
AIDA 1000×600
Ny AIDA projektansökningsomgång ”Införande av AI för medicinsk bild på klinik”
AIDA är en nationell arena för forskning och innovation kring artificiell intelligens, AI, för medicinsk bildanalys. Basen är i Linköping men arenan är nationell. Just nu bjuder AIDA in till en förslagsomgång för kliniska fellowships och kliniska utvärderingsprojekt.
Genom AIDA möts akademi, sjukvård och industri för att omsätta tekniska framsteg inom AI-teknik till patientnytta i form av kliniskt användbara verktyg. AIDAs uppdrag är att främja införandet av AI-innovationer inom bilddiagnostik för praktisk användning inom vården. Detta uppnås främst genom AIDAs portfölj av delprojekt spridda över hela Sverige.
Möjlighet att få finansiellt stöd
Det finns flera möjligheter till stöd inom AIDAs område: delvis finansiering på upp till 50%, tillgång till avancerad teknisk infrastruktur samt tillgång till ett nätverk av mångsidig expertis. Just nu bjuder AIDA in till en förslagsomgång för kliniska fellowships och kliniska utvärderingsprojekt.
Ansökningsdeadline: 12 november 2024.
Kliniskt utvärderingsprojekt
Vårdgivare har ofta svårt att avgöra om de AI-lösningar som finns på marknaden verkligen kan förbättra deras arbetsflöden. Med hjälp av AIDAs kliniska utvärderingsprojekt kan vårdgivare lättare navigera i denna utmaning.
Projektstorlek: 100-300 000 SEK.
Kliniskt fellowshipprojekt
Anställda inom vårdgivare kompetensutvecklas genom att aktivt delta och bidra till AI-utveckling i ett forskningsprojekt.
Projektstorlek: 50-400 000 SEK.
Tillgängliga resurser
Alla som beviljas ett AIDA-projekt blir automatiskt medlemmar i AIDAs nationella community för AI och bildmedicin. Med över 50 parter från vård, akademi och industri erbjuder nätverket en både bred och djup expertis som kan användas för råd och stöd.
AIDA anordnar nätverksträffar 4-6ggr/år, AIDA Days, vilket är utmärkta tillfällen att knyta kontakter och ta del av högaktuella föredrag. AIDA tillhandahåller även infrastruktur för att stödja AI-forskning inom diagnostisk bildbehandling, med ett flaggskepp i form av ett 16-GPU-datorsystem, särskilt utformat för att hantera känsliga personuppgifter.
Kontakt och mer information:
Caroline Bivik Stadler
Projektledare AIDA
Förste forskningsingenjör, Linköpings Universitet

AKTUELLT
Skottland och Sverige förenas i implementeringen av innovativ medicinteknik
Nyligen välkomnade hälso- och sjukvården i Skottland en delegation från Sverige. Besöket blev ett avstamp för ett närmare samarbete med fokus på implementering av innovativ medicinteknik i vården. Nu planeras ett besök i Sverige till hösten.
Medtech4Healths strategiska projekt om datadriven vård väcker riksdagens intresse
I april presenterades Medtech4Healths strategiska projekt Datadriven Hälsa, Vård och Omsorg för riksdagens socialutskott. Där lyfte projektledaren Bertil Guve bland annat behovet av samarbete över kompetensgränserna.
SO Norra bygger broar för ökad implementering av medicinteknik
I norra Sverige är det SO Norra som samordnar Medtech4Healths arbete. Med bas i Umeå knyter kontaktpersonen Tomas Gustafsson samverkan inom utveckling och implementering av innovativ medicinteknik.
Medicinteknik gör avancerad vård i hemmet möjlig
En ökad användning av smarta medicintekniska lösningar kan göra vård i hemmet till ett strategiskt verktyg för att möta framtidens vårdbehov.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.