Analytic Imaging Diagnostics Arena, AIDA

AIDA är en nationell arena för forskning och innovation kring artificiell intelligens, AI, för medicinsk bildanalys. Här möts akademi, sjukvård och industri för att omsätta tekniska framsteg inom AI-teknik till patientnytta i form av kliniskt användbara verktyg. AIDA är ett initiativ inom Strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health, en gemensam satsning av VINNOVA, Formas och Energimyndigheten.

Artificiell intelligens i vården

Den tekniska utvecklingen inom olika grenar av AI har varit oerhört stark de senaste åren. Modern AI är en verktygslåda som passar perfekt in i sjukvårdens vision om ”precision medicine”, den fullt ut skräddarsydda behandlingen för varje patient. Inte minst inom bilddiagnostik, dvs radiologi och patologi, har många forskningsstudier visat att AI har enorm potential att bidra till högre kvalitet och effektivitet i vården.

Trots dessa stora möjligheter är det väldigt få AI-lösningar som hittills nått ut till sjukvården, till användning i praktiken. Det beror på att steget från experiment till klinisk nytta innebär många utmaningar man inte träffar på i ett forskningslabb. Till skillnad från labbmiljön behöver man i ”kliniska vildmarken” kunna robust hantera alla situationer, även där inkommande data är av dålig kvalitet, motsägelsefulla eller inkompletta, samt hantera ständig förändring av t ex uppsättningen av datakällor och operatörer. Även de kraftfullaste algoritmerna behöver noggrant sättas i ett sammanhang med t ex innovationer inom arbetsflöden och interaktion för att kunna göra nytta.

AIDA:s mål är att utveckla AI-baserade beslutsstöd inom bildmedicin som når hela vägen till klinisk nytta. En grundläggande insikt är att denna komplexa utmaning kräver både tvärvetenskaplig och sektorövergripande samverkan.

AIDA – en arena för nationell samverkan

AIDA bygger på de tre hörnstenar som bilden visar. De mesta resurserna används till utvecklingsprojekt som tar fram AI-baserade beslutsstöd. Dessa drivs av forskargrupper inom industri och akademi från hela landet, i samarbete med vårdgivare. Regelbundet erbjuds möjlighet att föreslå projekt, som om de beviljas får delfinansiering med upp till 50% av kostnaden.

Den andra hörnstenen är AIDA:s kärnmiljö, fysiskt på CMIV vid Linköpings Universitet, som är till för att stödja utvecklingsprojekten. Dels har alla AIDA-parter tillgång en skräddarsydd teknikplattform för effektiv AI-utveckling, som Sectra driver och utvecklar, och där kommer också stora mängder träningsdata gradvis bli tillgängligt. Kanske ännu viktigare är den mötesplats som kärnmiljön utgör, där frekventa workshops och träffar ger värdefull kunskap och utbyten.

Klinisk kompetensutveckling är den tredje hörnstenen, att ge sjukvården förutsättningar att driva AI-utvecklingen åt rätt håll. Framför allt erbjuds regelbundet kliniska fellowships, inklusive delfinansiering. Där kan en person yrkesverksam kliniskt inom AIDA:s område, t ex en radiolog eller patolog, vidareutbilda sig genom att utföra ett individuellt projekt som rör AI-baserat beslutsstöd. AIDA erbjuder även regelbundet AI-kurser för läkare.

Så här kan du ta del av AIDA

Alla företag, akademiska grupper och vårdgivare intresserade av AI inom bildmedicin är välkomna att vara med i AIDA. Dels finns många olika möjligheter till formella AIDA-insatser med delfinansiering som annonseras. Även utan konkreta projektidéer är man välkommen som Nätverkspartner, där man t ex kan ta del av kunskapsutbyte och datamängder delade inom AIDA.

Senaste nytt om AIDA

Ny AIDA projektansökningsomgång ”Införande av AI för medicinsk bild på klinik”

7 november 2024|0 Comments

AIDA är en nationell arena för forskning och innovation kring artificiell intelligens, AI, för medicinsk bildanalys. Basen är i Linköping men arenan är nationell.  Just nu bjuder AIDA in till en förslagsomgång för kliniska fellowships och kliniska utvärderingsprojekt. Deadline för ansökan är 12 november 2024.

Snabbare hjälp vid blodpropp i lungan

14 december 2022|0 Comments

När röntgenläkare i Halmstad tog hjälp av AI hittade de fler blodproppar hos patienterna än tidigare. Nu har AI-granskningen blivit en del av det dagliga arbetsflödet och kortar tiden till diagnos och behandling. Sedan år 2020 har sjukhuset i Halmstad haft hjälp av AI, artificiell intelligens, för att granska röntgenbilder.

AIDA leder vägen för nya AI-lösningar i vården

15 november 2022|0 Comments

AI-arenan AIDA firar femårsjubileum 2022. Sedan starten har närmare 200 vårdanställda utbildats i användningen av AI för medicinsk bildanalys, och cirka 50 innovationsprojekt fått stöd. Christian Jamtheim Gustafsson är en av de som dragit nytta av arenan. – AIDA har varit avgörande både för min kompetensutveckling och införandet av de AI-modeller som i dag är i klinisk bruk vid Skånes universitetssjukhus, säger han.

AIDA MENY


KONTAKT


Claes Lundström
Claes LundströmArenaledare

KALENDARIUM


MER INFORMATION


AIDA har sin fysiska bas på Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV, vid Linköpings universitet.CMIV har mångårig erfarenhet av att jobba med teknikutmaningar inom bildmedicin och att föra dess in i klinisk verksamhet. CMIV är också internationellt erkänt för sin kliniknära och tvärvetenskapliga spetsforskning inom bild- och funktionsmedicin, med verksamhet inom avbildning, bildanalys och visualisering. Du kan läsa mer om AIDA och CMIV på liu.se/forskning/aida