AIDA kickoff-0341

Fullsatt kick-off för AIDA – vår nationella arena för AI inom bildanalys

Alla pratar om AI – men hur ska det göra skillnad för vården? AIDA är en satsning som förhoppningsvis kan få in ett par användningsområden i klinik. Inom just bildanalys finns det ett antal lågt hängande frukter att plocka berättade Claes Lundström i sitt välkomstanförande. AIDA är ett av Medtech4Health strategiska projekt och har fått 11 miljoner av Vinnova fram till december 2019. Onsdag-torsdag 22-23 november var det kick-off i Linköping för de projekt som hittills anslutit sig. Det finns utrymme för ett par till, ansök senast 22 december. Läs mer under rubriken AIDA.

Möjligheterna med AI

Undertecknad var med under de öppna delarna av kick-offen och twittrade vilt från flera intressanta presentationer om AI. Det här är ett försök till en sammanfattning. Bilderna kommer framförallt från mingel-delarna.

Linda Swirtun var först ut med en genomgång av Vinnovas satsningar inom AI och Hälsa. Det finns en del utlysningar inom detta område som ej går genom Swelife eller Medtech4Health. Vinnovas webbsajt är bästa platsen för att få överblick över samtliga erbjudanden.

Fredrik Heintz var entusiastisk när han berättade om vad AI kan göra, samt ännu inte göra. Viktigt att komma ihåg är att AI används som ett paraplybegrepp för många saker. Det är underområdena machine learning och deep learning som är hett just nu. För vårdens del är AI mycket mer än robotar – som kanske är den gängse bilder av AI. (Bilden nedan är från Östersund häromdagen, ej från Fredriks presentation)

AI kommer inte att ta bort arbeten, men förändra arbetsuppgifterna. Vi får mer kvalificerade arbetsuppgifter spår Fredrik Heintz.

Efter kaffepaus fick vi en lyssna på Katrine Riklund som på sjungande norrländska berättade om AI ur ett kliniskt perspektiv. Det går lite långsamt för AI tycker radiologer som ser fram emot när de slipper sitta framför datorer dagarna i ända. Katrine poängterade också att det behövs bra och strukturerade data in, för att nätverken ska kunna leverera goda diagnoser.

Projektpresentationer AIDA

En av höjdpunkterna med dagen för min del var att få lyssna på korta presentationer av de projekt som ska drivas under AIDAs paraply. Deras projektbeskrivningar finns publicerade under rubriken AIDA så jag gör inga försök att få med alla detaljer. Utmaningar som de tar sig an är bland annat att skapa ett beslutsstöd för gradering av hur allvarlig prostatacancer är, mäta leverfett, leta metastaser vid tjocktarmscancer, analysera hjärtstorlek med mera från stora patientdata, undersöka om tandläkare kan sköta screening för munhålecancer samt dosplanering vid strålbehandling.

Flera av dem har som mål att kunna ersätta biopsier med andra diagnosmetoder. De flesta är precis i uppstartsfasen och det ska bli intressant att följa dem. De träffas även idag torsdag för att utbyta erfarenheter och lära av varandra. Kanske tar de även idag en promenad ihop, förhoppningsvis i bättre väder än vi hade igår kväll.

En stor fråga så fort det handlar om patientbilder är integritet och anonymitet.

AIDA är baserat på CMIV i Linköping

AIDA är baserat på CMIV i Linköping. Där finns ett AIDA-rum för projekten att träffas i. Under kick-offen passade Claes Lundström på och demonstrerade vad utrustningen kan göra. Med 3D-glasögon så ser vi hur ett hjärta pumpar blod. Just det här hjärtat gör det inte särskilt effektivt. Det blir ganska uppenbart när man ser det i 3D. Fotografier gör det givetvis inte rättvisa.

Dela gärna detta!

Publicerad: 23 november 2017

AKTUELLT


Uppskattat deltagande under MVTe

5 mars 2024|

Medtech4Health tog en framskjuten plats under årets MVTe: mötesplatsen för välfärdsteknologi och e-hälsa på Kistamässan i januari. Här gavs besökarna bland annat en möjlighet att lyssna till en paneldebatt om patientsamverkan och delta i rollspel om framtidens äldrevård.

NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.