Under Medicinteknikdagarna i Umeå passade vi på att presentera två av innovationsmotorerna, först Östergötlands projekt ett ekosystem för e-hälsa sedan  innovationsklinikerna i Västerbotten. Vårt senaste tillskott i innovationsmotorfamiljen, Uppsala (Från behov till företagssamarbeten – utveckling av strukturella samarbetsformer mellan sjukvård och Medtech i Region Uppsala) var med i publiken och projektledarna med fler från alla tre innovationsmotorerna fick tillfälle att återse varandra och fortsätta diskussionerna från veckan innan (se innovationsmotorernas förra inlägg).

Erik Reinicke från region Östergötland på medicinteknikdagarna i Umeå

Elham Pourazar från VLL på medicintektnikdagarna i Umeå.

Eftersom medicinteknikdagarna detta år  var i Umeå passade vi på att besöka två av innovationsklinikerna. (Se gärna Broschyr 1 VLL Innovation 180214 (1).)Första besöket var på  MAVA, medicinsk akutvårdsavdelning på Norrlands universitetssjukhus. Vi fick träffa klinikchef Marilene Liström. Sedan sist jag var på besök har de bytt till bättre lokaler. En intressant sidoeffekt av deras innovationsarbete är att de nu upplever att det är lättare att rekrytera personal, fick vi höra. ”Djungeltrumman” går att det är ett spännande ställe där man har mod att pröva nya metoder och arbetssätt.

klinikchef Marilene Liström på innovationskliniken MAVA

Dagen därpå besökte vi nästa innovationsklinik, tandvårdskliniken Idun. Folktandvården Idun är en nyöppnad innovationsklinik med den modernaste tekniken. Kliniken öppnade för patienter september 2018. Vi fick först av alla testa den nya virtuella receptionisten, som ska ta emot patienterna (se inledningsbilden). Receptionisten kommer att vidareutvecklas allt eftersom hen får frågor från besökarna. För den som vidare vill följa Idun kan jag varmt rekommendera deras egen blogg, där de bl a berättar om vårt studiebesök!

Tf Tandvårdsdirektör Anna-Maria Stenlund Berggren berättade om deras vision ”Världens smartaste tandklinik. Här ska ny teknik testas och användas!

Tf Tandvårdsdirektör Anna-Maria Stenlund Berggren

Universitetslektor Eva Mårell-Olsson från Umeå Universitet leder  projektet vid Idun. Hon berättade om sin forskning kring digitalisering, pedagogik och virtuell eller förstärkt (augmented) reality och hur det kan komma till nytta i tandvården. Vi hörde också om användningen av röststyrning för t ex journalskrivning. Den tekniken har funnits länge, men kunde illustrera hur mycket det handlar om att ändra arbetssätt och vanor. Här ska det verkligen användas! Kliniken kommer att fungera som en testbädd för ny teknik och stå modell för övriga tandkliniker.

Universitetslektor Eva Mårell-Olsson från Umeå Universitet (till höger) tillsammans med vår guide, som var tf klinikchef.

Efter dessa intressanta dagar funderar jag nu på hur praktiskt det vore för en Stockholmare och innovationsnörd som jag att gå till tandläkaren i Umeå!

Besök och kaffe på tandvårdskliniken Idun