MT4H Sahlgrenska-8553

Vinterturnébloggen: Intensiv dag i Göteborg

Äntligen dags för min hemmaplan Göteborg! Helene Lindström och Henrik Mindedal från MedTech West hade satt ihop ett digert program för oss med stopp på både Sahlgrenska och Chalmers. Här kommer min direktrapport.

Morgonkaffe hos MedTech West

MedTech West är Medtech4Healths så kallade nod i Västsverige, vilket betyder att de har en viss finansiering och är en del i vårt programkontor.

De är en centrumbildning som officiellt startade 2009 och har för närvarande sitt huvudsakliga kontor i en temporär byggnad i bortersta änden av Sahlgrenska. Basfinansiering av infrastrukturen står de fem parterna VGR Regionutveckling, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Chalmers, Göteborgs Universitet och Högskolan i Borås för. De forskare som är knutna till MedTech West hittills dragit in 100 miljoner i externa forskningsanslag. Henrik Mindedal visade mig ett av deras labb där de genomför studier med olika utrustning, bland annat funktionella studier av hjärnan. Exempelvis pågår en klinisk studier på barn med epilepsi.

Förmiddagskaffe hos Sahlgrenska Science Park

På Sahlgrenska Science Park träffade vi Göran Leonardsson och Annika Åkervall. Göran är forskare i grunden, arbetar som affärsrådgivare och är lokal koordinator för SWELife. Annika som är kommunikatör har en bakgrund inom PR och AstraZeneca.

Vi hade en trevlig fika där vi pratade om innovationer rent generellt, utbytte erfarenheter och pratade om behovet av ett gränssnitt för bolagen. Idag finns det många olika innovationsaktörer och alla har inte de kontakter med kliniker som är nödvändiga. Vi fick också reda på vad som händer på Sahlgrenska Science Park. Jag har varit på deras årskonferens Park Annual några gånger men det är några år sedan sist. En viktig detalj är att namnet syftar på att de fysiskt ligger vid Sahlgrenska, de är inte sjukhusets science park. Deras inriktning är Life Science.

Ett aktuellt projekt handlar om att skapa mötesplatser och event. Syftet är att främja samarbeten och kompetensutbyte mellan företag av olika storlek och att företagen ska synas mer i regionen. Om jag hängde med rätt i sifferexercisen så finns det 480 företag inom Life Science i Västra Götalandsregionen. 50 bolag är hyresgäster hos Sahlgrenska Science Park och för 15 bolag funderar Sahlgrenska Science Park som inkubator. Det betyder att Sahlgrenska Science Park har skrivit avtal med dem och erbjuder dem aktiv coaching. De utvärderar kanske 50 bolag per år och tar in fem nya.

De berättade också om ett projekt där de upparbetar kontakter med NHS i Storbritannien. Syftet är att underlätta för företag att få in en fot i Storbritannien. Deras kontaktpersoner deltar varje år i Park Annual, Sahlgrenska Science Parks årskonferens. Britterna har processer för detta, de har personer som bara hjälper och guidar företag in i sjukvården.

Innovationsplattform med Lina Backman-Strand

MT4H Sahlgrenska-8571Därefter hastade vi över gatan till Sahlgrenska för att höra Lina Backman-Strand berätta om Innovationsplattformen, en ny organisation inom Sahlgrenska med regionalt uppdrag. Intresset för denna presentation var stor. Jag trodde att jag hade valt en fiffig plats längst ut på en rad, att jag skulle smita upp och ta några bilder av publik och föreläsare. Tji fick jag, rummet var fullsmockat och folk satt i fönstren och i trappan så jag kom inte ut.

Det jag tog med mig från Linas presentation är framförallt vikten av de så kallade idétransportörerna. I föregångaren Innovationsslussen har de nio idétransportörerna varit en viktig del av arbetet för att ta tillvara på idéer. De jobbar 20 % med detta, övrig tid är de sköterskor eller andra yrken inom vården. Enligt Lina kommer de att jobba vidare och vidareutveckla idétransportörernas roll. Linas önskedröm är att det fanns 100 av dem.

Ett trevligt inslag i seminariet var korta diskussioner med bänkgrannen i början och slutet. I början presenterade vi oss och vad vi gjorde, i slutet diskuterade vi våra erfarenheter. Jag fick höra att innovationsplattformen ligger under FoU-direktören men att sjukhuset också har en kvalitetsdirektör som ansvarar för verksamhetsutveckling och kvalitetsarbete. Finns det någon som har helhetsbilden?

