500x300man med käpp i trappa

VGR:s Innovationsmotor: Bättre vård för artrospatienter

VGR:s Innovationsmotor: Bättre vård för artrospatienter

Innovationsmotorn i Västra Götalandsregionen (VGR) hade som mål vid projektstart under 2020 att skapa en modell där samverkan mellan offentlig vårdverksamhet, företag och akademi skapar nya hållbara lösningar för vården. Modellen skulle också testas kring ett riktigt case i samarbete med en klinik. Resultatet efter piloten är ett antal förslag till förbättringar av patientens vårdprocess i samband med höftartros. Nu inleds forskning för att säkerställa evidens inför en eventuell implementation.

Satsningen kom i gång senare än de initiala innovationsmotorerna i Regionerna Östergötland, Uppsala och Västerbotten. Nu har det gått ett och ett halvt år.

Hur känns det, Erik Djäken, en av initiativtagarna till satsningen?

─Det känns bara bra, Vi har mött ett stort engagemang hos den kliniska sidan och vi har också fått viktigt stöd från VGR:s stödfunktioner. För en gångs skull har vi tillräckligt med resurser för att driva projektet som vi har velat. Dessutom har vi haft turen att ha en stabil arbetsgrupp och en erfaren projektledare i Maria Stjerndahl berättar Erik Djäken.

Samverkansmodellen

Projektet har verkat för att skapa organisatoriska förutsättningar för utveckling av vården genom innovation i samverkan mellan offentlig vårdverksamhet, industri och akademi genom att utveckla en samverkansmodell där det första steget är att göra avstamp i de behov som patienter oh vårdverksamhet vård själva identifierat som viktiga. Identifierade behov har presenterats för industri och akademi för att efterfråga lösningar.

Pilot med artrospatienters vårdresa under lupp

Målet varit att utvärdera samverkansmodellen genom ett samarbete med Ortopedi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset där fokus har varit artrospatienters resa genom vården före och efter en operation. Medarbetare och patienter har delat med sig av erfarenheter och behov relaterade till artrosvården. Behoven har sedan annonserats till företag som har kunnat inkomma med förslag på lösningar. Inkomna förslag och ytterligare omvärldsanalys har legat till grund för skapandet innovationsprojekt som vårdverksamheten tagit vidare för utveckling i samverkan. Nu inleds forskning för att skapa evidens och om allt faller väl ut implementering.

Träningsstöd för patienten

Genom arbetet utkristalliserades ett antal utmaningar. Bland annat identifierades behov av ett individanpassat och effektivt träningsstöd samt möjlighet att kunna följa upp sjukdomsutvecklingen för artrospatienten.

─ Att artrospatienter tidigt kommer i gång med träning är jätteviktigt, Säger Erik Djäken och tillägger:

─ Artros är en kronisk sjukdom och att patienten känner motivation att hålla i sin träning är centralt eftersom det är bästa sättet att förhindra att artrosen förvärras.

Studie inför eventuell implementering

Det finns ett antal App-lösningar för informationsöverföring och träning under utveckling eller redan tillgängliga på marknaden.

  • Nu vill vi göra en randomiserad studie där vi jämför standardvård med digifysisk vård av artrospatienter. Vid positivt utfall blir nästa steg att implementera. berättar Erik M D

Vilka hinder har ni stött på?

Erik betonar vikten av att alla intressenter, vård, patientföreträdare, företag, akademi samt nödvändiga stödfunktioner deltar hela vägen från start till mål.

─Vi hade otur med att VGR:s inköpsfunktion som behövdes vid t ex upphandlingsfrågor, inte kunde delta fullt ut i samband med Covid. Det blev ett kännbart kompetensbortfall.

Vad händer härnäst?

Vi har nu fått finansiering för ett bryggprojekt där vi bland annat ska arbeta fram en ansökan för att få fortsätta i tre år till. Vidare pågår ytterligare en pilotverksamhet som vi kallar nollvision reoperation. Även detta fokuserar på höftoperationer som inte sällan behöver göras om efter en tid.

─ Om patienten är optimerad såväl fysiskt som psykiskt inför den primära operationen minskar risken att behöva opereras igen. Genom en väl genomarbetad innovation önskar vi bidra till att antalet reoperationer minskar, avslutar Erik Djäken.

Om Innovationsmotorerna

Läs intervjun med Lena Svendsen, Swedish Medtech, som är nationell projektledare för de fem innovationsmotorena som bedrivs i regionerna Västerbotten, Uppsala, Östergötland, Västra Götaland samt i Örebro. Vad har uppnåtts efter fyra år?

Foto: AdobeStock

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health – prenumera på vårt nyhetsbrev.

Dela gärna detta!

Publicerad: 17 november 2021

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.