Vinnare_Medtech4Health_Innovation_Award_2019_fotoPernillaA-700×441

Intervju med vinnare av Innovation Award 2019

Intervju med vinnare av Innovation Award 2019

Thomas Drevhammar var med i gruppen som vann Innovation Award 2019 tillsammans med Kjell Nilsson, Snorri Donaldsson och Baldvin Jonsson . De vann med rPAP, andningshjälp till för tidigt födda barn. Här svarar Thomas på några frågor om Innovation Award.

Hur kändes det att vinna?
– Arbetet som forskare är under långa perioder svårt och utan framgångar. Vi är vana att få avslag på majoriteten av våra ansökningar och inskickade artiklar kommer oftast tillbaka. Att få ett pris är fantastiskt roligt och något som gav oss en ordentlig knuff framåt. Vi pratar ofta om hur roligt det var och värdet av att synas i ett annat sammanhang.

Vad har ni gjort/vill göra med prispengarna?
– Än så länge har vi finansierat ett besök i Sverige för en student vid MIT, USA. Han arbetar med en respirator för små barn i låginkomstländer. Det var väldigt roligt att kunna bjuda in honom till vår forskargrupp och stå för resa och boende. Det har varit ett underligt år där pandemin gjort att alla våra planerade resor upphörde vid nyår. Vi kommer så småningom att använda prispengarna till internationella samarbeten.

Blev ni nominerade eller nominerade ni er själva, hur gick det till?
– En i vår forskargrupp nominerade oss.

Kommer du nominera någon för Innovation Award 2021?
– Nej, inte i år men kanske nästa.

Vad betyder det att innovationer som implementerats i vården uppmärksammas på det här sättet?
– Det är oerhört viktigt. Jag upplever att värdet är störst för de som finansierat forskningen och alla som hjälpt oss. Vi har hållit på i tio år och att de nu ser att vi får ett pris är fantastiskt. Vi hoppas att de känner sig lika stolta som vi är. Alla vet att forskningen är väldigt långsam och att det tar flera år att gå från idé till något som kan användas i studier och på patienter.

Glöm inte att nominera till Innovation Award 2021, sista dagen att nominera är 30 november.

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health – prenumera på vårt nyhetsbrev.

Dela gärna detta!

Publicerad: 25 november 2020

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.