Skärmklipp 2018-11-27 20.01.50

Utvärdering och resultat av Medtech4Healths första tre årsperiod

Medtech4Health är ett nationellt Vinnovafinansierat strategiskt innovationsprogram som fungerar som en katalysator för att få fler medicintekniska idéer att implementeras, vilket effektiviserar vård och omsorg, förbättrar patientupplevelsen samt stärker den medicintekniska industrin. Programmet startade 2016 och finansieras av Vinnova. Vi är en del av en nationell satsning som Vinnova, Formas och Energimyndigheterna gör på områden som är strategiskt viktiga för Sverige och där det finns potential för hållbara utveckling inom globala samhällsutmaningar. Det finns i dagsläget sjutton stycken strategiska innovationsprogram eller i dagligt tal SIP:ar.

De sjutton SIP:arna får denna gång illustreras av en gruppbild med kommunikatörerna på de olika programmen. Bilden är från en gemensam workshop som undertecknad ledde i höstas.

Utvärdering av etableringsfasen

Vart tredje år genomför finansiärerna en grundlig utvärdering. I år stod Medtech4Health, InfraSweden2030, Drive Sweden, RE:Source och Smart Built Environment på tur för vår första utvärdering, den som fokuserar på etableringen av programmen. Alla program har genomfört en självutvärdering och blivit granskade av externa utvärderare. Därefter har programdirektörer och styrelseordförande från respektive program fått muntlig återkoppling tillsammans med frågor som ska ligga till grund för en handlingsplan. Den ska vi skicka tillbaka till respektive finansiär nu på fredag tillsammans med ansökan för nästa treårsperiod.

Det finns en 44 sidor lång rapport med utvärderingen av alla fem programmen: Utvädering SIP 2018. I den här texten nöjer vi oss med att göra nedslag i förslagen till Medtech4Health. Vi berättar också vad vi fått fram genom att ställa frågor till de medicintekniska utvecklingsprojekt som fått finansiering via oss.

I utvärderingsprocessen ingick en hearing där representanter från programmen fick besvara frågor från utvärderarna. Den här ögonblicksbilden är tagen när Medtech4Healths team precis lämnat Formas och väntade på lunch. Teamet bestod av Hannie Lundgren, Olof Lindahl, Reidar Gårdebäck, Anna Lefevre Skjöldebrand och Kristina Svensson.

Genomgående är utvärderarna positiva till Medtech4Health första treårsperiod. En hel del av det som utvärderarna pekar på att programmet är bra på eller kan förbättra är sådant vi i programledningen redan var medvetna om var våra styrkor och mindre starka områden. För den som gillar att förbättra är det särskilt intressant att läsa de förslag från utvärderarna som programledningen inte tänkt på, men som utvärderarna med sitt perspektiv kan bidra med. Utmaningen är att de har fler förslag på vad vi ska göra mer av, än förslag på vad vi ska minska ner.

I sin etableringsfas har programmet lagt en stark grund för att utveckla samverkan mellan vård, näringsliv och akademi, och för att föra fram betydelsen av medicinteknik i vården. Arbetet har inletts pragmatiskt med breda öppna utlysningar.

Nationell kraftsamling och kommunikation hör till programmets styrkor

De externa utvärderarna lyfter bland annat fram att programmet har etablerats som en nationell kraftsamling, att programledningen har följt den uppsatta aktivitetsplanen samt att styrelsens balans med en tredjedel av ledamöterna från vardera akademi, näringsliv och vård, har varit bra.

En viktig roll i den nationella förankringen står våra regionala noder för. Utvärderarna noterar att de existerande noderna har olika förutsättningar samt att deras roll i programmet behöver tydliggöras. En annan viktig del i kraftsamlingen står den inkluderande strukturen för med ett ivrigt nätverkande, nationellt och även något internationellt.

MedTech4Health har bedrivit en mycket aktiv mötesverksamhet för att skapa nya samarbetsformer och samarbetskoalitioner. Detta har medverkat till att agendan hålls levande och aktuell.

Programmets omfattande och genomtänkta kommunikation lyfts också fram. Det var särskilt roligt för undertecknad att höra även om kommunikation är något som alla som är involverade i programmet jobbar med. Jag noterade också önskemålet från utvärderarna att vi bör utöka den internationella delen av vår kommunikation så att internationella aktörer förstår på vilket sätt de är välkomna att engagera sig i programmet. Överlag finns det önskemål om utökat internationellt samarbete, särskilt med länder med liknande sjukvårdssystem.

