Innovationsmotorer

I november 2022 hölls en behovs- och utmaningsworkshop vid Västra Götalandsregionens Innovationsmotor. Ett drygt fyrtiotal personer från näringsliv, akademi och hälso- och sjukvården deltog.

Fem regioner samverkar med företag för att öka vårdens innovationstakt

I mars samlas projektledare från fem regioner för att dela erfarenheter från den tredje delen av Medtech4Healths strategiska projekt Innovationsmotorer. Här samarbetar fem av landets regioner för att höja takten på utvecklingsarbetet i vården.

– Innovationsmotorerna har skapat driv i arbetet att förbättra samverkan mellan företag och vården. Den nationella spridningen av Innovationsmotorerna hjälper till att sprida de goda idéerna mellan regionerna, säger Andreas Scheutz, forsknings- och innovationsdirektör, Region Uppsala.

Sedan 2017 har det strategiska projektet Innovationsmotorer pågått med finansiering från Medtech4Health. Nu går arbetet in i sin tredje fas under ledning av initiativtagaren branschorganisationen Swedish Medtech.

– I mars har vi vår första träff för att förnya samarbetet mellan regionerna. Flera av dem är redan i full gång med att följa upp och fördjupa sina kunskaper från den första perioden, säger Petrus Laestadius, vice vd för Swedish Medtech.

Projektet samlar Region Västerbotten, Region Uppsala, Region Östergötland, Västra Götalandsregionen och Region Örebro län. Swedish Medtechs roll är att både koordinera och sprida kunskap och erfarenheter från satsningen.

Sprider nya metoder

Petrus Laestadius, samordnande projektledare för Innovationsmotorer.

Projektet Innovationsmotorer har målet att öka innovationstakten i hälso- och sjukvården. I praktiken handlar det om att sprida nya behandlingsmetoder och teknik samt att utveckla sättet personalen arbetar.

– Trots att Sverige rankas högt på internationella innovationslistor så har hälso- och sjukvården gradvis blivit allt sämre på att ta till sig nya metoder, processer, tekniker och arbetssätt, säger Petrus Laestadius.

Förklaringarna till inbromsningen är flera och uppdraget till innovationsmotorerna är att kartlägga hindren och hitta sätt att överkomma dem.

De fem regionerna tar sig an uppgiften med olika angreppssätt. Först ut var Region Västerbotten som sedan 2017 utvecklat särskilda innovationskliniker för att utveckla och testa nya arbetssätt för innovation i vårdens vardag. Här har regionen arbetet i partnerskap med flera företag för att skapa mer värde för patienter, medarbetare och för hälso- och sjukvården generellt.

– De har lyckats hitta formerna för behovsdrivet innovationsarbete med fokus på implementering och nyttiggörande av ny teknik och nya arbetssätt. Dessutom har de undersökt vilka juridiska möjligheter som finns för att stärka affärsmässiga samarbeten med företagen, säger Petrus Laestadius.

Utvecklingsarbetet inleddes vid de tre innovationsklinikerna Medicinska akutvårdsavdelningen (Mava), Bjurholms hälsocentral och tandvårdskliniken Idun. På senare år har de dedikerade innovationsklinikerna fasats ut och ett skifte sker nu mot prioriterade behovsområden, där lärdomar om hur man arbetar med utveckling och innovation i vårdens vardag ska tillvaratas för att stärka universitetssjukvården och regionens spjutspetsområden. Lärdomar har också spridits till andra regioner, bland annat Region Örebro län som tagit del av Västerbottens modell för innovation i partnerskap med företagen.

Genteknik leder vägen

Anneli Eriksson, Life science-strateg, Region Örebro samt projektledare för Örebros Innovationsmotor

Region Örebro län har drivit ett pilotprojekt inom så kallad farmakogenetik. Våra gener har en stor påverkan över hur väl ett läkemedel fungerar. Och genom att använda genteknik kan patienternas läkemedelsdosering anpassas individuellt.

– I Örebro fokuserar arbetet på stödsystem för farmakogenetik för att möjliggöra mer individualiserad behandling, som en led i utvecklingen av precisionsmedicin, säger Anneli Eriksson, Life science-strateg, Region Örebro.

– Initiativet Innovationsmotor ger oss en möjlighet att lära och inspireras av det som sker runt om i landet. Vi får bättre förutsättningarna att lyckas med innovationsprojekt och stärks av de nätverk och den finansiering som erbjuds via motorerna.

Regionens pilotprojekt ägnas till läkemedel mot psykisk ohälsa men användningen av genteknik kan breddas även till andra områden.

– Idag ägnas så mycket som cirka 30 procent av vårdens resurser till patienter som inte fått rätt dosering av sina läkemedel. Med modern teknik kan vi undvika biverkningar som ger upphov till stort lidande, säger Petrus Laestadius.

