Medtech4Health programkontor mars 2016-9081-2

Detta har Medtech4Health gjort våren 2016

Medtech4Health har nu rullat i ett halvår och det kan vara dags att fråga vad programkontoret har gjort under denna tid. En hel del tycker vi själva när vi summerar det. Lagom till sommaren har vi gjort en kort sammanställning av våra utlysningar, strategiska satsningar och kommunikation. Statusrapporten innehåller både aktiviteter som är i full gång och sådana som är i planeringsfas och där detaljer kan komma att ändras innan de lanseras “på riktigt” . Du kan läsa statusrapporten som pdf eller löptext med länkar nedan.

Trevlig sommar!

Medtech4Health programkontor mars 2016-9081-2

Bilden är från ett av programkontorets möten under våren. Från vänster Fredrik Nikolajeff (Uppsala), Kristina Svensson (kommunikatör), Per Ask (Linköping), Tomas Jansson (Skåne), Elin Forslund (Stockholm, Henrik Mindedal (Västra Götaland), Frida Lindberg (Stockholm), Örjan Smedby (Stockholm/bild), Mia Engman Hyrén (Swedish Medtech), Reidar Gårdebäck (programdirektör), Anna Lefevre Skjöldebrand (Swedish Medtech), Olof Lindahl (Norrland), Ronnie Lundström (Norrland), Pontus von Bahr (Vinnova) och Peter Hult (Östra Mellansverige).

Medtech4Health leds av en styrelse med representanter från näringsliv, akademi och landsting. Ordförande är Anna Lefevre Sköldbrand, VD SwedishMedtech.

Arbetet genomförs av ett nationellt programkontor med deltagare från så kallade noder runt om i landet. Dessa kombinerar arbetet för Medtech4Health med andra roller. Programkontorets arbete leds av programdirektör Reidar Gårdebäck.

Medtech4Health har även ett patientreferensnätverk med representanter från patientföreningar.

Utlysningar

Utlysningar av medel är ett sätt att stötta utveckling och implementering av ny medicinteknik. Under 2016 har Medtech4Health fyra utlysningar.

Medicintekniska innovationer inom vård och omsorg

Syfte med Medicintekniska innovationer inom vård och omsorg var att sammanföra parter från olika delar av branschen för att arbeta med projekt i tidig utveckling. Utlysningen öppnade 29 januari, stängde 1 april och besked gavs första veckan i juni. Öppen för samarbetsprojekt mellan minst två parter som sökte max 50% av totalbudget. 103 ansökningar kom in. 15 projekt finansieras med totalt 20,5 miljoner.

Innovatörer inom vård och omsorg

Innovatörer inom vård och omsorg riktade sig till anställda inom vård och omsorg. Syftet var att ge dem möjlighet att frigöra tid för att arbeta med ny teknik. Utlysningen öppnade 12 februari, stängde 12 april och besked gavs före midsommar. Stödnivån upp till 100% av projektets totala budget. 66 ansökningar kom in och 6 projekt finansieras med 4,8 miljoner.

Kompetensförstärkning till småföretag

Med Kompetensförstärkning till småföretag ger Medtech4Health stöd för mikro- små och mellanstora företag för att ta in extern kompetens som företaget saknar. Utlysningen öppnade 1 februari och tar emot ansökningar löpande under året tills budgeten på 4 miljoner är förbrukad eller 30 november. Granskning och beslut tas en gång per månad. Själva ansökningsförfarandet är förenklat för att passa småföretag. Under första halvåret har 1-2 projekt per månad fått upp till 200 000 kr var.

Verifiering i klinisk miljö

Verifiering i klinisk miljö riktar sig till projekt med fokus på medicinsk teknik och som uppnått en nivå i sin utveckling där ett tydligt behov av att testa/verifiera lösningen kan ses. Stödnivån är max 50% och stöd på upp till 500 000 kan sökas. Öppnar preliminärt 4 juli.

Strategiska projekt

Medtech4Health deltar i eller driver ett antal strategiska projekt för att sammanföra olika aktörer, sprida kunskap om vad medicinteknik kan göra för vård och omsorgssektorn samt öka antalet innovationer som kommer till nytta för patienter.

Medtech4Health Innovation Award

Medtech4Health Innovation Award ska lyfta fram och premiera goda exempel på implementering av medicinteknik i vård och omsorg. Priset ska delas ut till en grupp anställda som framgångsrikt och aktivt har deltagit i införandet av medicinteknik, teknik eller tjänster som leder till betydelsefulla förbättringar av vården. Syftet med att lyfta fram föredömen är att på sikt öka möjligheterna för att få ut ny medicinteknik på marknaden, något som är väsentligt för att Medtech4Health ska nå sina mål.