Uppföljning och effektlogik behöver mer arbete

Att mäta hur våra aktiviteter bidrar till de långsiktiga effektmålen är en av våra största utmaningar. “Mer hälsa för pengarna” är ett viktigt mål för Sverige, men det är tufft att mäta programmets bidrag. Detta är något programledningen tagit till sig och i verksamhetsplanen för nästa treårsperiod är det förhoppningsvis tydligare hur hinder och aktiviteter hänger ihop. En grupp har tillsats för att se över effektlogiken.

Ett annat förbättringsområde, ett som vi delar med flera av våra kollegor, är vårt arbete med mångfald. Det reduceras enligt utvärderingen ofta till att räkna huvuden, när  det “i själva verket handlar om att identifiera olika målgruppers behov av och förutsättningar för att använda medicintekniska lösningar.” Detta är något som vi som jobbar med kommande utlysningar med vår utlysningsansvarig i spetsen har haft i åtanke under höstens arbete.

I utvärderingen lyfts också något som vi själva insåg under arbetet med självutvärderingen: vi har varit ambitiösa med att dra igång aktiviteter, men alla dessa småprojekt drar administrativa resurser vi inte har och försvårar resursplaneringen.

Det är positivt att programmet har vågat arbeta med en så bred palett av instrument. Det har samtidigt lett till en fragmenterad och administrativt tung projektstruktur, som nu behöver stramas upp.

Andra önskemål från utvärderarna är att vi ska stärka patientperspektivet, utan att tappa företagsperspektivet. Dessutom föreslår de ett större fokus på arbetssätt och mindre på teknik. Omvandlingen av vården handlar till stor del om att ändra tankesätt, affärsmodeller och processer, inte att handla in nya produkter. Till sist önskar de ett ökat samarbete med andra SIP:ar.

Därmed lämnar vi utvärderingen och övergår till att se på en del resultat.

Hälften av budgeten läggs på utlysningar

Ungefär hälften av programmets budget har använts till att stötta medicintekniska utvecklingsprojekt finansiellt via öppna utlysningar. Den andra halvan av programmets budget har använts till satsningar för att undanröja hinder, stötta och sprida information om medtechprojekten, samt till ett par stora specialsatsningar som AIDA och Innovationsmotorer. Varje aktivitet utvärderas, de mindre genom självreflektion i syfte att lära och förbättra till kommande år. Här koncentrerar vi oss på utvärderingen av de medel som läggs på utlysningar.

Totalt har programmet hittills stöttat mer än 150 medtechprojekt. Eller snarare delat ut stöd mer än 150 gånger, en del medtechprojekt har återkommit i flera utlysningar med olika delprojekt. Av de drygt 150 finansierade medtechprojekten har ungefär 100 avslutats. När projekttiden för den fas som projekten fått finansiering för är över rapporterar projekten till Vinnova. Vi i programmet ber dem också att fylla i en kompletterande slutenkät som går till oss i programkontoret. (Aktuell version av slutrapporten finns här). Frågorna i vår enkät baseras på de effekter och mål som programmet satte upp vid starten av programmet (de som nu är under revidering).

Medlen leder till ökad samverkan och höjning i TRL

Under hösten pågår sammanställning av resultaten från dessa slutenkäter. De siffror som visas här baseras på de enkäter som kom in först. Arbete pågår med att komplettera dem med fler svar. Det här inlägget publiceras för att passa ihop med utskicket av ett nyhetsbrev, därav att det finns en del ej klara delar.

Av de svar vi fått in hittills är det två områden som sticker ut som särskilt framgångsrika. Det ena är frågan om finansieringen bidragit till en höjning i TRL eller Technical Readiness Level (bilden ovan). Det andra är ökad samverkan. Detta är frågor där vi ser de grönaste staplarna (största antal ja) och där kommentarsfälten är mest välfyllda.

När det gäller att få ut produkter på marknaden, nyanställningar och att tjäna pengar är de gröna staplarna kortare. Men de flesta av de som svarat är optimistiska och övertygade om att detta kommer att uppnås inom fem år. Detta var ett litet smakprov från våra slutenkäter. Vi återkommer med mer information när vi kompletterat med svaren från fler enkäter.

Edit 30 november: som aviserat har jag nu lagt till pdf hela utvärderingen

Dela gärna detta!

Publicerad: 28 november 2018

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.