I Region Östergötland drivs projekt för att förverkliga ett mer personcentrerat arbetssätt närmare patienterna. Arbetet går under rubriken ”ett ekosystem för innovation” och ska göra det möjligt för vissa cancerpatienter att få sin vård i hemmet.

– Inriktningen för framtidens vård är att patienterna i en högre utsträckning än tidigare kommer att kunna vårdas i hemmet. Här blir användningen av medicinsk teknik avgörande, säger Petrus Laestadius.

Region Östergötlands Innovationsmotor har skapat en arena för att pröva sådant som regionen inte vågar göra tidigare, menar Erik Reinicke.

Erik Reinicke, projektledare vid Regionledningskontoret, Region Östergötland.

– Projektet ger oss också ett forum för utbyte av kunskap och erfarenhet från andra regioner. En otrolig stark kraft för en nationell rörelse framåt, säger Erik Reinicke, projektledare vid Regionledningskontoret, Region Östergötland.

I Uppsala har regionen tagit ett större grepp för att skapa en genomgripande kulturförändring. Målet är att bli bättre på att formulera behov och problem inom hela hälso- och sjukvården. Dessa ska sedan lösas tillsammans med näringslivet.

– Innovationsmotorprojektet skapar en vilja och förståelse för vikten av en gemensam strukturerad mötesplats där hälso- och sjukvården hittar nya lösningar på vårdens behov tillsammans med näringslivet. Resultatet av en effektiv samverkan kommer leda till både patientnytta och förbättrade innovativa produkter och tjänster från näringslivet, säger Sophia W Renemar, projektledare, Region Uppsala.

Delar konkreta problem

Inom Västra Götalandsregionen har samarbetet med de andra motorerna gjort det tydligt att gett regionerna ofta delar samma sorts utmaningar, och att lösningarna också är överförbara, menar Maria Stjerndahl.

– Innovationsmotorerna gör det möjlighet att testa ett utmaningsdrivet arbetssätt på riktigt där vi inkluderar externa parter i en samverkansform anpassad för offentlig sektor, säger Maria Stjerndahl, innovationsledare på Innovationsplattformen Västra Götalandsregionen.

Maria Stjerndahl, innovationsledare på Innovationsplattformen Västra Götalandsregionen.

– Som exempel kan nämnas att ett 20-tal bolag bidrog till behovsformulering och lösningsförslag för reella utmaningar inom verksamheterna Operation och Handkirurgi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset under en workshop hösten 2022.

Inbjudna företagsrepresentanter fick mycket konkreta exempel på arbetsmoment och flöden med behov av effektivisering.

– Det blev en kväll med mycket livliga diskussioner där företag och vårdpersonal kunde dela kunskaper. Utmaningarna som sjukvården står inför kan inte lösas utan ett närmare samarbete med företag. Vi behöver hitta sätt att göra det meriterande att skapa nya samarbeten, med strukturer som stödjer samarbetet, säger Petrus Laestadius.

Starkare patientfokus

Den nya perioden för projektet Innovationsmotorer innehåller ett ännu starkare fokus på patienterna.

– Det är viktigt att engagera patienterna hela vägen från starten av utvecklingsprojekten till mål. Redan i inledningen av nya projekt är det viktigt att inkludera patienternas åsikter och upplevelser.

Perioden rymmer även regelbundna avstämningar mellan regionerna och ytterligare satsningar på att kommunicera resultat och metoder till fler.

– Vi arbetar med att dokumentera lärdomar på en rad olika sätt. Det är viktigt för att skapa ett systematiskt lärande och sprida kunskapen till alla delar av hälso- och sjukvården, säger Petrus Laestadius.

Projektet Innovationsmotorer ska gå i mål år 2024.

Vill du veta mer om någon innovationsmotor, ta gärna direktkontakt:

Region Västerbotten
Örjan Norberg
orjan.norberg@regionvasterbotten.se

Region Uppsala
Sophia Wirahadikusumah Renemar
sophia.wirahadikusumah.renemar@regionuppsala.se
Maria Hiller
maria.hiller@regionuppsala.se

Region Örebro
Anneli Eriksson
anneli.eriksson@regionorebrolan.se

Region Östergötland
Erik Reinicke
erik.reinicke@regionostergotland.se

Region Västergötland
Maria Stjerndahl
maria.stjerndahl@vgregion.se

Dela gärna detta!

Publicerad: 2 februari 2023

AKTUELLT


Vinsten förstärkte Mindmores verksamhet och teamkänsla

15 oktober 2024|

Medtech4Health Innovation Award 2024 gick till Mindmore – ett digitalt verktyg för bland annat kognitiv svikt. Att valet föll på Mindmore berodde även på att företaget har lyckats väl med en bred implementering: Mindmore används idag aktivt av både regioner och privata vårdgivare .

NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.