Umea medicinteknikdagarna 2018-31

Medtechprojekt presenterade sina framsteg under Medicinteknikdagarna

Årets upplaga av Medicinteknikdagarna ägde rum i ett höstfagert Umeå med krispiga mornar och spektakulära solnedgångar över älven. Medicinteknikdagarna är alltid ett trevligt arrangemang och det kändes särskilt välkomnande i år. Kanske är det atmosfären i Umeå som smittar av sig, kanske är det något i kaffet? Oavsett vilket har vi haft inspirerande dagar med rikligt med god mat och många glada återseenden.

Jenni Nordborg bjuder in till samtal

Jenni Nordborg behöver ingen närmare presentation, som regeringens Life Science-samordnare är hon ett välkänt ansikte. Hon var en av inledningstalarna och passade då på och bjöd in alla i salen att komma med förslag till den kommande Life Science-strategin. Förvänta er inte stordåd om ni inte själva bidrar, ungefär så uppfattade jag hennes budskap. Hon pratade också om de tre prioriterade områdena, utnyttjande av hälsodata, precisionsmedicin och implementering. I detta sammanhang nämnde hon både AIDA och Innovationsmotorer, vilket gjorde att vi från Medtech4Health sträckte på oss i stolarna.

Lunch och samlingsmonter för Medtech4Health

Flera av våra kollegor i andra SIP:ar ordnar egna programkonferenser. Vi i Medtech4Health har valt att istället samarbeta med MTFs arrangemang Medicinteknikdagarna. Huvudskälet är att vi tycker att samarbete är bättre än konkurrens. Medtech4Health har en lång programtid, men är ändå ett tillfälligt program. Därmed är det onödigt att vi lägger ner energi på att etablera en konkurrerande konferens som riktar sig till delvis samma deltagare.

Precis som förra året hade vi ett eget spår under Medicinteknikdagarna där medtechprojekt som fått finansiering i någon av våra utlysningar kunde presentera sina framsteg samt en monter. Vi sponsrade deltagandet för projekten för att fler skulle ha möjlighet att delta. Nytt för i år var att vi arrangerade en lunch i en separat del av matsalen. Detta för att alla skulle få chans att träffa varandra och utbyta erfarenheter. Bland annat diskuterades utmaningarna med att hitta samarbetspartners som kan hjälpa entreprenörer att ta produkter ut på marknaden samt att söka patent i rättan tid. För tidigt och det lilla bolaget blir sittande med dyra patentkostnader och för sent så är inte potentiella investerare intresserade då heller.

Projektledare för vårt deltagande var Mona Jonsson. Moderatorer för våra sessioner var Olof Lindahl och Kristina Svensson. På plats var även programdirektör Reidar Gårdebäck, projektledare, våra handläggare från Vinnova och representanter från de regionala noderna. Vi har när detta skrivs ännu inte utvärderat vårt deltagande eller frågat de inbjudna medtechprojekten vad de tyckte. Tycker de att vi ska göra samma sak nästa år? Finns det förbättringar att göra? Det hoppas vi få svar på under den kommande veckan. Men på flyget hem så var i varje fall vi som arrangerat nöjda. Det är särskilt inspirerande att lyssna på vad medlen från Medtech4Health har gjort för skillnad för projekten som fått pengar i våra utlysningar.

Och med dessa inledande ord övergår vi till våra anteckningar från dessa presentationer. De var indelade i två pass.

Anders Höglund, Barncancerfonden

Vi inledde morgonen med en fråga som intresserar alla, nämligen pengar. Anders Höglund från Barncancerfonden berättade om vilken typ av projekt som de stöttar. Ett par av de som fått medel var på plats faktiskt. Trolig budget för nästa omgång blir 15 miljoner. Det går fint att höra av sig till Anders om man vill kolla om man uppfyller villkoren. Vi i Medtech4Health kommer sprida information om när deras utlysning öppnar och stänger så att ingen missar detta.

Annika Rydgård, Inerventions

Elektrodessen Mollii är en dress som med hjälp av 58 insydda elektroder hjälper patienter med spasticitet att slappna av. De hanterar ett symptom som kan finnas vid flera olika diagnoser. De har fått pengar i ett par utlysningar och har presenterat på Medicinteknikdagarna tidigare. De senaste medlen fick de för ett projekt som ska ta reda på den teoretiska bakgrunden till att Mollii fungerar. Det var denna studie som Annika Rydgård presenterade. Vi fick även känna på en Mollii i barnstorlek. Dressen köps mest av privatpersoner men är upphandlad i ett landsting. Se även filmen om Mollii.

