Fullsatt invigning av nya MedTech Science & Innovation i Uppsala
Årets MedTech Week fick en lyckad start med en fullsmockad och festlig invigning av nya centerbildningen MedTech Science & Innovation i Uppsala. Det var ett försommargrönt Uppsala som välkomnade oss till den anrika lärdomsstaden. Flera av talarna nämnde traditionen i sina tal, men fokus låg på framtiden. Exempelvis fick vi reda på att antalet arbetstillfällen inom Life Science ökar med i snitt 2 % per år. Denna ökningstakt lär inte minska när nya MedTech Science & Innovation är på plats. Bland annat kommer ett antal forskningstjänster att tillkomma, bland annat ett lektorat i Implementeringsforskning. Förhoppningsvis blir det även en ny utbildning i medicinteknik, det är välbehövligt då en stor andel av medicinteknikerna på sjukhuset närmar sig pensionsåldern.
Invigningen gick att följa via länk för de som ej kunde vara på plats, eller inte fick plats i lokalen. Vi var i Blå korset på sjukhuset. En passande plats. Det är också på sjukhuset som MedTech Science & Innovation har sina lokaler, en placering som underlättar för de som har tjänster vid sjukhuset. Vi som jobbar på universitetet är förflyttningsbara och kan cykla hit, som styrelseordförande Marika Edoff sa i avslutningen.
Dagen inleddes med ett historiskt perspektiv på vad medicinteknik är. Centrumföreståndare Fredrik Nikolajeff påminde om att medicinteknik en gång i tiden var en såg. Förbättringar kan handla om snabbare sågar (illustrerat av motorsåg) men också av helt andra arbetssätt. (Jag satt tyvärr så att jag inte riktigt fick med detta på bild, men universitetet hade en fotograf på plats som fick bättre bilder).
Invigningsknytning av band
Vice-rektor Stellan Sandler, vice-rektor Johan Tysk och sjukhusdirektör Per Elowsson knöt ihop banden i den officiella invigningen.
Några personliga höjdpunkter
Det var en varm och inspirerande eftermiddag med en lång rad intressanta talare. Samtliga finns i programmet längre ner. Om jag plockar några citat ur mina egna tweets så blir det så här.
- Reidar Gårdebäck från Medtech4Health berättar att han har världens bästa jobb som får sådan inblick i olika projekt. (Jag instämmer för övrigt).
- Anders Lönnberg, regeringens Life Science-samordnare, underhöll med sifferdribblande i en takt jag inte riktigt hängde med i men jag fick med att det idag tar 17 år innan ny teknik är implementerad överallt. Vilket betyder att det tar många år innan alla får samma vård. Han talade också om att det aldrig varit så bra att vara kroniker som nu när vården arbetar för att både förebygga och bota. Han nämnda att AstraZeneca var en större skattebetalare än Volvo i 20 års tid. Idag är GE HealthCare störst. Det betyder att Life Science är en viktig sektor i Sverige på flera sätt.
- Magnus Larsson, sjukhusets digitaliseringschef, sa att verksamhetsutveckling är 90% processer/människor och 10% tekniska prylar. Digitalisering handlar om att bryta väggar och skapa mer tid för vård.
- Anna Attefall från Innovation Akademiska hade dagens mest kärnfulla bild när hon skulle illustrera bakgrunden till all innovation: frustration. (Eftersom min bild av bilden blev så suddig får jag väl berätta att den var full med svärord :-)).
- Industrimannen Carl Bennet höll ett brandtal. Bland annat tycker han att vi bör dubblera dagens 1% av BNP till forskning. “Vi blir inte bättre än den miljö vi skapar” är ett av många bra uttryck.
- Lotta Ljungqvist från GE berättade om den nationella testbädden för biologiska läkemedel som byggs inne på GEs område i Uppsala. Den kommer att drivas i stiftelseform och vara en nationell angelägenhet. Studenter ska kunna komma dit och få testa i industriell skala, istället för labbskala. Det lät riktigt inspirerande (jag vill dit på studiebesök när det öppnat).
