Smartphone mätning

Årets Innovation 2020 tar pulsen på den digitala hemvården

Årets Innovation 2020 tar pulsen på den digitala hemvården

Region Stockholms Innovationsfonds pris Årets Innovation 2020 gick till läkarna Johan Engdahl och Jonatan Fernstad, Danderyds sjukhus. De visar hur en smartphone kan användas för att diagnostisera hjärtrytmen. Projektet stöds av Medtech4Health.

– Bara det att bli nominerad var en ära, och att vinna Årets Innovation 2020 känns helt fantastiskt. Bakom vinsten ligger väldigt mycket arbete och ett ordentligt  teamwork från vår forskningsgrupp och kliniken vid Danderyds sjukhus, säger Jonatan Fernstad, läkare Hjärtkliniken, Danderyds sjukhus.

Pristagarna har utvärderat en metod för att använda en vanlig smartphone för att mäta hjärtrytm. Mätningen kan bidra vid en diagnos av förmaksflimmer.

Viktigt med tidig behandling

I Sverige lider cirka 370 000 personer av sjukdomen förmaksflimmer. Sjukdomen gör att hjärtat slår oregelbundet och ofta snabbare. Resultatet blir att hjärtat inte kan pumpa runt blodet i kroppen så effektivt som det brukar göra.

– Det är viktigt att kunna hitta dessa patienter och starta behandling med blodförtunnande läkemedel eftersom de har en ökad risk för att drabbas av stroke. Om de får behandling så minskar risken med cirka 70 procent och därför är det viktigt att utveckla nya diagnosverktyg för att göra det möjligt att hitta så många som möjligt tidigt, säger Jonatan Fernstad.

Den smartphone-baserade metoden har tidigare validerats i sjukhusmiljö och nu utvärderas den vidare genom att patienterna gör egna mätningar i hemmet.

Fördelarna med att själva kunna mäta sin hjärtrytm är flera.

– Dessa besvär uppträder mycket oregelbundet i början vilket gör dem svåra att fånga upp vid ett enstaka vårdbesök. Regelbundna mätningar i hemmet ökar därför chansen att ringa in de drabbade, säger han.

Hittar återfallen snabbare

I den pågående studien ingår cirka 280 patienter som genomgått en behandling mot förmaksflimmer vid Danderyds sjukhus. Patienterna gör minst två mätningar per dag med en mobiltelefon på distans samtidigt som mätningarna övervakas av kliniken.

Hittills har det resulterat i cirka 18 000 mätningar på distans som alla granskats av hjärtspecialister. Följsamheten hos patienterna har visar sig vara mycket god och många av dem har gjort fler mätningar än de vad de behöver göra.

Studien har även visat att det är mycket vanligt att patienterna får tillbaka sitt förmaksflimmer inom trettio dagar Dessutom återvänder det ofta redan inom några få dagar efter behandlingen.

– Med den här smartphone-baserade metoden kan vi förhoppningsvis aktualisera dessa patienter tidigare i vårdflödet än vad som är möjligt idag. Det är viktigt att ge en tidig behandling och uppföljning för att komma till rätta med sjukdomen, säger Jonatan Fernstad.

Nästa steg är en ytterligare studie för att se hur metoden även kan användas för att följa patienterna inför sin första behandling. Medtech4Health har gett anslag för både den pågående studien och den kommande implementeringsstudien.

Patienten håller sitt finger mot mobilkameran som registrerar blodflödet. En algoritm i appen gör en automatisk tolkning av patientens hjärtrytm vilket kan ligga till grund för en diagnos. Det skapas även en rapport från den gjorda mätningen som vårdpersonal kan använda för att tolka hjärtrytmen.

Bakgrund som tekniker

Idén till att använda mobiltelefonens kamera som ett diagnosverktyg för att öka vårdens tillgänglighet växte fram för nästan tio år sedan.

Jonatan Fernstad är civilingenjör i botten och arbetade efter sin KTH-examen med att utveckla kameraappar till handdatorer. Han deltog även i projekt för att analysera mätdata för olika kamerasystem, och snart involverades han i ett projekt för att förbättra läskameror för synskadade. När han insåg hur han skulle kunna använda sina tekniska kunskaper i vården valde han att börja plugga till läkare.

– Jag har alltid varit intresserad av medicin och vill gärna jobba med människor. Projektet med synskadade väckte intresset ytterligare. Det var mycket givande att se hur tekniken kunde användas för att hjälpa människor, säger Jonatan Fernstad.

Redan under det första året av läkarstudierna mognade idén om att använda mobiltelefonens kamera som ett diagnosverktyg och under sina läkarstudier utvecklade Jonatan Fernstad sedan den app som metoden använder.

I år tilldelades Jonatan Fernstad även ett prestigefullt forskarstipendium på 50 000 kronor från Svenska Kardiologföreningen och Boehringer Ingelheim. Under Svensk Medicinteknisk Förenings årliga branschträff Medicinteknikdagarna prisades även projektet för bästa kliniska projekt och presentation.

– Att uppmärksammas på detta sätt är mycket roligt och gör det enklare att fortsätta arbetet med projektet. Det är en kvalitetsstämpel för metoden och ett kvitto på att det behövs fler liknande lösningar även inom andra områden. Allt för att möjliggöra att vården kan bli mer tillgänglig och patientsäker, säger Jonatan Fernstad.

Text: Magnus Trogen Pahlén

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health – prenumera på vårt nyhetsbrev.

Dela gärna detta!

Publicerad: 16 november 2020

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.