Mollii: RickardNilsson

RickardNilsson2 foto Pamela Ericsson

Molliidräkten hjälper Rickard Nilsson mot målet att vinna guld i Paralympics i Tokyo

Ny medicinteknik kan hjälpa människor med spasticitet- eller muskelspänningar – vanliga symtom för personer med exempelvis cerebral pares, stroke, ryggmärgsskada eller andra skador på det centrala nervsystemet. Idag finns få behandlingar för dessa problem och många metoder har bieffekter. Över 1200 personer använder idag elektrodressen Mollii. En av dem är cyklisten Rickard Nilsson som har cerebral pares. Rickard använder dräkten för att nå sitt stora mål- vinna guld i Paralympics i Tokyo 2020.

Elektroddressen Mollii

Historien bakom Mollii börjar år 2010 med kiropraktorn Fredrik Lundqvist som arbetade med rehabilitering för hjärnskadade patienter när han kom på idén att sy in elektrisk stimuli i kläder. Tanken var att elektroderna i likhet med TENS (elektrisk nervstimulering) skulle ge patienter lindring och ökad rörlighet. Mollii, som från början kallades elektrodress, har sedan dess varit med i TVs “Draknästet”, vunnit flera fina utmärkelser, och är numera patenterat genom både metodpatent och produktpatent.

Elektrodressen Mollii kan användas i hemmet och hjälpa människor med spasticitet- eller muskelspänningar- vanliga symtom för personer med exempelvis cerebral pares, stroke, ryggmärgsskada eller andra skador på det centrala nervsystemet. Mollii används även av barn. I dag finns få behandlingar för problem orsakade av förvärvade eller medfödda hjärnskador och många metoder har bieffekter. Mollii, som är CE-godkänd, kan i dag förskrivas av sjukgymnaster eller arbetsterapeuter i två landsting, men företagets målsättning är att Mollii ska vara tillgänglig för samtliga som behöver den- oavsett var i landet man bor.

”Mollii är en tvättbar helkroppsdräkt med 58 insydda elektroder och en kontrollenhet som med svag ström kan stimulera muskler” berättar Annika Rydgård som är fysioterapeut och forskningsansvarig på företaget Inerventions. ”Dräkten gör att spastiska, spända muskler slappnar av genom att elektroderna aktiverar det motsatta muskelparet till den spända muskeln. Mekanismen kallas för reciprok inhibering. I normala fall aktiveras muskler av nervsignaler från centrala nervsystemet, men med Mollii ersätts dessa nervsignaler med elektrisk stimulering från elektroderna. Vilka elektroder man aktiverar programmeras i förväg utifrån användarens behov”.

Rikard Nilssons satsning

Över 1200 personer använder i dag Molli. En av dem är cyklisten Rickard Nilsson som vid födseln drabbades av lättare cerebral pares. Rickard använder dräkten för att nå sitt stora mål- vinna guld i Paralympics i Tokyo 2020. Rickard började cykla 2014  och i dag har han lyckats ta flera världscupmedaljer- nu senast ett silver och ett brons från VM i Sydafrika.

”Min cykel är en trehjulig racercykel, som kallas trike”, berättar Rickard Nilsson. ”Jag tränar 10-12 timmar i veckan och målet är att vara med och slåss om guldet i Paralympics i Tokyo 2020. Jag har använt Mollii sedan slutet av 2010 och nu använder jag den som en del av min träning, framför allt för att minska spänningar, få ökad rörlighet och förbättrad finmotorik”.

Medtech4Health stöttar medicinteknisk utveckling

Företaget som utvecklar Molliidräkten, Inerventions, har fått medel i två av Medtech4Healths utlysningar. Tillsammans med Högskolan i Borås fick de stöd i Medicintekniska samverkansprojekt 2017. De har även tidigare fått medel i utlysningen Kompetensförstärkning.

European MedTech Week 2018

Filmen är framtagen som en del av vårt deltagande i European MedTech Week. Den 4-8 juni firas medicinteknik i hela Europa. Varje dag samarbetar företag, universitet och sjukhus runt om i landet med att ta fram, utveckla och testa nya produkter. Eller göra befintliga produkter ännu bättre.

Dela din berättelse om vad medicinteknik är för dig eller på vilket sätt det som er verksamhet gör bidrar till bättre hälsa. Tagga med hashtag #medtechweek och #medtechweekSE. Besök Medtech Weeks officiella hemsida för mer information

Dela gärna detta!

Publicerad: 4 juni 2018

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.