
Respiheart_topp
Innovationen bakom RespiHeart kommer från mångårig forskning vid Institutionen för Medicinsk Teknik vid Linköpings Universitet.
RespiHeart: Trådlös övervakning i en obruten vårdkedja
RespiHeart utvecklar en ny metod för trådlös mätning av andningsfrekvens, hjärtfrekvens och syrgasmättnad. RespiHeart-systemet kan ge en övervakning av vitala värden i en obruten vårdkedja. Genom ett projektanslag via Medtech4Health kan en produkt finnas färdig under 2019.
– Båda de projekt vi fick anslag för via Medtech4Health har varit mycket framgångsrika och en viktig del av vår utveckling, säger Per Trossmark, vd och medgrundare till RespiHeart.

Per Trossmark, vd och medgrundare till RespiHeart
Innovationen bakom RespiHeart kommer från mångårig forskning vid Institutionen för Medicinsk Teknik vid Linköpings Universitet. Här har en metod utvecklats för att optiskt mäta blodflödet i bröstbenet. Något som lett till teknisk utveckling av en sensor som kan mäta andningsfrekvens, men även hjärtfrekvens och syrgasmättnad. Sensorn kan sedan skicka sina data trådlöst till exempelvis en smartphone eller till befintliga övervakningssystem inom vården.
– Dagens teknik för att övervakning av vitalparametrar är stora, ofta fasta installationer med väldigt mycket sladdar som är komplicerade och tidskrävande att hantera. Det medför att bara en begränsad andel av patienterna kan övervakas, säger Per Trossmark.
– Vi vet att det finns ett stort behov inom vården av en bättre och enklare mätteknik.
Vi skulle kunna uppnå en högre vårdkvalitet om vi hade bättre övervakning av fler patienter.
Följa fler patienter genom hela vårdkedjan
RespiHearts lösning erbjuder också stöd att obrutet följa fler patienter genom hela vårdkedjan, från ambulansen via akutmottagning, och genom hela vårdflödet till utskrivning. Tekniken gör det också möjligt att ge samma sorts övervakning även vid hemsjukvård.
– Vid kroniska sjukdomar, som till exempel KOL där vi vet att andningsfunktionen är central, så finns det ett stort behov av en löpande uppföljning och dialog med patienten i hemmiljö.

Dagens system för att mäta detta är stora, fasta installationer.
Sedan starten av RespiHeart har en intensiv utveckling pågått av både hårdvara och mjukvara. När det var dags att utveckla nästa version av systemet och den applikation som kommunicerar med sensorn söktes ett projektanslag från Medtech4Health.
– Tack vare stödet kunde vi engagera två nyckelpersoner under en kortare tid. Något som tog oss ett steg närmare en färdig produkt, säger Per Trossmark.
Närmare målet
Under projektet vidareutvecklades även signalfiltrering och algoritmer i produkten.
– Anslaget gjorde att vi kom en bit närmare målet, men eftersom vi samtidigt utvecklade hårdvaran i systemet, så kommer det att behövas ytterligare utveckling för att nå i mål. Vi siktar på att ha en färdig produkt under nästa år (2019).
Ett tidigare projektanslag från Medtech4Health gjorde det möjligt att validera tekniken tillsammans med akutkliniken vid Linköpings Universitetssjukhus.
– Det projektet presenterades förra året vid konferensen SWEETs och fick priset som som årets bästa akutvårdsprojekt. Ytterligare vetenskaplig publicering av resultaten är på gång. Sammantaget har dessa projektanslag passat mycket väl in i utvecklingen av vår teknik, säger Per Trossmark.
Utveckling av signalbearbetning och presentationsgränssnitt för RespiHeart sensorsystem
Utlysning
Medtech4Health kompetensförstärkning i småföretag
Resultat/mål
Rekrytering av nyckelpersoner för utveckling av en mobilapplikation för att styra och kommunicera med en trådlös sensor. Mjukvaruutveckling för bättre signalfiltrering samt vidareutveckling av algoritmer.
Finansierad period
Januari 2018 – juni 2018.
Projektägare
RespiHeart AB
Projektledare för kontakt
Per Trossmark, per.trossmark@respiheart.com, +46 704 135643
Mer information
Vinnova, projektredovisning
Medtech4Health, databas över finansierade projekt

Innovationen bakom RespiHeart kommer från mångårig forskning vid Institutionen för Medicinsk Teknik vid Linköpings Universitet.

AKTUELLT
Integrerad diagnostik som en hörnsten i precisionsmedicin
Under Vitalis 2025 arrangerade AIDA, Genomic Medicine Sweden och Sectra en session som presenterade integrerad diagnostik som en hörnsten i precisionsmedicin. Alltså när radiologi, patologi och genomik med mera kombineras - med nya IT-verktyg, AI-stöd och framför allt arbetssätt.
BME@LiU visar vikten av tvärsektoriellt samarbete
Under onsdagen deltog Medtech4Healths programdirektör Lena Strömberg på konferensdagen BME@LiU där hon gav en presentation om resultat från programmets nio år samt alla de verktyg som Medtech4Health erbjuder via Medtech Arena. Dessutom engagerades hon i en rad samtal kring forskning, utveckling och det medicintekniska regelverket MDR. För inbjudan stod bland annat Peter Hult, kontaktperson vid SO Sydöstra.
Premiär för Medtech4Healths etiska guide för utveckling, upphandling och användning av välfärdsteknik!
På Vitalis i morse var det premiär för en ny etisk guide för införandet av välfärdsteknik. Guiden presenterades av Thilia Nyberg, Funktionsrätt Skåne, och Stefan Johansson, forskare och tillgänglighetsexpert, Begripsam.
Så har fyra av Sveriges regioner förbättrat sitt innovationsarbete med stöd av Medtech4Health.
Under årets upplaga av Vitalis i Göteborg publiceras slutrapporten för Medtech4Healths strategiska projekt Innovationsmotorer. Rapporten är en fyllig och praktisk beskrivning av arbetet i de fyra regionerna Region Uppsala, Västra Götalandsregionen, Region Västerbotten och Region Östergötland.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.