MT4H Sahlgrenska-8561

Exklusiva signaler på Chalmers

Eftermiddag ägnade vi åt att förkovra oss i aktuell forskning på institutionen för Signaler och system på Chalmers. Flera professorer och forskare tog sig tid att vara våra ciceroner. Det var precis hur intressant som helst. Här kommer ett par av mina favoriter.

Fredrik Kahl berättade om en strategisk satsning på bildanalys, att skapa automatiska och exakta tolkningar av medicinska bilder från CT, MR mfl. Detta skulle kunna minska ner flaskhalsen brist på erfarna radiologer i vården och ge snabbare diagnoser i ett antal fall. Några exempel som de jobbar med är bencancermetastaser och aorta-stentoperationer. De har också varit iblandade i ett stort rikstäckande projekt för att skapa världens största databas över hjärta och kärl. 30 000 slumpvis valda personer mellan 55-65 år har undersökts. Bland annat har man mätt fett under en jättetunn hinna. Har man fett där är det en bra prediktion för hjärtinfarkt. I projektet ingår att följa patientjournaler för att se vilka som får hjärtinfarkt.

På väg till ett annat möte fastnade vi framför en poster som handlade om ett projekt för att skapa en portabel undersökningsapparat som kan ställa stroke-diagnos redan i ambulansen. Stroke är en kostsam sjukdom för samhället och tiden är väsentlig. Utmaningen är att flera tillstånd kan ge liknande symptom. Det är särskilt viktigt att skilja på blödningar och stroke då de har helt olika behandling.

MT4H Chalmers-8590

På bilden är vi på mikrovågslabb med Andreas Fhager. Mikrovågor är en utmaning att analysera men om man lyckas kan man få mycket bättre bilder än med några av dagens tekniker. Bättre bilder betyder säkrare diagnoser exempelvis att fler cancerfall upptäcks tidigt och färre falska cancerlarm. Reidar, Anders och Henrik står runt en antenn-strut som är en tänkt ersättare till dagens mammografi. Istället för att klämma ihop brösten kanske framtidens mammografi är en skål med antenner. Det låter klart bekvämare och dessutom slipper man röntgenstrålar.

Dagens frågor om Medtech4Health

Reidar Gårdebäck presenterade Medtech4Health vid två tillfällen. Vid lunch var det 56 personer på Sahlgrenska och på eftermiddagen 6 på Chalmers. På Sahlgrenska inledde Reidar med att berätta när han började i medicinteknikbranschen så utvecklades alla produkter tillsammans ned sjukhusen. Sedan kom en period när vården var stängd ”vi hör av oss när vi har en upphandling”. Idag är pendeln förhoppningsvis på väg att svänga tillbaka.

Det står att målet är färre patienter, jobbar ni med hälsoprojekt?
– Den röda tråden är medicinteknik. Det kan handla om att patienterna inte ska behöver bli patienter utan kan göra exempelvis mätningar hemma.

Hur många ansökningar tror ni att ni får?
– Din gissning är lika bra som min. Vi har varit ute och presenterat dem runt om i landet och bedömer att vi nått ut väl. Men vi är inte intresserade av många utan av bra ansökningar.

Är inte två år kort för ett projekt?
– Men det behövrer inte gå från idé till färdig produkt under denna period. Det kan handla om att ta projektet en bit framåt.

Vore det inte bra med ett liknande system som på läkemedelsbranschen där det finns tydliga steg, djurtest, fas 1, fas 2 och fas 3. Det här känns som fika-nivå där man själv tar kontakterna.
Svar från publiken: Det finns en standardisering i utveckling av medicinteknik också men det finns så många olika typer av produkter med olika utvecklingsmetoder att det inte går att vara lika rigorös i hur utveckling ska gå till.

Vad kan med-finansieringen bestå av?
– Den kan vara eget arbete eller annan extern finansiering.

Är ansökan starkare om vi har ett företag med?
– Antagligen är en ansökan som har både företag, akademi och klinik med starkare än en med bara två av dessa sektorer med. Det betyder inte att alla måste vara lika aktiva, företaget kan vara knutet till projektet för senare faser. Så att ha med ett företag i ansökan stärker troligen den men det är inget krav.

Vilka avtal behöver finnas på plats innan man söker?
– Projektgodkännande på en A4, mall finns (och bör användas). Orsaken är att vi vill att de som får pengar verkligen är redo att sätta igång.

Kommer det uppföljningsutlysningar till finansierade projekt?
– Det kan hända, det är något vi diskuterar.

Kommer utlysningen Medicintekniska innovationer att återkomma?
– Det är möjligt. Men kanske satsar vi på smalare utlysningar till områden som visar sig vara eftersatta.

Dela gärna detta!

Publicerad: 24 februari 2016

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.