Robotdalen-0422

3 frågor om medicinteknik med Reidar Gårdebäck

Reidar Gårdebäck är programdirektör för Medtech4Health, ivrig seglare och veteran i medicinteknikbranschen. Som en del av Medtech Week ställde jag några frågor om bakgrunden till hans intresse för medicinteknik.

Hur startade ditt intresse för medicinteknik?

– Det var redan när jag skulle välja studieväg efter gymnasiet. Jag ville på något sätt arbeta inom eller med vården och valde mellan att söka läkarutbildningen eller en mer teknisk utbildning. Eftersom teknik- och naturämnena låg närmare min profil valde jag KTH och teknisk fysik. Dagens civilingenjörutbildningar med specifik inriktning mot medicinsk teknik fanns inte på den tiden. För att få en inriktning mot medicinsk teknik la jag till kurser. Däribland fysiologi, endokrinologi samt viss anatomi. Examensarbetet gjordes på radiumhemmet på Karolinska Sjukhuset med inriktning på strålningsterapi. Första arbetet efter examen var på utvecklingsavdelningen för röntgensystem på Siemens-Elema i Sundbyberg. Intresset för medicinsk teknik har med andra ord följt mig under hela studie- och yrkeslivet. Inser nu att tiden går fort, det är 26 år sedan jag började mitt första arbete.

Vad är ditt starkaste minne av vad medicinteknik kan göra för patienter?

– Jag har många fantastiska exempel på hur personer som de själva beskriver det ”fått livet tillbaka”. Jag skulle kunna göra listan lång men en av dessa personliga möten med patienter som verkligen fastnat i minnet är en Parkinson-patient. Detta eftersom mötet på ett så tydligt sätt visade livet med eller utan medicinsk teknik. Det var på ett företagsarrangemang under min tid på Medtronic som en föreläsare berättade om hur hans inopererade stimulator i hjärnan, en så kallad DBS – Deep Brain Stimulator fungerade. Han beskrev hur hans liv varit innan operationen och hur han hade svårt att tala, gå och äta på grund av kraftiga skakningar i framförallt armarna. Detta gjorde hans liv socialt isolerat och svårt att fungera ute i samhället. Men med en DBS, som med elektriska elektroder inopererade i hjärnan tar bort dessa symtom, kunde han stå och presentera som vem helst helt skakfri. För att vi som åhörare skulle förstå skillnaden, vilket inte är lätt när man endast får det beskrivet, avslutade han sin presentation med att stänga av stimulatorn via en handkontroll. Detta innebar att han omedelbart fick kraftiga skakningar och just alla de problem som han beskrivit i sin presentation kom tillbaka. Han fick hjälp av en medföljande sjuksköterska att slå på stimulatorn igen då skakningarna gjorde det svårt för honom att hålla i kontrollen. När den sedan slagits på igen kom han direkt ”tillbaka” till sitt skakfria jag. Denna illustration av hur medicinteknik verkligen förändrar en persons liv gjorde ett stort intryck på alla som var med.

Vad tycker du är det mest spännande området inom medicinteknik just nu?

MT4H Medicon Village Lund-0524Oj, det var svårt eftersom det finns så många spännande områden. Om jag måste välja några börjar jag med den stora förändringen att allt mer vård flyttar ut från sjukhuset och in i hemmet. Här finns det så mycket potential och möjligheter där tekniken inte bara erbjuder en teknisk ”pryl” utan också kan innebära höjd kvalitet för patient, anhöriga samt förbättrade kliniska resultat. Det kan röra sig allt från från distansuppföljningar för kroniska patienter som t.ex, KOL, diabetes eller hjärtsjuka, till behandlingsinsatser som dialys. Här kan medicinsk teknik förändra hur vård och omsorg levereras och frigöra resurser så att personalen kan koncentrera sig på patienter som verkligen är i stort behov av personliga möten. Mer empati genom innovativ medicinsk teknik alltså. Valet hur vården ges måste dock utgå utifrån den enskilda patienten vilja och förmåga i större utsträckning än vad som görs idag när mycket utgår från ett standardkoncept.

Andra intressanta områden är inom behandling och digitalisering. Vad gäller behandling så har vi idag större möjligheter att diagnosticera olika typer av sjukdomar eller risker, men mindre vad det gäller att verkligen behandla eller bota. Här ser jag att vi i framtiden kommer att göra många framsteg i möjligheten att genom medicinsk teknik behandla olika sjukdomar. Intervjun med Hampus 3 år som föddes döv tycker jag på ett bra sätt exemplifierar detta.

[denna artikel, red tillägg].

Inom digitaliseringsområdet finns det många möjligheter att genom olika elektroniska system samköra information, monitorera samt integrera olika medicintekniska produkter. Detta område kallas ibland eHälsa men är ett verkligt vitt begrepp där det kommer att ske mycket under de närmaste 10 åren. Det är bara att se hur samhället i övrigt förändrats inom detta område. Det vore märkligt om inte denna omställning och ökad användning av modern digital teknik och hjälpmedel inte skulle användas även inom vård och omsorg. Vi är i en mycket spännande tid och jag tror vi om 10 år kommer att kunna se tillbaka och fråga oss hur man bedrev vård och omsorg som idag. Många delar kommer nog vara väldigt likt, men andra områden är jag övertygad kommer att ha förändrats stort och till det bättre.

Dela gärna detta!

Publicerad: 16 juni 2016

AKTUELLT


Uppskattat deltagande under MVTe

5 mars 2024|

Medtech4Health tog en framskjuten plats under årets MVTe: mötesplatsen för välfärdsteknologi och e-hälsa på Kistamässan i januari. Här gavs besökarna bland annat en möjlighet att lyssna till en paneldebatt om patientsamverkan och delta i rollspel om framtidens äldrevård.

NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.