
AIDA-dag september
Höstens första AIDA-dag

Höstens första AIDA-dag
AIDA-dagen i september skulle ha utlokaliserats på annan ort än Linköping för första gången sedan AIDA startade. Lund skulle vara först ut som värd. På grund av att läget är som det är blev det istället ett välbesökt möte på distans.
Drygt 60 deltagare från runt om i landet deltog i mötet. Temat för dagen var ”Medical AI Applications and Data Handling” och först ut var Bart Wilkowski från Statens Seruminstitut i Danmark. Bart leder där IT-teamet för Danmarks nationella biobank och har varit med och byggt upp det nationella systemet för att hitta biobanksprover och data.
Det danska biobanksregistret är en öppen webbplats där forskare kan gå in och söka efter material utan att först behöva söka tillstånd för att använda det. När forskaren konstaterat att material eller data finns i tillräcklig utsträckning för studien startar ansökningsproceduren. Registret ger en lättillgänglig översikt som sparar mycket tid och synliggör tillgångarna.
Bart presenterade också det arbete de gör med att samla in data som produceras av forskargrupperna när de analyserar biobanksprover i databaser så att de kan komma till nytta i andra forskningsstudier. Detta innefattar uppbyggnad av ett säkert system för pseudonymisering.
Lund bidrog med presentationer av Julius Åkesson som pratade om förbättringar av semantisk segmentering i deep learning samt Magnus Dustler som pratade om validering av AI för bröstcancer.
Under dagen presenterades också två slutförda AIDA-projekt. Det var Rodrigo Moreno, KTH, som berättade om sitt projekt att identifiera hjärnstrukturer för hörselskadade och Christoffer Levandowski, QRTECH, vars projekt handlar om att diagnosticera ögonbottenbilder.
AKTUELLT
Ny AIDA projektansökningsomgång ”Införande av AI för medicinsk bild på klinik”
AIDA är en nationell arena för forskning och innovation kring artificiell intelligens, AI, för medicinsk bildanalys. Basen är i Linköping men arenan är nationell. Just nu bjuder AIDA in till en förslagsomgång för kliniska fellowships och kliniska utvärderingsprojekt. Deadline för ansökan är 12 november 2024.
Valideringsplattformen VAI-B i fokus på Röntgenveckan i Uppsala
Årets upplaga av Röntgenveckan hade tema AI i dag och i framtiden. Här höll Medtech4Healths projekt AIDA två sessioner. Ett om validering av AI som lyfte den nationella valideringsplattformen VAI-B.
Snabbare hjälp vid blodpropp i lungan
När röntgenläkare i Halmstad tog hjälp av AI hittade de fler blodproppar hos patienterna än tidigare. Nu har AI-granskningen blivit en del av det dagliga arbetsflödet och kortar tiden till diagnos och behandling. Sedan år 2020 har sjukhuset i Halmstad haft hjälp av AI, artificiell intelligens, för att granska röntgenbilder.
AIDA leder vägen för nya AI-lösningar i vården
AI-arenan AIDA firar femårsjubileum 2022. Sedan starten har närmare 200 vårdanställda utbildats i användningen av AI för medicinsk bildanalys, och cirka 50 innovationsprojekt fått stöd. Christian Jamtheim Gustafsson är en av de som dragit nytta av arenan. – AIDA har varit avgörande både för min kompetensutveckling och införandet av de AI-modeller som i dag är i klinisk bruk vid Skånes universitetssjukhus, säger han.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health – prenumera på vårt nyhetsbrev.

AKTUELLT
Möt Capitainer – vinnare av Medtech4Health Innovation Award 2025
– Ett pris som Medtech4Health Innovation Award betyder mycket för oss, inte minst i form av ökad synlighet. Särskilt på ett forum som detta där människor arbetar med nära vård i hälso- och sjukvårdsledningar. Eller på en klinik som kan ha nytta av vår lösning, säger Mathias Karlsson, CMO för Capitainer.
Stort grattis till Capitainer och Njord Medtech – vinnare av Medtech4Health Innovation Award 2025
Vinnaren Capitainer förbättrar patientvården genom att erbjuda en enkel och säker metod för självprovtagning av blod i hemmet vilket minskar behovet av fysiska vårdbesök. Vinnaren av patientens pris. Njord Medtech utvecklar ett enkelt och smidigt hjälpmedel för att flytta liggande patienter från en säng till en röntgenbrits som minskar den fysiska belastningen för vårdpersonal och ökar produktiviteten.
MTP-rådet rekommenderar regioner att validera AI med plattformar från Medtech4Health
Medicintekniska produktrådet har utfärdat en rekommendation till landets regioner att använda valideringsplattformar inför införande av [...]
Uppsalas Innovationsmotor har skapat en väg till bättre samverkan mellan vården och näringslivet
Nu har Medtech4Healths Innovationsmotor i Uppsala gått i mål. Under rubriken ”Från nuläge till nyläge – samverkan för innovation i vården” har projektet öppnat för mer strukturerad och effektiv samverkan mellan hälso- och sjukvården och näringslivet.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.