Nedslag i Medtech Week-flödet
Vi är nu halvvägs genom årets upplaga av European Medtech Week. Jag har försökt att hålla ett öga på twitterflödet för att få en känsla för vad som sker. Jag tycker mig ha fångat upp två trender, det ena är patienthistorier och det andra digitalisering. Vi har bidragit med en patienthistoria, mötet med Hampus 3 år som kan höra tack vare modern medicinteknik. Digitalisering kommer att stå i fokus här på fredag när projektet StandIN redovisar sin slutrapport. Däremellan berättar en person med lång erfarenhet från branschen vad han tycker är mest spännande just nu. Det är med andra ord värt att titta in här på medtech4health varje dag under #medtechweek.
Medtech är en stor bransch i Europa
Det ordnas paneldebatter, öppet hus och en studiebesök runt om i Europa den här veckan. Hela programmet går att läsa på medtechweek.eu. Mest aktiva på twitter är nog Siemens Health, de delar en massa infographic om big data och annat. Jag har också snubblat över diverse blandad info. Här är smått och gott som jag fastnade för.
- 95% av medtech-industrin består av SME-företag det vill säga mikro, små och medelstora. (Källa Paul Rubig).
- Ett infoblad om medicinteknikens betydelse för diabetespatienter.
- En flitig twittrare är baserad på Irland, därför kan jag berätta att det jobbar 29000 människor i 400 företag inom medtech på Irland.
- Totalt jobbar 550 000 eller 575 000 personer inom medtech, det figurerar lite olika uppgifter (alternativt är jag glömsk).
Journalsystem på nätet och snabbare implementering i Uppsala
Igår var det ett öppet och välbesökt seminarium i Uppsala. Jag var själv inte på plats men av det jag hört har det varit mycket givande. Bland annat pratade Fredrik Nikolajeff (som är nodkontakt för Medtech4Health i Uppsala) om hur målet med Uppsala centrum för medicinsk teknik är att halvera tiden som det tar för ny kunskap och behandling att komma ut i hälso- och sjukvården. Idag sägs det ta 17 år i snitt.
Ett annat ämne som jag via tweets från kollegorna på Swedish Medtech har förstått diskuterades i Uppsala var journaler på nätet där Uppsala var pionjärer. De elektroniska journalerna har lett till ökad patientdemokrati och bättre beslutsunderlag. Utvecklingen fortsätter, olika personer berättade om hur man skapar patientvärde med vårddata i realtid. Exempelvis arbetar ett företag med att utveckla en plattform där patienten kan generera data om exempelvis symptom och livskvalitet. Det krävs mod vid förändringar!
Seminarium i Umeå pågår nu
Seminariet i Umeå har precis startat. Fick just en bild av Reidar Gårdebäck som är på plats. På bilden hälsar Ronnie Lundström alla välkomna!
Jag tror att fler och bättre rapporter från de olika seminarierna kommer. Nu ska jag fokusera på morgondagens i Göteborg.
AKTUELLT
Ny rapport visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige
En ny rapport från Vinnova visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige. En årlig kartläggning [...]
Nu öppnar Medtech4Health Innovation Award 2025
Nu öppnar nomineringen till 2025 års Medtech4Health Innovation Award – priset som belönar innovativ medicinteknik. Nomineringen öppnar den 16 oktober och stänger den 1 december.
Medicinteknikdagarna i backspegeln
Årets Medicinteknikdagar bjöd på otroligt spännande sessioner allt från forskningsnära nya teknologier, insikter om möjligheter [...]
Vinsten förstärkte Mindmores verksamhet och teamkänsla
Medtech4Health Innovation Award 2024 gick till Mindmore – ett digitalt verktyg för bland annat kognitiv svikt. Att valet föll på Mindmore berodde även på att företaget har lyckats väl med en bred implementering: Mindmore används idag aktivt av både regioner och privata vårdgivare .
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.