Priset delas ut första gången 2017 i samband med branschorganisationen Swedish Medtechs årsmöteskonferens. Prissumman planeras att bli 100 000 kr.

Samverkansprojekt: Medicinteknik för Hälsa och Hållbarhet

Syftet med projektet Medicinteknik för Hälsa och Hållbarhet – ökad kunskap genom samverkan är att öka kunskapen om, och förståelsen för, de möjligheter som medicinteknik innebär för en innovativ, effektiv och värdebaserad vård och omsorg, hos beslutsfattare inom vård och omsorg, myndigheter och företag. Detta ska uppnås bland annat genom runda-bords-samtal. Under 2016 är temat ”Vård i hemmet”.

Utbildning i entreprenörskap

Hösten 2016 genomförs kursen Att vara innovatör och entreprenör inom medicinsk teknik (prel titel) vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, Uppsala samt som distanskurs. Kursen ger kunskap om processen för medicintekniska innovationer. Hela processen från att identifiera ett problemområde till en kommersialiserad medicinteknisk produkt. Undervisningen baseras på föreläsningar, litteraturstudier, diskussionsseminarier samt arbete med case-beskrivningar i tvärvetenskapliga grupper.

Digitalisering av informationssystem i vården

StandIN – Gemensamt ramverk av standards för interoperabilitet och förändringsledning har kartlagt och bedömt internationella standarder för framtidens vårdinformationsmiljö där specifikt fokus varit teknisk interoperabilitet. Projektet har tagit ett helhetsgrepp i syfte att säkra standardernas möjligheter att ge stöd för att leda, styra och förändra vårdverksamheten.

Detta innebär ett ramverk som bidrar till mindre riskfyllda satsningar för beställare och leverantörer. Slutrapporten och allt övrigt material finns under rubriken StandIN.

Kommunikation

Projektkontoret arbetar tillsammans med programmets noder med att bygga upp egna kommunikationskanaler för att på ett kostnadseffektivt sätt nå ut med information om programmets utlysningar och andra aktiviteter till de primära målgrupperna.

Nästa steg på kommunikationsfronten är att öka kunskapen om medicinteknikens betydelse till vidare målgrupper och verka för ökad samverkan mellan olika aktörer.

Egna kommunikationskanaler

Prioriterade egna kanaler är en innehållsrik webbsajt, kvartalsvis nyhetsbrev och synlighet i relevanta sociala medier. Tonaliteten är lättillgänglig och präglas av hög transparens.

Nyhetsbrevet har under denna period attraherat 473 prenumeranter och har i snitt en öppningsfrekvens på 60%. Webbsajten har 1000-2000 läsare per månad.

Vinterturnén: en landsomfattande informationskampanj

För att lansera programmet, etablera nätverk och sprida information om aktuella utlysningar genomförde programkontoret en informationskampanj i samarbete med olika lokala organisationer. På 21 stycken seminarier träffade representanter för programmet mer än 700 personer runt om i landet.

European Medtech Week

European Medtech Week är ett europeiskt initiativ med syfte att öka kunskapen om, och uppmuntra till dialog om, medicinteknik. Bakom evenemanget står den europeiska branschorganisationen Medtech Europe. Årets tema är fokus på hur medtech kan stödja människor i deras dagliga liv på temat from diagnosis to cure. Medtech4Healths noder, projekt och programkontor arrangerade flera öppna seminarier runt om i landet där opinionsbildare, patientföreningar och beslutsfattare bjöds in för att lyssna och diskutera olika aspekter av medicintekniska innovationer.

Annan extern kommunikation

  • Programdirektör Reidar Gårdebäck talar regelbundet om medicinteknik och Medtech4Health.
  • Under Medicinteknikdagarna i Örebro i oktober blir det en session där några av de projekt som fått stöttning via Medtech4Health kommer att intervjuas.
  • Branschtidningen Medtech Magazine har flera gånger rapporterat om Medtech4Healths verksamhet.
  • Medtech4Health deltar i ett flertal evenemang under politikerveckan i Almedalen.

Dela gärna detta!

Publicerad: 27 juni 2016

AKTUELLT


Vinsten förstärkte Mindmores verksamhet och teamkänsla

15 oktober 2024|

Medtech4Health Innovation Award 2024 gick till Mindmore – ett digitalt verktyg för bland annat kognitiv svikt. Att valet föll på Mindmore berodde även på att företaget har lyckats väl med en bred implementering: Mindmore används idag aktivt av både regioner och privata vårdgivare .

NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.