Innovationsmotorerna krattar manegen för implementering av nya lösningar i vården
Fyra regioner har under de senaste åren arbetat med att skapa bättre förutsättningar för innovation i hälso- och sjukvården genom att gå in i det nationella projektet Innovationsmotorer. Samverkan internt och externt har varit ledord i arbetet, och vårdens behov har varit grundbultar. Även företagssamarbete har varit en stor och viktig fråga för att komma snabbare till nya hållbara produkter och lösningar. Det finns undersökningar som visar att de verksamheter som samarbetar med externa aktörer är mer framgångsrika i sitt innovationsarbete än de som inte gör det. Anna Lefevre Skjöldebrand är VD på Swedish Medtech, branschorganisationen för medicintekniska företag. Swedish Medtech var initiativtagare till det nationella innovationsmotorprojektet och Anna är ordförande i innovationsmotorprojektets styrgrupp sedan start.
Snårig väg för implementering av ny teknik i vården
_─ Anledningen till att vi ville arbeta med dessa frågor var att vi visserligen har sett många bra initiativ inom vården men vi har även sett svårigheterna med att införa en ny produkt eller lösning i daglig (klinisk) verksamhet. Det finns många fallgropar och hinder. Att arbeta för att komma förbi dessa och att förenkla har varit grunden för projektet, berättar Anna Lefevre Skjöldebrand.
─ Ur den medicintekniska industrins perspektiv har det handlat om att förstå hur vården arbetar med implementering av nya lösningar och för vården att öppna dörrar för hur samverkan med företagen för att gemensamt lösa identifierade behov, säger hon och fortsätter:
─ Innovationsmotorprojektet har varit jätteviktigt för att bygga kunskap och ökad förståelse mellan den medicintekniska industrin och vården men också för att skapa nya samarbetsformer för att få till en fungerande implementeringsprocess av nya teknik. Vi tror att projektet har hjälpt till med det.
Förankring i politik och ledning förutsättning för kulturförändring och systeminnovation
─ Vi ser att en mycket viktig framgångsfaktor är att regionen äger sina delprojektet.
Grundläggande är också förankring i politiken och tjänstemannaledningen bland annat genom att hjälpa dem att förstå varför kontinuerligt innovationsarbete är viktigt, säger Anna Lefevre Skjöldebrand.
─ Att projektet är välkänt internt och i linje med de strategier regionerna har borgar för att det inte blir bara ett av alla ”tomtebloss” som dör när projektet avslutas. Vi vill se förändringar i kultur, arbetssätt och processer, något man kan kalla ”systeminnovation”.
Samarbetet innebär möjlighet att lära av varandra
─En positiv bieffekt ur vårdens perspektiv är att kommunikationen mellan de deltagande regionerna kan ske på ett mer självklart sätt. Nu kan till exempel region Uppsala ta del av Region Östergötlands ”kokbok” över hur man kan införa egenmonitorering.
Verktyg och processer finns på plats = win-win-win
─ Projekten i de fyra regionerna har skapat bättre förutsättningar för samarbete med den medicintekniska branschen genom att man blir bättre på att identifiera och kommunicera sina behov och genom att tydliggöra hur dessa behov kan lösas genom samverkan. Vi har alla lärt av varandra genom de här åren, och borrat djupare i förutsättningar såsom vad som gäller juridiskt och etiskt vid till exempel samverkan så att vi får en win-win-win, där vård, företag och patienter alla kan dra nytta av innovationer. Att ha med upphandlingsaspekten tidigt i innovationsprocessen har också varit ett vinnande koncept. Allt för ofta bedrivs innovationsarbete och inköp/upphandling i separata silos. En annan lite mer oväntad sidoaspekt är att vi sett indikationer på att det kan vara en rekryteringsfördel för en region att ge medarbetarna större möjligheter att jobba med utveckling, tillägger Anna.
Patientperspektivet
Alla regioner har på olika sätt involverat patienter eller patientrepresentanter i projekten.
─Patientperspektivet är viktigt för att skapa hållbara lösningar, vilket vi tror är avgörande över tid, avslutar Anna Lefevre Skjöldebrand.
Nationellt projekt Innovationsmotorer
Innovationsmotorer är ett strategiskt projekt och drivs inom ramen för Medtech4Health. strategiskt innovationsprogram inom medicinteknik som finansieras av Vinnova. Syftet med en Innovationsmotor är att verka för innovation i vården genom att bättre använda den kunskap och erfarenhet som finns i sjukvården och förbättra samverkan för att stärka sektorns roll som motor för utveckling av nya metoder och produkter. Projekt har drivits i regionerna Uppsala, Västra Götaland, Västerbotten och Östergötland. Region Örebro har i ett delprojekt tagit del av erfarenheterna och går nu in i en operativ fas.
Vad och hur de gjorde?
I en serie här på webbplatsen har de fyra regionala Innovationsmotorerna intervjuats och delat med sig om vad och hur de har uppnått sina resultat.
- Region Uppsala har i sitt projekt arbetat fram en strukturerad process för att ta emot förslag på förbättringar från medarbetarna vilket nu pågår i hela regionen. Företagen har fått verktyg och kanaler för att föra att löpande föra en dialog kring utvecklingen av nya lösningar som svar på vårdens behov. Läs Behov och företagssamarbete basen för region Uppsalas innovationsmotor – Medtech4Health
- Västra Götalandsregionen har i en modell för samverkan mellan företag, vård och akademi i en pilot tagit fram förbättringar i vårdprocessen för patienter med höftartros. Forskning pågår inför en ev. implementation Läs Bättre vård för artrospatienter – Medtech4Health
- Region Västerbotten har arbetat för att skapa värde för både verksamhet, patienter och företag genom att kroka arm med parterna enligt en strukturerad modell. Läs Västerbottens Innovationsmotor krokar arm med företag för innovation i vårdens vardag – Medtech4Health
- Region Östergötland har fokuserat på multisjuka äldre och breddinför egenmonitorering som förstahandsval för den patientgruppen.
Läs 4 år som innovationsmotor – nu breddinför Östergötland egenmonitorering – Medtech4Health
AKTUELLT
Ny rapport visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige
En ny rapport från Vinnova visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige. En årlig kartläggning [...]
Nu öppnar Medtech4Health Innovation Award 2025
Nu öppnar nomineringen till 2025 års Medtech4Health Innovation Award – priset som belönar innovativ medicinteknik. Nomineringen öppnar den 16 oktober och stänger den 1 december.
Medicinteknikdagarna i backspegeln
Årets Medicinteknikdagar bjöd på otroligt spännande sessioner allt från forskningsnära nya teknologier, insikter om möjligheter [...]
Vinsten förstärkte Mindmores verksamhet och teamkänsla
Medtech4Health Innovation Award 2024 gick till Mindmore – ett digitalt verktyg för bland annat kognitiv svikt. Att valet föll på Mindmore berodde även på att företaget har lyckats väl med en bred implementering: Mindmore används idag aktivt av både regioner och privata vårdgivare .
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.