
IMG_5475
Introduktionsmöte om innovationsprojekt ”effektiva patientflöden” med deltagare från Innovationsklinik Mava samt akutmottagning, bild- och funktionsmedicin (röntgen), patientservice/transport, städ, IT/Digitalisering, FOU-staben/Innovation samt Getinge.
Innovationsmotorer: Innovation i vårdens vardag kräver innovation i kommersialiseringens vardag

Innovationsmotorer: Innovation i vårdens vardag kräver innovation i kommersialiseringens vardag
Nytt från vår Innovationsmotor Västerbotten: Region Västerbotten har kickat igång vårt treåriga strategiska partnerskap med Getinge. Syftet med partnerskapet är att vi tillsammans verkar för ökad kvalitet i hälso- och sjukvården och mer effektivt nyttjande av våra samlade resurser. Detta är resultatet av det arbete som bedrivits skarpt på Innovationskliniken Mava (medicinska akutvårdsavdelningen) under 2019 och utformningen av de kommande årens samarbete bygger på de lärdomar vi dragit.
Mindre fokus på teknik och digitala stöd.
Mer fokus på:
- Behov och förutsättningar: Hur ser våra verkliga behov ut och vilken verklighet lever vi i?
- Verksamhetsutveckling utan teknik: Vad är basplattan i termer av nya processer, arbetssätt, rutiner som behöver vara på plats för en bättre fungerande verksamhet?
- Stöd till medarbetare: Hur stärker vi förmåga och kapacitet att leda förändring i en extremt pressad vardag?
- Och sen… verksamhetsutveckling med teknik: Hur ser ett bra införande och implementering ut och hur behöver vi jobba för att få ut mest av ny teknik och digitala stöd?
Nytt för i år är att arbetet på Mava utökas till ”Mava+”, innefattande även akutmottagningen, bild- och funktionsmedicin (röntgen), patientservice/transport, lokalvård, IT/digitalisering. Initialt med ett fokus på den typiska Mava-patientens resa genom Nus och hur vi tillsammans kan skapa effektiva flöden genom stärkt information, kommunikation och samarbete över verksamhetsgränser. Detta lyfter betydelsen av de interna partnerskapen i regionen, som är nog så viktiga för att få till nyttiggörandet av alla de förändringsinitiativ som idag regnar över en hälso- och sjukvård i omställning.
Vad ställer detta då för krav på våra partnerbolag? Innovation i vårdens vardag där vi sätter vårt primära fokus på nyttiggörande kräver även innovation ”i kommersialiseringens vardag”, dvs. bolag som integrerar forskning, utveckling och innovation i hur man ser på marknaden och den slutliga affären. Bolag som förmår tänka nytt i det traditionella sättet att sälja och leverera produkter och tjänster i hälso- och sjukvården. Bolag som likt oss sätter sitt primära fokus på nyttiggörandet av sina produkter och tjänster. Det i sig kan kräva nya sätt att införa och implementera lösningar, nya former av stöd och service, nya affärsmodeller. Ett nytt sätt att förhålla sig till kund- och leverantörrelationen. Affären är inte i hamn förrän nyttan av lösningen realiseras.
I Västerbotten fortsätter vi verka för nyttiggörande i hälso- och sjukvården, men lärdomarna ska inte stanna vid arbetet på innovationsklinikerna, inte heller ska de stanna i Västerbotten eller hos de bolag vi jobbar med ”skarpt”.
I dagarna lanserade Region Västerbotten därför ett Mentorskapsprogram för nästa generations värdeskapande life science-bolag tillsammans med Microsoft och Pfizer. I detta mentorskapsprogram avser vi sprida våra lärdomar till start-ups och lite mindre bolag som har potential att skifta från produkter och tjänster till faktiskt nyttiggörande i hälso- och sjukvården.
Läs mer om Mentorskapsprogrammet här. Första ansökningsperioden är öppen 10-31 mars 2020.
Bild: Introduktionsmöte om innovationsprojekt ”effektiva patientflöden” med deltagare från Innovationsklinik Mava samt akutmottagning, bild- och funktionsmedicin (röntgen), patientservice/transport, städ, IT/Digitalisering, FOU-staben/Innovation samt Getinge.
AKTUELLT
MTP-rådet rekommenderar regioner att validera AI med plattformar från Medtech4Health
Medicintekniska produktrådet har utfärdat en rekommendation till landets regioner att använda valideringsplattformar inför införande av [...]
Uppsala’s Innovation Engine has created a path to better collaboration between healthcare and business
Medtech4Health's Innovation Engine in Uppsala has now reached its goal. Under the heading “From current situation to new situation - collaboration for innovation in healthcare”, the project has opened up for more structured and effective collaboration between healthcare and business.
Medtech4Health 2024 annual report now available
Medtech4Health's 2024 was a year of innovation, collaboration and accessibility, according to the annual report now published. Here you can immerse yourself in everything from this year's calls to the progress of the program's strategic projects and partners.
Uppsalas Innovationsmotor har skapat en väg till bättre samverkan mellan vården och näringslivet
Nu har Medtech4Healths Innovationsmotor i Uppsala gått i mål. Under rubriken ”Från nuläge till nyläge – samverkan för innovation i vården” har projektet öppnat för mer strukturerad och effektiv samverkan mellan hälso- och sjukvården och näringslivet.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health – prenumera på vårt nyhetsbrev.

AKTUELLT
Uppsalas Innovationsmotor har skapat en väg till bättre samverkan mellan vården och näringslivet
Nu har Medtech4Healths Innovationsmotor i Uppsala gått i mål. Under rubriken ”Från nuläge till nyläge – samverkan för innovation i vården” har projektet öppnat för mer strukturerad och effektiv samverkan mellan hälso- och sjukvården och näringslivet.
AIDA Data Hub har slagit upp dörrarna för företag och vårdgivare
I mars öppnade AIDA Data Hub Data Science Platform som en infrastruktur för att dela kliniska data som behövs för att bygga effektiva och säkra AI-lösningar för vården. AIDA är ett av Medtech4Healths strategiska projekt och startade redan 2017.
Nu finns Medtech4Healths årsrapport för 2024 färdig
Medtech4Healths 2024 var ett år fyllt av innovation, samverkan och tillgängliggörande visar årsrapporten som nu finns publicerad. Här kan du fördjupa dig i allt från årets utlysningar till framstegen för programmets strategiska projekt och partners.
SO Stockholm stärker Medtech4Healths internationella nätverk
Sex nationella sjukvårdsområden ger Medtech4Health en stark regional förankring. Varje sjukvårdsområde rymmer representanter från såväl region som hälso- och sjukvård samt akademi. I Stockholm skapas synergier med såväl europeiska som regionala initiativ.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.