Hana Dobsicek Trefna, Chalmers

Hana Dobsicek Trefna berättade om ett projekt som ska förbättra överlevnaden för patienter med stora cancertumörer genom värmebehandling. Det är ett av de projekt som fått medel från både Barncancerfonden och Medtech4Health. Stora tumörer är svåra att behandla och patienterna har dålig prognos för överlevnad. Men det finns studier som visar att värmebehandling av tumören gör strålbehandlingen effektivare. Gruppen arbetar med att ta fram en apparat som kan värmebehandla tumörerna i anslutning till strålbehandling. Det är väsentligt att det går att använda apparaterna i samma uppställning.

Harry Pigot, Lunds tekniska högskola

Från cancer gick vi rakt över till hjärtan. Harry Pigot från Lunds tekniska högskola arbetar tillsammans med Igelösa Life Science för att rädda hjärtan. Med dagens hjärt- lungräddningsmetoder så förstör man ofta hjärtan. Om jag hängde med rätt så handlar det om när syre tillförs till lungorna i förhållande till kompressionerna. Det är tydligen bättre om det sker med visst överlapp. Målet med projektet är en portabel batteridriven apparat som kan finnas i ambulanser och sköta syresättningen.

Michael Åkesson, Medvasc

Ett par procent av västvärldens vårdbudgetar går till behandling av bensår. De kan uppstå av en olika anledning men vensvikt är den vanligaste. Vensvikt eller åderbråck finns av olika svårighetsgrad där det är de allvarligaste som orsakar sår som inte läker. Åderbråck kan behandlas med kirurgi. Michael Åkesson presenterade en uppfinning som är genial i sin enkelhet. Dess huvudsakliga uppgift är att stå för snabb och effektiv smärtlindring inifrån blodkärlen. Vilket gör att patienten inte behöver stickas lika många gånger som med dagens teknik.

Per Trossmark, RespiHeart

RespiHeart planerar är att plocka bort alla sladdar från akutmottagningarna. Deras produkt är en liten fyrkantig pryl som fästs med dubbelhäftande tejp på bröstkorgen på patienterna och övervakar alla vitalparametrar trådlöst. Den bygger på en ny optisk mätmetod som analyserar blodflödet i bröstbenet. Per Trossmark hade förstärkning i salen i form av medicinsk expertis som kunde besvara en del av publikens knivigare frågor. Läs gärna mer om RespiHeart i en av våra projektpresentationer.

Därmed avrundades första sessionen och vi bröt för kaffe. Många stod kvar och ställde frågor till varandra.

Metod för automatisk histopatologisk analys, Britt Andersson

Det råder brist på patologer i världen. Britt Andersson presenterade en dellösning på problemet. Gruppen utvecklar ett instrument som ska göra en automatiserad histopatologisk analys som leder till minskat behov av/komplettera patologer. Det finns ett par instrument i Sverige och i Japan som används i utvecklingen. De jobbar också med teknikutveckling. De vill utreda om det kan bli en produkt framöver. Nu vill de bredda till fler diagnoser. Genom att fått medel från MT4H så har de kunnat utveckla tekniken och affärsutvecklingsprocessen och fått tid att göra det.

En biooptisk teknik visar samband mellan mikrocirkulatorisk funktion och riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom, Hanna Jonasson

EPOS – Enhanced perfusion and oxygen saturation heter instrument. Ljuset går in i huden och interagerar med blodkroppar. Man kan få ut information om de minsta kärlen i kroppen tack vare metoden. En stor del av projektet har körts i projektet SCAPIS där målet är att skapa världens största kunskapsbank för att kunna förutsäga kardiovaskulära sjukdomar. Nu finns 30.000 personer i databasen över hela Sverige. De har mätt mikrocirkulation med hjälp av sin metod. Frågeställningen var om problem i mikrocirkulation kan vara ett tecken på diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar. Det fanns ett starkt signifikant samband mellan låg syresättning och de som hade högt blodtryck, rökte, var män, feta, hög kolesterolhalt och diabetes.

Projektet har tack vara Medtech4health möjliggjort vidareutveckling av systemet, utvärdering av mätnoggrannhet, 3800 kliniska mätningar har utförts och dessutom har systemets användarvänlighet utvärderats.

Multimodal visualisering av mikrocirkulationen – Tekniska framsteg mot ett instrument för klinisk användning vid endovaskulär intervention, Marcus Larsson, Linköpings universitet

Mäta mikrocirkulation för att se om vävnaden har för låg saturation som kan ge vävnadsdöd och amputation. Finns behov att under operationen mäta mikrocirkulationen vilket Marcus Larsson mfl tagit fram en lösning – två olika tekniker: Blodflödesmätning med laserbaserad dopplerteknik och saturationsmätning med multispektral avbildning. Detta kan leda till minskad risk för återbesök, minskad stråldos, minskad risk för amputation. De har tagit fram en demonstrator som har de två teknikerna ovan.