Hela programmet
- Välkomstord ( och styrelseordförande Marika Edoff, Uppsala universitet)
- Officiell invigning av centrumet (vice-rektor Johan Tysk, vice-rektor Stellan Sandler, sjukhusdirektör Per Elowsson)
Nya satsningar i Uppsala för effektivare vård
- Presentation av det nationella innovationsprogrammet Medtech4Health (programdirektör Reidar Gårdebäck)
- Regeringens satsningar inom medicinsk teknik (Regeringens life science samordnare Anders Lönnberg)
- MSI – ingången för medicinteknik i Uppsala (verksamhetschef Per Adolfsson och sektionschef Ulrica Fjärstedt, Akademiska sjukhuset)
- Digitalisering inom vården (Akademiska sjukhusets digitaliseringschef Magnus Larsson)
- Patienter och närstående utvecklar vården (Anna Attefall, projektledare Innovation Akademiska)
Exempel på projekt för tidigare diagnos och bättre behandling
- Onkologisk strålterapi med joner (Kristina Nilsson, Uppsala universitet)
- Avancerad bildanalys som hjälpmedel inom kirurgi (Robin Strand, Uppsala universitet)
- Tidig bröstcancerdiagnostik med hjälp av infraröd spektroskopi (Saroj Kumar, Uppsala universitet)
- Nya biomaterial möjliggör patientspecifika frakturbehandlingar (Cecilia Persson, Uppsala universitet)
- Genterapi – kan detta stoppa Alzheimers och Parkinsons sjukdomar? (Martin Ingelsson, Uppsala universitet)
- Att behandla blindhet med nya biomaterial (Ayan Samanta, Uppsala universitet)
- Faktorer relaterade till omvårdnad – vad påverkar patientsäkerheten? (Ida Löscher, Uppsala universitet)
Näringslivet som viktig part
- Svensk medicinteknisk industri – möjligheter och utmaningar (Carl Bennet, Getinge Group)
- Exempel på tillväxtfrämjande insatser vid Uppsala BIO (VD Erik Forsberg)
- Bioprocess Innovation Center skapar möjligheter för medicintekniska projekt (Lotta Ljungqvist, CEO GE Nordic Region)
- Företagspresentationer, utställning och mingel! Här kan du träffa representanter från tex Kontigo Care, Pharem Biotech, Pharmacolog, OssDsign, Senzime, Astrego Diagnostics AB m.fl.
Totalt sett en mycket inspirerande dag. Stort grattis till Uppsala som nu har ett centrum för medicinteknik. Tack till alla som arbetat under många år för att möjliggöra MedTech Science & Innovation. Samt lycka till!
Edit tillagt: Vill du se hela eventet, så följ den här länken.
AKTUELLT
Är ni ett medicintekniskt företag och behöver extern kompetens?
Idag öppnar utlysningen Kompetensförstärkning i småföretag som ger SMF en möjlighet att stärka kompetensen genom att anlita en extern person under en projektperiod. Syftet är att förkorta tiden från idé till patientnytta
God jul och gott nytt år önskar vi på Medtech4Health
Vi stänger 2024 fyllda av glädje och stolthet efter att ha läst nioårsutvärderingen av Medtech4Health. Utvärderingen fokuserar på de senaste tre åren fram till 2023 men täcker programmets utveckling från starten 2015. Mycket uppmuntrande läsning för alla oss som arbetar inom den medicintekniska sektorn.
Delta med oss på Framtidens Hälso- och sjukvård i Stockholm
Medtech4Health finns på plats med monter och dubbla seminarium under Framtidens Hälso- och sjukvård den 22-23 januari 2025. Som medlem i Medtech4Health-familjen finns möjlighet att ta del av ett rabatterat erbjudande till konferensen.
Två nya utlysningar öppnar i januari 2025
I januari öppnar utlysningarna IMPlementering av medicinteknik inom vård och omsorg och Kompetensförstärkning i småföretag.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.