scapis_1200x700

AI-plattform ska förenkla användningen av data från SCAPIS

AI-plattform ska förenkla användningen av data från SCAPIS

Tillsammans med SCAPIS och AI Innovation of Sweden har AIDA startat pilotprojektet SCAPIS AI-plattform. Projektet som totalt omfattar totalt 8 Mkr finansieras till hälften av Vinnova och ska pågå i två år.

AI-forskning kräver stora mängder data för att kunna träna effektiva algoritmer. När det gäller medicinsk AI-forskning försvåras arbetet av en naturligt stor andel persondata. Det finns ett stort behov av att tillgängliggöra både icke-anonyma och anonymiserade högkvalitativa medicinska datamängder för AI-forskning och utveckling.

SCAPIS (Swedish CardioPulmonary bioImage Study) är en nationell befolkningsstudie som har rekryterat och undersökt hjärt- och lungstatus på 30 000 slumpvis utvalda kvinnor och män i åldern 50-64 år. Projektet SCAPIS AI-plattform ska förenkla användningen av data från SCAPIS för AI-utveckling genom att erbjuda en säker forskningsmiljö med tillgång till relevant infrastruktur. Behovet av plattformen rör framför allt bilddata men AI-metodik kommer även appliceras på övriga datatyper allt efter behov från forskare.

Plattformen kommer att drivas av SCAPIS vid Göteborgs universitet. AIDA kommer med sin kompetens dels att vara delaktig i byggandet av plattformen och dels så kommer några AIDA-projekt att vara pilotanvändare av labbet för att validera att externa forskare kan nyttja den. AIDA kommer också via Linköpings universitet att ta fram metoder för att skapa anonyma, syntetiska versioner av data.

Fördelen med syntetiska data är att den centrala plattformen måste ha hög säkerhet eftersom det är icke-anonyma data, vilket innebär en viss tröskel för att komma igång. Syntetiska anonyma data, däremot, kan spridas brett och fritt, och kan vara stor nytta i sig, men också användas för att effektivt förbereda träning på den mer inhägnade datasamlingen.

SCAPIS

SCAPIS är en svensk befolkningsstudie som har studerat hjärt- och lungstatus på 30 000 slumpvis utvalda kvinnor och män i åldern 50-64 år. Syftet är att kunna identifiera individuella risker för exempelvis stroke, KOL, plötsligt hjärtstopp, hjärtinfarkt och andra hjärtsjukdomar. Sex universitet och sex universitetssjukhus i samverkan leder och driver SCAPIS. SCAPIS finansieras av Hjärt-Lungfonden som huvudfinansiär samt med betydande bidrag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Vinnova, Vetenskapsrådet samt universitetssjukhusen och universiteten själva.

AI Innovation of Sweden

AI Innovation of Sweden är ett nationellt center för artificiell intelligens. Målet är att stärka svensk konkurrenskraft och välfärd genom att accelerera tillämpningen av AI. AI Innovation of Sweden finansieras av Vinnova samt ca 70 partners från industri, offentlig sektor, akademi och forskningsinstitut. Centret har noder i Göteborg, Storstockholm, Örebro och södra Sverige.

AIDA

AIDA är en nationell arena för forskning och innovation kring artificiell intelligens, AI, för medicinsk bildanalys. Basen finns på Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV, vid Linköpings universitet men arenan är nationell. Arenan för samman akademi, sjukvård och industri för att omsätta tekniska framsteg inom AI-teknik till patientnytta i form av kliniskt användbara verktyg. AIDA är ett initiativ inom Strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health, en gemensam satsning av VINNOVA, Formas och Energimyndigheten.

AKTUELLT


Snabbare hjälp vid blodpropp i lungan

14 december 2022|

När röntgenläkare i Halmstad tog hjälp av AI hittade de fler blodproppar hos patienterna än tidigare. Nu har AI-granskningen blivit en del av det dagliga arbetsflödet och kortar tiden till diagnos och behandling. Sedan år 2020 har sjukhuset i Halmstad haft hjälp av AI, artificiell intelligens, för att granska röntgenbilder.

AIDA leder vägen för nya AI-lösningar i vården

15 november 2022|

AI-arenan AIDA firar femårsjubileum 2022. Sedan starten har närmare 200 vårdanställda utbildats i användningen av AI för medicinsk bildanalys, och cirka 50 innovationsprojekt fått stöd. Christian Jamtheim Gustafsson är en av de som dragit nytta av arenan. – AIDA har varit avgörande både för min kompetensutveckling och införandet av de AI-modeller som i dag är i klinisk bruk vid Skånes universitetssjukhus, säger han.

NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health – prenumera på vårt nyhetsbrev.

Dela gärna detta!

Publicerad: 31 januari 2020

AKTUELLT


Uppskattat deltagande under MVTe

5 mars 2024|

Medtech4Health tog en framskjuten plats under årets MVTe: mötesplatsen för välfärdsteknologi och e-hälsa på Kistamässan i januari. Här gavs besökarna bland annat en möjlighet att lyssna till en paneldebatt om patientsamverkan och delta i rollspel om framtidens äldrevård.

NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.