Projektet inom MT4H har möjliggjort: realisering av demonstrator, kliniskt samarbete, etikansökan, förberedelse på klinik, pilotmätningar.

Klinisk rörelseanalys – kroppsburet system för förbättrad diagnos, behandling och uppföljning, Tomas Bäcklund, Norrlands Universitetssjukhus

50 års forskning har lett fram till idén om ett bärbart system. Det kan handla om strokepatienter som behöver kunna mätas. Idag görs rörelseanalys i klinik väldigt analogt. Läkaren tittar på hur gångmönstret ser ut, förhoppningsvis filmar man. Ett annat alternativ är att använda 3D-kameror för att få en 3D-bild. Deras system Molab har endast 6-7 prober – en på varje kroppssegment. De använder tröghetssensorer, gyron och accelerametrar och analysmjukvara. Men projekt kan de närma sig rörelselabbets 3D-mätninar fast på ett mycket enklare sätt. Det öppnar för högre mätkvalitet och tidseffektiv vård till lägre kostnad.

Tack vare stödet från MT4H har de kunnat arbeta med affärsutveckling och affärsplan i ett acceleratorprojekt tillsammans med Connect Sverige. De har utvecklat nytt gränssnitt, mätssystem och en databasstruktur samt rapportgenerering. De har också genomfört datainsamling bland friska äldre. De fokuserar nu på fler verifieringsstudier, utveckling av hårdvara och nytt spår mot långtidsmätningar.

Thomas Bäcklund hoppade in som reserv för Nina Sundström som tyvärr fått förhinder. Läs gärna mer om projektet

MAXA Medtech – En starkare koppling mellan Svensk medicinteknisk industri och infrastruktursatsningarna i Lund, Ulla Elofsson, RISE

I Lund byggs just nu världsunika anläggningar som kan användas för avbildning, spridningsteknik, diffraktion och spektroskopi. Men är möjligheterna tillräckligt kända? Målsättning med projektet Maxa Medtech är att öka kunskap och medvetenhet med dessa anläggningar.

Ulla Elofsson tog upp ett par exempel på vad anläggningarna kan användas till. En är att öka förståelsen för en pulverinhalator fungerar genom att förstå hur själva medicinen fördelar sig i sprayen så man vet var den kommer hamna i lungorna. Ett annat exempel är att titta på materialytan i ett implantat och vad som händer där. Vad händer med tiden med implantatet? Ett tredje exempel är ett exempel med en kateter där ett företag – Biomodics – har gjort ballongmaterialet i hydrogel i katetern. Det kan motverka infektion lokalt.

Mer information om MAXA Medtech inklusive en enkät som vi gärna tar emot svar på!

Detecting prostate cancer with a combined mechanic resonance and Raman spectrum probe, Olof Lindahl, Radiation Sciences, Umeå University

Olof Lindahl var inte bara moderator utan var också en av de som presenterade vad som hänt i hans projekt. Det handlar om en utrustning för bättre behandling av prostatacancer. Tanken är att ge kirurger ett bättre beslutsunderlag när de opererar prostatacancer. Utmaningen är att man vill inte ta bort för lite, för då kan cancern sprida sig vilket leder till fler operationer. Å andra sidan vill man inte ta bort för stor del och skada kringliggande vävnad då det har tråkiga sidoeffekter.

Deras Medtech4Health-projekt avslutades i somras men de har fått fortsatt stöd från EU:s strukturfonder. Detta har gjort att de kunnat göra en valideringsstudie på tio prostator. Resultatet av detta har lett till att de bygger om sitt instrument.

Läs mer om våra medtechprojekt

Är du nyfiken på vilka andra projekt som fått finansiering i våra utlysningar, bläddra bland finansierade projekt.

Vi vill också passa på och rikta ett stort tack till MTF för att vi återigen fick ett eget spår under Medicinteknikdagarna. Något som möjliggjorde för oss att bjuda in projekt som fått finansiering i våra utlysningar.

Den här artikeln är ett samarbete mellan Mona Jonsson & Kristina Svensson. Om det smugit sig in felaktigheter, tveka inte att höra av er till oss.

Tack för i år. Nu är vi nyfikna på om Linköping 2-3 oktober 2019 kan matcha Umeå. Vi ses då!

Dela gärna detta!

Publicerad: 13 oktober 2018

AKTUELLT


Vinsten förstärkte Mindmores verksamhet och teamkänsla

15 oktober 2024|

Medtech4Health Innovation Award 2024 gick till Mindmore – ett digitalt verktyg för bland annat kognitiv svikt. Att valet föll på Mindmore berodde även på att företaget har lyckats väl med en bred implementering: Mindmore används idag aktivt av både regioner och privata vårdgivare .

NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.