
Medtech week foto Anna Swedish Medtech
Nedslag i Medtech Week-flödet
Vi är nu halvvägs genom årets upplaga av European Medtech Week. Jag har försökt att hålla ett öga på twitterflödet för att få en känsla för vad som sker. Jag tycker mig ha fångat upp två trender, det ena är patienthistorier och det andra digitalisering. Vi har bidragit med en patienthistoria, mötet med Hampus 3 år som kan höra tack vare modern medicinteknik. Digitalisering kommer att stå i fokus här på fredag när projektet StandIN redovisar sin slutrapport. Däremellan berättar en person med lång erfarenhet från branschen vad han tycker är mest spännande just nu. Det är med andra ord värt att titta in här på medtech4health varje dag under #medtechweek.
Medtech är en stor bransch i Europa
Det ordnas paneldebatter, öppet hus och en studiebesök runt om i Europa den här veckan. Hela programmet går att läsa på medtechweek.eu. Mest aktiva på twitter är nog Siemens Health, de delar en massa infographic om big data och annat. Jag har också snubblat över diverse blandad info. Här är smått och gott som jag fastnade för.
- 95% av medtech-industrin består av SME-företag det vill säga mikro, små och medelstora. (Källa Paul Rubig).
- Ett infoblad om medicinteknikens betydelse för diabetespatienter.
- En flitig twittrare är baserad på Irland, därför kan jag berätta att det jobbar 29000 människor i 400 företag inom medtech på Irland.
- Totalt jobbar 550 000 eller 575 000 personer inom medtech, det figurerar lite olika uppgifter (alternativt är jag glömsk).
Journalsystem på nätet och snabbare implementering i Uppsala
Igår var det ett öppet och välbesökt seminarium i Uppsala. Jag var själv inte på plats men av det jag hört har det varit mycket givande. Bland annat pratade Fredrik Nikolajeff (som är nodkontakt för Medtech4Health i Uppsala) om hur målet med Uppsala centrum för medicinsk teknik är att halvera tiden som det tar för ny kunskap och behandling att komma ut i hälso- och sjukvården. Idag sägs det ta 17 år i snitt.
Ett annat ämne som jag via tweets från kollegorna på Swedish Medtech har förstått diskuterades i Uppsala var journaler på nätet där Uppsala var pionjärer. De elektroniska journalerna har lett till ökad patientdemokrati och bättre beslutsunderlag. Utvecklingen fortsätter, olika personer berättade om hur man skapar patientvärde med vårddata i realtid. Exempelvis arbetar ett företag med att utveckla en plattform där patienten kan generera data om exempelvis symptom och livskvalitet. Det krävs mod vid förändringar!
Seminarium i Umeå pågår nu
Seminariet i Umeå har precis startat. Fick just en bild av Reidar Gårdebäck som är på plats. På bilden hälsar Ronnie Lundström alla välkomna!
Jag tror att fler och bättre rapporter från de olika seminarierna kommer. Nu ska jag fokusera på morgondagens i Göteborg.

AKTUELLT
Medtech4Healths strategiska projekt om datadriven vård väcker riksdagens intresse
I april presenterades Medtech4Healths strategiska projekt Datadriven Hälsa, Vård och Omsorg för riksdagens socialutskott. Där lyfte projektledaren Bertil Guve bland annat behovet av samarbete över kompetensgränserna.
SO Norra bygger broar för ökad implementering av medicinteknik
I norra Sverige är det SO Norra som samordnar Medtech4Healths arbete. Med bas i Umeå knyter kontaktpersonen Tomas Gustafsson samverkan inom utveckling och implementering av innovativ medicinteknik.
Medicinteknik gör avancerad vård i hemmet möjlig
En ökad användning av smarta medicintekniska lösningar kan göra vård i hemmet till ett strategiskt verktyg för att möta framtidens vårdbehov.
Möt Joint Academy – finalist i Medtech4Health Innovation Award 2025
Joint Academy från Arthro Therapeutics erbjuder en virtuell sjukgymnastikbehandling för artros och muskuloskeletala sjukdomar. Genom att koppla samman patienter med fysioterapeuter skapas personligt anpassade träningsprogram och utbildningar.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.