Innovationsmotorprojektet i Uppsala erbjuder ”en väg in” för företag

Innovationsmotorprojektet i Uppsala erbjuder “en väg in” för företag

Här är en text från Maria Jansdotter Hagerud som leder ena delen av Uppsalas Innovationsmotorprojekt. Hon vill berätta mer om deras arbete med expertkraft:

Projektet Innovationsnoder i primärvården testar två strukturer som bidrar till att sprida kunskap och erfarenhet om hur samarbeten mellan vård och medicintekniska företag kan förbättra sjukvården.
Den ena strukturen kallar vi för Idékraft. Den handlar om att vårdcentralen på ett organiserat sätt tar emot idéer och behov från medarbetare, patienter och närstående.
Den andra strukturen kallas för Expertkraft. Det handlar om att vårdcentralen på ett organiserat sätt kan ta emot förfrågningar från företag och erbjuda s.k. expertmöten
Vid ett expertmöte får företaget träffa en av vårdcentralens experter dvs en medarbetare med specialkompetens inom ett visst område, för att ge synpunkter på en produkt eller tjänst under utveckling.
Genom strukturen kan vårdcentralen hantera förfrågningar från företag och välja ut de företag som matchar behoven hos vårdcentralen.
Alla medarbetare i Innovationsnoden har kunskap om vad man får göra och vad man inte får göra i ett möte med företag. Strukturen Expertkraft bidrar till att samverkansregler följs och att vårdcentralen har kontroll på vilka företag man träffar, vilken medarbetare som deltar på möten samt hur mycket tid som läggs på möten med företag.

Fördelar med att vården och företagen möts

Fördel för vården
• Kunna påverka genom att förklara behov och framföra krav, synpunkter och önskemål på nya produkter och tjänster
• Omvärldsspaning
• Tillfälle att med kollegor diskutera arbetssätt här och nu, men också framöver – att ”kittla tanken”

Fördel för företagen
• Svar på om deras lösning är rätt utformad för att möta vårdens behov
• Få reda på vad i deras lösning som fungerar, respektive måste förbättras

Projektet har upprättat en webbsida för företag. Sidan är tänkt att fungera som ”en väg in” för företag som är intresserade av att möta vårdens experter inom region Uppsala
www.regionuppsala.se/expertkraft

AKTUELLT


Ny AIDA projektansökningsomgång ”Införande av AI för medicinsk bild på klinik”

7 november 2024|

AIDA är en nationell arena för forskning och innovation kring artificiell intelligens, AI, för medicinsk bildanalys. Basen är i Linköping men arenan är nationell.  Just nu bjuder AIDA in till en förslagsomgång för kliniska fellowships och kliniska utvärderingsprojekt. Deadline för ansökan är 12 november 2024.

NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health – prenumera på vårt nyhetsbrev.

Dela gärna detta!

Publicerad: 9 november 2020

AKTUELLT


Vinsten förstärkte Mindmores verksamhet och teamkänsla

15 oktober 2024|

Medtech4Health Innovation Award 2024 gick till Mindmore – ett digitalt verktyg för bland annat kognitiv svikt. Att valet föll på Mindmore berodde även på att företaget har lyckats väl med en bred implementering: Mindmore används idag aktivt av både regioner och privata vårdgivare .

NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.