MT4H Hampus och Anette i Thailand foto privat

Möt Hampus 3 år som hör med hjälp av modern medicinteknik

Ibland kan man fundera på nyttan med alla mejl, dokument och möten som fyller ens arbetsdag. Då är det hälsosamt att påminnas om att vi jobbar med medicinteknik för patienternas skull. Därför vill jag idag bjuda alla som arbetar med att utveckla och implementera medicintekniska innovationer på ett inspirerande möte med Anette, mamma till treåringen Hampus som hör med hjälp av modern medicinteknik.

MT4H Hampus och Anette i Thailand foto privat

En förälders mardröm

– Hela livet brakade ihop när vi fick veta att han var döv, berättar Anette för mig över telefon. De upptäckte att något var fel när Hampus var ett halvår genom att brandvarnaren gick igång. Hampus reagerade inte alls på brandvarnarens illtjut. Inte heller när Hampus pappa Anders bankade kastruller mot varandra reagerade han. BVC remitterade familjen till öronmottagning där Hampus genomgick en lång rad testar. Domen var att han i princip var stendöv.

8 timmar lång operation för implantat

Ett halvår efter upptäckten att Hampus hörsel inte var som den skulle opererades han. Under en åtta timmar lång operation, som Anette beskriver som den värsta dagen i hennes liv, kapades all resthörsel av och två cochleaimplantat opererades in, ett för varje öra. Det är en typ av hörselhjälpmedel som består av en yttre och en inopererad del.

Med en konventionell hörapparat sitter hela hörapparaten utanpå kroppen, vanligen bakom eller i örat. De kan enbart förstärka ljudet och kräver att personen har viss hörsel. Cochleaimplantat, som fått sitt namn efter hörselsnäckan cochlea, har vanligen flera delar varav mikrofon respektive sändarspole sitter utanpå kroppen. Dessa samlar in och sänder ljudet till själva implantatet som är den del som opereras in. Implantatet består i sin tur av en mottagardel och elektroder som kopplas till hörselnerven.

Wow-effekten uteblev

MT4H Hampus i Thailand foto privatFör Anders och Anette blev den närmaste tiden efter operationen något av en besvikelse. De hade sett YouTube-klipp med barn som plötsligt får hörsel och antingen blir livrädda eller överlyckliga. Hampus fortsatte precis som vanligt. Läkarna sa att de inte skulle oroa sig, operationen var lyckad. Det skulle bara ta ett tag för Hampus hjärna att lära sig vad de elektriska signalerna betyder. Ett halvår gick. De övade flitigt tillsammans med specialpedagog. Allt slit fick sin belöning den dag Hampus sträckte sig mot Anette och sa ”mamma”.

Ett år efter operationen sprutade han ur sig ord och två år efter hade han ett större ordförråd än sina jämnåriga. Bokstaven L blir ibland J men Hampus föräldrar håller tummarna för att han tack vare hörapparaten ska kunna gå i vanlig skola. De ångrar absolut inte att de sa ja till operationen. Oddsen var  goda att han skulle kunna höra igen. De fick också reda på att den här typen av operation är bäst att göra så tidigt som möjligt.

Jag frågar om det finns något som kan förbättras och Anette berättar att det nyligen kommit vattenskydd till den modell som Hampus har. Med skydden på så kan Hampus vara ute i alla väder och han kan åka vattenrutschkana med dem. De var nyligen i Thailand och Hampus vågade mycket mer när han hade hörapparaten på än utan.

Stort tack Anette för att du delade med dig av denna berättelse! Underbart att höra hur medicinteknik kan göra för skillnad för patienter och anhöriga. Vi på Medtech4Health känner oss extra peppade att jobba för att fler medicintekniska innovationer ska komma till nytta. 

Denna vecka firar vi medicinteknikens betydelse för människor med seminarier och artiklar. Läs mer om Medtech Week

Foton: privata, tagna av familjen.

Dela gärna detta!

Publicerad: 14 juni 2016

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.