Medtech4Healths inspel till regeringens FOI-proposition
Medtech4Health har gett ett inspel till regeringens forsknings-och innovationsproposition. Här lyfts såväl utmaningar för hälso- och sjukvården som området medicinteknik.
Medtech4Health har identifierat sex områden och ger rekommendationer för att stärka utvecklingen genom att underlätta implementering och stärka innovationskraften:
- Nyttiggörande av forskning. Sverige är bland världens mest innovativa länder men inte lika bra på att nyttiggöra forskningen. Här behövs en nationell strategi för Life Science som fokuserar på patientnytta, med en tydlig färdplan för hur forskningsresultat kan omvandlas till patientbehandlingar och lösningar. Samt ett starkare tvärvetenskapligt samarbete inom hälso- och sjukvården för att identifiera behov och omsätta forskning i klinisk praxis.
- Höga utvecklingskostnader. Att utveckla och kommersialisera medicinsk teknik kan vara oöverkomligt dyrt. Därför behövs en mer flexibel och anpassad finansieringsmodell för forskning och innovation, som tar hänsyn till de särskilda utmaningarna och tidsramarna inom medicinteknik och Life Science-sektorn.
- Klinisk prövning/validering. De senaste tio åren har visat en negativ trend för antalet kliniska prövningar i Sverige. Här behövs en kompletterande utredning med fokus på att stärka kapacitet och kompetens för kliniska prövningar av medicintekniska produkter som görs i nära samverkan med vård- och omsorgsorganisationer, akademi och näringsliv.
- Implementering. Vi behöver underlätta för ett bredare införande av medicintekniska lösningar. Det behövs stöd till regioner och kommuner för att stärka deras förmåga till en bredare användning av befintlig och ny teknik, och fler möjligheter till delat lärande och samarbete. Dagens befintliga system behöver hållas ajour med teknikutvecklingen och vårdgivarnas förmåga till mottagarkapacitet behöver utvecklas och stärkas.
- Regelförenkling. Medicintekniska produkter är föremål för strikta regler och processer för godkännande. Att få regulatoriskt godkännande eller godkännande från myndigheter är en tidskrävande och dyr process, som ofta försenar utveckling och introduktion av nya innovationer. Här behöver vi stärka svensk närvaro inom EU för att minimera överlapp i regleringar, och säkra ändamålsenliga val av standarder. RISE behöver bli ett anmält organ inom MDR samt ackrediteras som ett anmält organ inom IVDR.
- Hälsodata, datasäkerhet och integritet. Sverige behöver kraftsamla för att maximera nyttan och hållbarheten av investeringar inom hälsodata. Det är viktigt att se till att medicintekniska enheter och datasystem är säkra från cyberattacker och dataintrång. I dag är detta en stor utmaning då det saknas en gemensam infrastruktur för insamling, hantering och uttag av data för behov i vård, akademi och näringsliv samt på individuell nivå.
AKTUELLT
Delta med oss på Framtidens Hälso- och sjukvård i Stockholm
Medtech4Health finns på plats med monter och dubbla seminarium under Framtidens Hälso- och sjukvård den 22-23 januari 2025. Som medlem i Medtech4Health-familjen finns möjlighet att ta del av ett rabatterat erbjudande till konferensen.
Två nya utlysningar öppnar i januari 2025
I januari öppnar utlysningarna IMPlementering av medicinteknik inom vård och omsorg och Kompetensförstärkning i småföretag.
Game Changing MedTech – nya medicintekniska lösningar som verkligen gör skillnad
Apotekarsocietetens årliga heldag om medicinteknik gick av stapeln 6 december. Temat var banbrytande lösningar för framtidens vård. Dagen rymde allt från innovativa exempel ur dagens vård till framtidsspaningar.
Medtech Morning om framtidens vård och ersättningsmodeller
Under årets sista Medtech Morning i december samlades ett 50-tal deltagare kring frågan: hur kan vi främja fler medicintekniska innovationer i vården och hur ser framtidens ersättningsmodeller ut?
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.