Sammandrag och trendspaning från Almedalen 2018
För Medtech4Health så avslutas nu Almedalen och det är dags för att summera årets intryck. Vi var detta år fler från programmet som besökte och deltog än tidigare. Det har gjort att vi kunnat delta på fler arrangemang än tidigare samt även haft stärkt våra egna.
Almedalen ger alltid några nya intryck från seminarier och paneldiskussioner men den övervägande känslan är ändå att ”det där har man hört förut”. Det finns i och för sig något positivt i det då motsatsen att allt var omkullkastat och nytt varje år skulle skapa en klar oroskänsla. Vi har fått ta del av många goda exempel, allt från innovationer som implementerats, nya behandlingar som minskar komplikationer, nya patientvänliga eHälso lösningar eller annat som visar att vi gör framsteg och att det går framåt om än så mycket långsammare än man skulle önska.
Här har vi försökt att samla några reflektioner som vi i Medtech4health teamet gjort under veckan!
Den första reflektionen blir på vilken central fråga som funnits på de seminarier som besökts. Tidigare var det mycket eHälsa som ny bytts ut till det större begreppet digitalisering. Under Almedalen 2016 hade branschen stort fokus på interoperabilitet. Det fanns också med 2017 men hade då fått sällskap av det hetare om än mer hypade AI temat. Det senare fanns kvar även i år men interoperabiliteten har blivit en underrubrik till årets större fråga ”Hälsodata”. Det handlar om den vårddata som genereras kring en patient, från vårdgivare men också från labb, primärvård, kommun eller privata aktörer som till exempel nätdoktorerna samt egengenererad information som patienten själv samlat in via till exempel olika appar. Var ska då all denna data lagras eller rättare sagt hur ska de olika systemen som hanterar denna data kunna utbyta information mellan sig och hur ska hälsodata kunna avidentifieras för att kunna fungera i till exempel AI lösningar? Då kommer interoperabilitet in som en viktig faktor både när det gäller semantik och teknik så att system ska kunna dela på information och att man definierar ett ingrepp eller parameter på samma sätt mellan dessa. Om ovanstående hinder inte var nog så tillkommer sedan de juridiska frågorna och där blir det faktiskt ännu svårare. Här kommer frågor som till exempel vilken organisation ansvarar för lagrade Hälsodata, var lagras den, lagras den säkert och hur avgörs vilka som får tillgång till dessa lagrade data.
Den andra reflektionen blir kring insikten om hur de senare frågorna kring ansvar, lagring och processen hur att avgöra vilka som får tillgång till data är helt centrala för att de tidigare årens fokus kring AI och interoperabilitet ska ha något som helst större genomslag. Att system rent tekniskt kan kommunicera vilket är fallet om man har interoperabilitet blir helt ointressant om systemen sedan rent juridiskt inte får dela Hälsodata. Processen mellan eHälsomyndigheten och Datainspektionen där man utrett möjligheterna kring tjänsten ”Hälsa för mig” och där det stupat på lansering av tjänsten på grund av lagliga krav kan fungera som ett exempel. Tekniken finns, men lagverket kring hur data kan eller får delas eller var ansvaret ligger är inte på plats. Då spelar det ingen roll hur bra tekniken är. Lösningen ligger på hyllan och samlar damm och under tiden är det patienter och anhöriga som drabbas.
Patienten i centrum har vi hört förut men i år har deras deltagande i diskussioner varit klart mer framträdande även som lösningsbärare vilket är mycket positivt. Egenvårdens centrala betydelse för den egna hälsan har varit ett tydligt tema och hur den går att förbättra med smarta lösningar. Man behöver påvisa de positiva effekterna av nya smart teknik för att minska rädslor kring tex integritetsproblemen och oro för att göra fel. De fysiska kanalerna måste också finnas kvar för de som så vill och också möta de sociala behov som vårdbesök möter.
Det är också viktigt att skilja mellan investeringar i infrastruktur och tillämpning, vad skapar värde och hur kommer olika lösningar att effektivisera vården? Ökad tillgänglighet skapar lönsamhet med friskare och gladare patienter.
Det övergripande trenden som vi sett även under året som gått med Hälsa mer i fokus än Vård genomsyrade även årets Almedalen. Vem äger ansvaret, hur hantera de ekonomiska silosarna och hur ska systemen öppnas upp väntar dock på svar ett tag till.
Faxen fanns med även i år dock i klar mindre omfattning, mer som relation mellan vården och omgivande samhälle med individens krav på verktyg. En fråga som vi säkert får höra om även nästa år.
Den politiska samsynen kring betydelsen av området har vart tydlig, inte bara de två innovationslandstingsrådens enighet utan uttalade löften om fortsatta satsningar även efter valet oberoende av utgång är mycket glädjande. Det internationella perspektivet har också lyfts i sammanhanget, linjerar väl med de satsningar som Medtech4Health också planerar för till hösten.
Medtechminglet blev högljutt, glatt och trevligt – årets snackis liksom förra året trots åttondelsfinal i fotbollen samtidigt, se egen rapportering och bilder från minglet!
