Vinterturneblogg: Sol över Robotdalen i Västerås
Västerås passade på och visade sig från sin mest attraktiva sida idag. När vi närmade oss från motorvägen sprack det kompakta molntäcket upp och ersattes med klarblå krispig himmel. Vårt mål, Expectrum, ligger centralt placerat med bra parkeringsmöjligheter (något som var särskilt uppskattat efter förra veckans äventyr i Uppsala).
På Expectrum blandas gymnasieelever med kulturarbetare och produktutvecklare. Där finns kemilabb och möjligheter att 3D-printa en prototyp. Pedagoger och elever använder visualiseringsbox och programmerbara legorobotar medan 90 anställda från 20 företag arbetar i det spejsiga kontoret. Besöken är gratis för skolelever från Västerås stad. Besökare av alla åldrar som använder faciliteterna blir påminda om Västerås bakgrund som industristad för på toaletterna är det blandade industriljud.
Robotdalen
Dagens värd Robotdalen har utställningsytor i entrén på Expectrum. Där står prototyper och fungerande modeller av olika hjälpmedel, som Giraff, Bestick och en terränggående fyrhjuling. Några av dem som en handske som ger bättre gripförmåga har jag sett förut men en brandvagnsrobot var ny. Flera av de företag som arbetar med dem var också på vår infoträff.
Vi hade ett konferensrum bokat på övervåningen hela eftermiddagen. Det är praktiskt att inte ha en alltför tajt sluttid har vi kommit fram till för då kan de som vill stanna kvar och nätverka även efter att ordinarie program är avslutat. Medtech4Health handlar till viss del om samarbeten och vem vet vad ett möte kan leda till?
Jag räknade till 28-30 personer, den största gruppen var entreprenörer och många hade fler än en hatt. Det var även personer från Almi, högskolan och vården.
Adam Hagman från Robotdalen inledde dagens program med sin käpphäst, implementering. Skattepengar ska inte ösas ut på projekt om det saknas plan för att ta det ut på marknaden. Möjligen spetsade jag till vad han så där. Därefter berättade Reidar Gårdebäck om aktuella utlysningar från Medtech4Health.
Här kommer ett smakprov av frågor och svar. De ska inte ses som exakta citat utan snarare exempel på vad som diskuterades.
Fråga: Du använder många termer som handlar om vård, räknas också omsorg?
– Javisst.
Fråga: Var går gränsen mellan 3 och 5 i TLR-nivåer?
– Det finns inte exakta gränser utan det är en bedömning, men är din produkt CE-märkt är den för sen.
Fråga: Kan pengarna användas till hälsoekonomiska analyser?
– Om det är en del av ett större projekt. Annars får kanske en sådan ansökan svårt i konkurrensen av andra projekt. Men vi har inte facit, vi vet ju inte vilka ansökningar som kommer in. Vi vill att slutanvändarnas synvinkel finns med och de har sällan hälsoekonomi-glasögon.
Fråga: Kan lönekostnader översättas till köpt konsulttid.
– Javisst.
Fråga: Finns personer från omsorg med i bedömningsgrupperna? Tidigare erfarenhet från olika aktiviteter är att det är mest klassisk medicinteknik, vilket inte är samma sak.
– Vi har lite olika bedömare i se olika utlysningar.
Fråga: Om man som forskare går in tillsammans med företag, vem äger IP?
– Det lägger vi oss inte i utan det är en fråga som ni inom projektet får hantera.
Fråga: går det att kombinera med länsstyrelsens konsultcheckar, de är lätta att söka.
– Nej, konsultcheckar går ej att kombinera med statliga pengar. Däremot funkar lån från Almi. Det kan vara bra att ha i åtanke att Medtech4Health är finansierat av VINNOVA som i sin tur är en förläning av näringslivsdepartementet.
Tack alla som kom, ställde intressanta frågor och minglade med varandra. Tack också till Robotdalen. Imorgon bitti styr vi kosan mot Lund.
AKTUELLT
Ny rapport visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige
En ny rapport från Vinnova visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige. En årlig kartläggning [...]
Nu öppnar Medtech4Health Innovation Award 2025
Nu öppnar nomineringen till 2025 års Medtech4Health Innovation Award – priset som belönar innovativ medicinteknik. Nomineringen öppnar den 16 oktober och stänger den 1 december.
Medicinteknikdagarna i backspegeln
Årets Medicinteknikdagar bjöd på otroligt spännande sessioner allt från forskningsnära nya teknologier, insikter om möjligheter [...]
Vinsten förstärkte Mindmores verksamhet och teamkänsla
Medtech4Health Innovation Award 2024 gick till Mindmore – ett digitalt verktyg för bland annat kognitiv svikt. Att valet föll på Mindmore berodde även på att företaget har lyckats väl med en bred implementering: Mindmore används idag aktivt av både regioner och privata vårdgivare .
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.