Unik resurs för AI-forskning inom bilddiagnostik
Unik resurs för AI-forskning inom bilddiagnostik
En av världens kraftfullaste system för beräkningar inom artificiell intelligens (AI) har landat på Linköpings universitet. Systemet kommer att fungera som en nationell resurs för projekt inom ”Analytic imaging diagnostics arena” (AIDA). Systemet som kommer från NVIDIA är den andra i Sverige i sitt slag och en unik resurs för AI-forskning inom bildmedicin.
‒ Det här är en unik typ av resurs som vi i samarbete med NVIDIA och Proact har kunnat forma precis efter våra forskargruppers behov, berättar Claes Lundström, professor vid Linköpings universitet samt arenaledare för AIDA.
NVIDIA DGX-2 som systemet heter har 16 GPU:er vilket innebär att den kan ta emot och processa väldigt stora datamängder på kort tid. Detta är en förutsättning för att kunna göra större beräkningar i AI-projekt, i synnerhet inom bildmedicin eftersom bildmaterial ofta genererar extremt stora datamängder. För enskilda forskargrupper är det inte möjligt att göra den här investeringen. Genom AIDA får nu fler möjlighet att genomföra projekt med hög kvalitet.
AIDA har sin fysiska bas på Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV, och det är också där GPU-systemet har installerats.
‒ På CMIV finns en mångårig erfarenhet av att sammanföra medicin och teknik för att skapa patientnytta. Där finns också den tekniska kompetensen för att administrera ett system av den här storleken, förklarar Claes Lundström.
Gemensamt för projekten inom AIDA är att de utvecklar AI-lösningar som ska fungera som hjälpmedel i vården. Att överföra tekniska innovationer till kliniskt användbara lösningar är en utmaning och ett nära samarbete med vården är en förutsättning för att lyckas bra. AIDAs uppgift är att underlätta den här processen.
Med hjälp av AI kan matematiska algoritmer tränas att analysera informationen i en medicinsk bild. Det kan till exempel handla om att automatiskt identifiera cancerceller i en mikroskopibild eller att identifiera och markera organ i en röntgenbild.
AIDA har under vintern och våren haft en rad seminarier kring GPU-systemet vilka mynnade ut i ett mer praktiskt Hackaton inför öppningen av systemet. Proact har levererat systemet och NVIDIA har varit med under hela processen och bidragit med sin expertis inom AI.
Systemet kommer att fungera som en andelslägenhet där AIDAs medlemmar får boka tid för att göra sina beräkningar. Intresset är stort, vilket bland annat märks på en markant ökning i antalet projektansökningar.
AKTUELLT
Ny AIDA projektansökningsomgång ”Införande av AI för medicinsk bild på klinik”
AIDA är en nationell arena för forskning och innovation kring artificiell intelligens, AI, för medicinsk bildanalys. Basen är i Linköping men arenan är nationell. Just nu bjuder AIDA in till en förslagsomgång för kliniska fellowships och kliniska utvärderingsprojekt. Deadline för ansökan är 12 november 2024.
Valideringsplattformen VAI-B i fokus på Röntgenveckan i Uppsala
Årets upplaga av Röntgenveckan hade tema AI i dag och i framtiden. Här höll Medtech4Healths projekt AIDA två sessioner. Ett om validering av AI som lyfte den nationella valideringsplattformen VAI-B.
Snabbare hjälp vid blodpropp i lungan
När röntgenläkare i Halmstad tog hjälp av AI hittade de fler blodproppar hos patienterna än tidigare. Nu har AI-granskningen blivit en del av det dagliga arbetsflödet och kortar tiden till diagnos och behandling. Sedan år 2020 har sjukhuset i Halmstad haft hjälp av AI, artificiell intelligens, för att granska röntgenbilder.
AIDA leder vägen för nya AI-lösningar i vården
AI-arenan AIDA firar femårsjubileum 2022. Sedan starten har närmare 200 vårdanställda utbildats i användningen av AI för medicinsk bildanalys, och cirka 50 innovationsprojekt fått stöd. Christian Jamtheim Gustafsson är en av de som dragit nytta av arenan. – AIDA har varit avgörande både för min kompetensutveckling och införandet av de AI-modeller som i dag är i klinisk bruk vid Skånes universitetssjukhus, säger han.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health – prenumera på vårt nyhetsbrev.
AKTUELLT
Är ni ett medicintekniskt företag och behöver extern kompetens?
Idag öppnar utlysningen Kompetensförstärkning i småföretag som ger SMF en möjlighet att stärka kompetensen genom att anlita en extern person under en projektperiod. Syftet är att förkorta tiden från idé till patientnytta
God jul och gott nytt år önskar vi på Medtech4Health
Vi stänger 2024 fyllda av glädje och stolthet efter att ha läst nioårsutvärderingen av Medtech4Health. Utvärderingen fokuserar på de senaste tre åren fram till 2023 men täcker programmets utveckling från starten 2015. Mycket uppmuntrande läsning för alla oss som arbetar inom den medicintekniska sektorn.
Delta med oss på Framtidens Hälso- och sjukvård i Stockholm
Medtech4Health finns på plats med monter och dubbla seminarium under Framtidens Hälso- och sjukvård den 22-23 januari 2025. Som medlem i Medtech4Health-familjen finns möjlighet att ta del av ett rabatterat erbjudande till konferensen.
Två nya utlysningar öppnar i januari 2025
I januari öppnar utlysningarna IMPlementering av medicinteknik inom vård och omsorg och Kompetensförstärkning i småföretag.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.