet. Detta initiativ var mycket uppskattat varför en vinterturné även genomfördes under 2017. Nya orter som besöktes under årets vinterturne var Östersund, Värmland samt forskningsanläggningen Igelösa i Lund.
European MedTech Week
European MedTech Week är ett europeiskt initiativ med syfte att öka kunskapen om, och uppmuntra till dialog om, medicinteknik. Bakom evenemanget står den europeiska branschorganisationen MedTech Europe.
MedTech Week 14-20 juni 2017 lockade en bred och (namn)kunnig publik. Totalt deltog flera hundra personer i fem evenemang arrangerade av olika lokala organisatörer.
Veckan bjöd på prominent invigning i Uppsala, välkomnande inspiration i Umeå, viktig rekrytering till klinisk forskning i Göteborg, en fartfylld talkshow i Linköping samt spännande möjligheter för företag med MAX IV och ESS i Lund.
Övrig kommunikation
- Projektkontorets medlemmar samt samtliga noder talar regelbundet om medicinteknik och Medtech4Health.
- Branschtidningen Medtech Magazine har flera gånger rapporterat om Medtech4Healths verksamhet.
Om Medtech4Health
Medtech4Health är det nationella strategiska innovationsprogrammet inom medicinteknik. Programmet finansieras av Vinnova, som tillsammans med Energimyndigheten och Formas i dagsläget finansierar arton strategiska innovationsprogram eller SIP.
Medtech4Health ska vara en katalysator för att få fler medicintekniska idéer att implementeras i vården, effektivisera vården och stärka den medicintekniska industrin.
Våra verktyg består av utlysningar av medel samt strategiska satsningar som utbildningar och påverkansarbete på olika plan både inom och utanför Sverige.
Programmet startade 2016. Under Medtech4Healths första 18 månader har vi stöttat 70 projekt med ungefär 70 miljoner SEK.
Medtech4Health leds av en styrelse med representanter från akademi, näringsliv och landsting. Ordförande är Anna Lefevre Skjöldebrand, vd för branschorganisationen Swedish Medtech.
Arbetet genomförs av ett nationellt programkontor som består av ett litet centralt projektkontor samt representanter från så kallade noder runt om i landet. Noderna är oftast lokala eller ämnesmässiga centrumbildningar. Representanterna för noderna kombinerar arbetet för Medtech4Health med andra roller. Arbete i programkontoret leds av programdirektör Reidar Gårdebäck.
Projektkontoret utökades under våren 2017 med Lena Strömberg som bland annat projektleder IMPACT. Hon jobbar deltid, precis som kommunikatör Kristina Svensson.
Medtech4Health har även ett patientreferensnätverk med representanter från patientföreningar.
Denna rapport är aktuell augusti 2017. Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få all aktuell information.
AKTUELLT
Ny rapport visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige
En ny rapport från Vinnova visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige. En årlig kartläggning [...]
Nu öppnar Medtech4Health Innovation Award 2025
Nu öppnar nomineringen till 2025 års Medtech4Health Innovation Award – priset som belönar innovativ medicinteknik. Nomineringen öppnar den 16 oktober och stänger den 1 december.
Medicinteknikdagarna i backspegeln
Årets Medicinteknikdagar bjöd på otroligt spännande sessioner allt från forskningsnära nya teknologier, insikter om möjligheter [...]
Vinsten förstärkte Mindmores verksamhet och teamkänsla
Medtech4Health Innovation Award 2024 gick till Mindmore – ett digitalt verktyg för bland annat kognitiv svikt. Att valet föll på Mindmore berodde även på att företaget har lyckats väl med en bred implementering: Mindmore används idag aktivt av både regioner och privata vårdgivare .
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.