Medtech4Healths utlysningsstrategi
Denna sida presenterar hur Medtech4Health arbetar med utlysningar och hur bedömningsprocessen ser ut. För senaste nytt, se huvudrubriken Utlysningar.
Utlysningar 2019-2021
Öppna utlysningar av medel är ett av Medtech4Healths viktigaste verktyg för att uppnå programmets mål. Under programmets andra treårsperiod kommer Medtech4Health att tillsammans med Swelife genomföra en större gemensam satsning i form av samutlysningen Samverkansprojekt för bättre hälsa. Utlysningen planeras återkomma två gånger per år och ersätter flera tidigare utlysningar. Syftet är att en återkommande stor utlysning ska underlätta för presumtiva sökande då de inte behöver välja vilken de ska söka i.
Förutom den stora samutlysningen bibehåller vi vår utlysning speciellt för att stötta anställda inom vård och omsorg samt vår utlysning för småföretag i behov av kompetensförstärkning.
Utlysningar 2016-2018
Under programmets första treårsperiod genomfördes tolv utlysningar till olika behovsägare. Varje år har en utlysning riktat sig speciellt till vård och omsorg och en till småföretag. Sedan har vi haft minst en större utlysning per år som uppmanar till samarbete inom trippelhelixen.
Generellt prioriterades följande.
- Projekt där parter från flera sektorer av hälso- och sjukvården medverkar, det vill säga samarbeten mellan industrin, den akademiska världen, vård och omsorg samt patienter (användare) och/eller patientorganisationer.
- Projekt som har kommersiell potential eller på annat sätt är nyttiga.
- Projekt som sätter människan i fokus.
Utlysningarnas utformning
Varje utlysning drivs av en arbetsgrupp som leds av programmets utlysningsansvarig. Arbetsgrupperna bemannas med nödvändig kompetens. Vid behov har externa personer bjudits in för att få bred förankring ute i respektive verklighet och skapa så hög relevans som möjligt. Inför varje år har utlysningstexterna vidareutvecklats och förfinats baserat på erfarenheterna från föregående år. Syftet är att de ska vara så tydliga som möjligt samt vara lätta att ta till sig för alla relevanta målgrupper.
Det är väsentligt att utlysningarnas utformning inte utestänger någon från att söka. Programmet ska bidra till en jämställd samhällsutveckling, vilket betyder att kvinnor och män på ett jämställt sätt tar del av bidraget, deltar i och har inflytande över projektet. En annan viktig aspekt handlar om att analysera och ta ställning till om det finns jämställdhetsaspekter som är relevanta inom lösningens problemområde och nyttiggörande.
Vinnova hanterar ansökningarna
I princip alla ansökningar sker i Vinnovas portal. Första steget när en utlysning stängs är att sortera bort de ansökningar som faller på formalia. Exempelvis skickar in för fler bilagor än efterfrågat, saknar medfinansiering (i de fall det krävs) eller liknande.
Därefter fördelas ansökningarna på externa bedömare. Se nästa punkt.
Efter att bedömningsprocessen är klar skickar Vinnova skickat besked till alla som sökt. Då får också programledningen i Medtech4Health veta utfallet. Därefter publicerar vi nyheten på vår webbsajt och välkomnar projekten.
Externa bedömare garanterar kvalitetsstämpel
Varje ansökan bedöms normalt av fem bedömare varav två är från Vinnova och tre är externa. De externa bedömarna tillfrågas och selekteras utifrån deras kompetens och erfarenhet. Hänsyn tas till trippelhelix, regionalt, jämställdhet och specialistkompetens. Beslut kring bedömare fattas av Vinnova. Bedömningsmöte och beslut följer Vinnovas process för utlysningar. Varje extern bedömare skriver på ett avtal från Vinnova som är ett standardförordnande som reglerar arbetsbeskrivning, ersättning, jäv samt tystnadsplikt. Bedömarnas namn är en av de få saker vi inte kommunicerar externt.
Grundprincipen är att varje ansökan bedöms av minst en person med klinisk-, industriell- samt akademisk kompetens samt erfarenhet. Specialistkunskap utnyttjas i möjligaste mån för att knyta denna till relevant ansökan. Allt bedömningsarbete görs sedan individuellt av respektive bedömare i Vinnovas digitala portal där alla ansökningar som uppfyller skall kraven finns tillgängliga.
Bedömarna kan endast se och få tillgång till de ansökningar som tilldelats just den bedömaren och kan heller inte se vad andra bedömare skrivit förrän efter sista bedömningsdagen då systemet låses för ytterligare kommentarer. Respektive ansökan diskuteras sedan tillsammans med alla bedömarna vid ett bedömningsmöte och rangordnas därefter utifrån utlysningens ställda kriterier. Bland de projekt som bedöms som finansieringsbara kallas en del till kompletterande intervju. Efter intervju tas finansieringsbeslut baserat både på den inkomna skriftliga ansökan och i förekommande fall intervju.
Kommunikation och annan stöttning av finansierade projekt
Vi har en palett av aktiviteter för att stötta de projekt som fått finansiering att komma i mål samt för att kommunicera resultaten. Denna är under ständig utveckling men inkluderar bland annat förtur på vår entreprenörskurs, subventionerat deltagande i Medicinteknikdagarna samt en anpassad version av Connect Sveriges Språngbrädan.
Version aktuell 21 november 2018