Vad har vi saknat?
Trodde nog att det skulle höras mer om kompetensbristen kontra de digitala verktygens möjligheter att möta just detta och frigöra värdefull tid för de fysiska mötena, forskning, utveckling och innovation. Hoppas vi får höra mer i frågan under året som kommer.
En annan sak som vi verkligen saknat är en tydlig debatt i de olika panelerna, alldeles för mycket nickande, medhåll och svenskt lagom. Enstaka undantag har vi sett men önskar mer sådant till nästa års upplaga.
Vad tror vi händer på Almedalen 2019?
Om Reidar får sia om temat för Almedalen 2019 så blir det juridisk interoperabilitet eller nåt som är lättare att rubriksätta och som tydligare sätter fingret på vad det handlar om. Vad sägs om den knastertorra rubriken Lagstiftning kring Hälsodata 2020? Det kanske inte låter så hett som AI men om Sverige inte satsar resurser på att anpassa lagstiftningen och ersättningsmodellerna till framtidens digitala system, som faktiskt redan finns, tror vi att det blir svårt att nå Vision 2025.
Problem är dock till för att lösas och eftersom frågorna lyfts upp många gånger under Almedalen så kommer fokus att sättas på området som dessutom är ett av valda fokusområden i den kommande Nationella Life Science strategin.
Vi ser också fram emot att Vinnovas nya GD, Darja Isaksson blivit varm i kläderna och fortsatt driver på digitaliseringsfrågorna för vårdens utveckling.
Sammanfattningsvis kan vi säga:
- Tillsammans är vi starka. I och med att vi varit ett stort Medtech4Health-gäng som tillsammans träffat flera personer från olika branscher/företag/sjukvård så är budskapet tydligt: svensk medicinteknik är stark och talar i mycket med en röst, detta ger impact!
- Power of the numbers. Artificiell intelligens, stora datamängder och digitala beslutsstöd kommer påverka sjukvården enormt, och medicintekniska lösningar kommer vara en väsentlig del av detta.
- Kompetensförsörjning och det livslånga lärandet. Nya former av kompetens (t.ex. inom AI) kräver nya utbildningsformer, både för sjukvård och industri. Universiteten måste förbereda sig för detta, framför allt vad gäller kompetens på lärarsidan. Tror dock inte på hybridutbildningar (hälften läkare, hälften ingenjör).
- Fysisk vs digital vård. Bra att detta diskuteras, även utifrån patientperspektiv. En form kommer inte passa alla, många komplementära lösningar ger förutsättningar för med individanpassad vård.
- Almedalen levererar. Många samtal och möten med aktörer, akademi, näringsliv, patientorganisationer, vård och myndigheter har vi haft. Ack så intensiva dagar men så produktiva, inte minst också för att vi stärker sammanhållningen inom Medtech4Health-gänget.
Till sist måste de starka patientberättelserna som vi hört under veckan lyftas upp. Deras personliga berättelser är de som fastnar mest i minnet och får oss att tänka till kring vad allt detta verkligen syftar till – nämligen att skapa hälsa. Under veckan har det varit flera patientberättelser som visat på hopp, framtidstro och gav oss åhörare en positiv känsla av att modern medicinteknik verkligen gör skillnad. Det är denna positiva känsla vi inte får glömma bort för när vi pratar om teknik, juridik eller ersättningsmodeller – i slutändan ska det bli bättre för en enskild individ, en person bland oss eller en nära anhörig och detta måste vara i fokus för allt vi gör.
Vi på Medtech4Health ser fram emot det fortsatta arbetet med att sätta Sverige på kartan med målet att Sverige år 2028 är världsledande inom behovsbaserad medicinteknisk innovation, forskning och utbildning och ser redan fram emot Almedalen 2019 – välkomna även då till vår Medtech-soffa.
Trevlig sommar önskar vi på Medtech4Health!
AKTUELLT
Delta med oss på Framtidens Hälso- och sjukvård i Stockholm
Medtech4Health finns på plats med monter och dubbla seminarium under Framtidens Hälso- och sjukvård den 22-23 januari 2025. Som medlem i Medtech4Health-familjen finns möjlighet att ta del av ett rabatterat erbjudande till konferensen.
Två nya utlysningar öppnar i januari 2025
I januari öppnar utlysningarna IMPlementering av medicinteknik inom vård och omsorg och Kompetensförstärkning i småföretag.
Game Changing MedTech – nya medicintekniska lösningar som verkligen gör skillnad
Apotekarsocietetens årliga heldag om medicinteknik gick av stapeln 6 december. Temat var banbrytande lösningar för framtidens vård. Dagen rymde allt från innovativa exempel ur dagens vård till framtidsspaningar.
Medtech Morning om framtidens vård och ersättningsmodeller
Under årets sista Medtech Morning i december samlades ett 50-tal deltagare kring frågan: hur kan vi främja fler medicintekniska innovationer i vården och hur ser framtidens ersättningsmodeller ut?
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.