mt4h-i-liu-8659

Vinterturné: Spännande dag med medicinteknik i Linköping

Vår vinterturné årgång 2017 tjuvstartade 12 december 2016 i Linköping. Östergötland bjöd på ett fantastiskt vinterväder och det var nära att undertecknad kom på avvägar då vädret lockade till utomhusaktiviteter med kameran i hand. Tendensen att hamna på avvägar förstärktes av att universitetssjukhuset har växt rejält sedan jag var doktorand i Linköping. Efter att ha halkat runt en stund på sjukhusområdet (bilden är från lasarettsbacken) hittade jag till rätt entré, vilket var tur då programmet som Per Ask satt samman var riktigt intressant. Jag ska inte referera precis allt som sades men har antecknat en (hel) del.

mt4h-i-liu-53

Vi fick bland annat lyssna på företaget som slog alla spelbolag när de utsågs till årets mest spännande techbolag, lärde oss hur kaffe kan vara stand-in för melanin och hur färgglada bilder kan hjälpa läkare vid patientkommunikation. Vi diskuterade barriärer vid innovationsupphandlingar och NPK för uppfinningar. Till sist identifierades ett behov av attitydförändringar till företagande och företag i vården.

Medicinteknik i Östergötland

Per Ask och Peter Hult inledde dagen med att tala om läget i Östergötland för medicinteknik. Det finns både ljuspunkter och förbättringsområden. På den positiva sidan är att det finns många medtechföretag som är mer eller mindre verksamma i Östergötland. De inkluderar Sectra, Cambio, Phoniro, ContextVision, Devex Mekatronik, SyntethicMR, Amra Advanced MRAnalytics, Zafena, Scandinavian Hospital Services samt en del mindre bolag.

Enligt Per Ask har Östergötland en fördel genom den långa erfarenheten man har via NIMED, NovaMedTech och nu Medtech4Health att arbeta i en integrerad process där samverkan sker mellan akademi, industri och vård. En skillnad mellan NIMED och NovaMedTech är att det första, som var ett tioårigt projekt, stärkte befintliga företag men inspirerade inte till nyföretagande.

Peter Hult talade sig varm för behovet av ett kompetenscentrum som kan arbeta med kommersialisering inom medtech-området. Samverka, synliggöra och snabba på. Det är vad det kompetenscentret skulle göra.

Marie Ekström Trädgårdh, Sectra

Marie Ekström Trägårdh har en bakgrund som forskningsassistent vid Linköpings universitet på 1980-talet och styrelseledamot i Swedish Medtech 2009-2015. Hon har varit VD för olika delar av Sectra sedan 1999. Detta betyder att hon vet hur lång tid saker kan ta i akademin och hur viktigt det är att exportera till andra länder. Det hon brinner för är hur vi i Sverige ska klara välfärden för kommande generationer. Hon var noga med att poängtera att åsikterna i föredraget var hennes egna, de är inte Sectra-policy.

Sectra är ursprungligen en avknoppning från universitetet. En av deras produkter kan mäta risken för benskörhet. Deras tanke är att man skulle kunna screena kvinnor för benskörhet i samma sväng som mammografi. Men detta är ett exempel när vårdens silo-system ställer till problem. Kostnaden respektive besparingen hamnar i olika delar och därmed har denna synergi med två olika undersökningar vid samma tillfälle, som skulle spara vården och patienten tid samt möjlighet att upptäcka osteoporos tidigt, ej slagit igenom.

mt4h-i-liu-8640

Sectra sätter patienten i fokus. Om de inte tror att ett projekt kommer att leda till patientnytta lägger de snabbt ner det. Samarbetet med akademi och vård är av största vikt för dem. De har fått många kunder tack vare sitt samarbete med CMIV – Cnetrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering. Det visar att de ligger i framkant forskningsmässigt.

Vården är lika viktig som samarbetspartner. Men här upplever Marie att det blivit svårare på senare år. Det finns fler läkare än någonsin, men de har mindre tid. I upphandlingar krävs att produkterna fungerar från dag ett (när ska de utvecklas och testas?). Marie upplever att industrin ses som the bad guy. Det är svårt med samarbete när man lever med ett strikt regelverk för hur man får umgås.

Det krävs muskler för att ha möjlighet att komma ut på stora sjukhus. Och det krävs referenser från stora sjukhus för att ha en chans att exportera. Summa summarum så rekommenderar Marie att mer fokus läggs på medelstora företag som kan dra med sig småföretag. Småföretagen kan exempelvis leverera add-on-lösningar.

Bland hennes förslag är att industrins perspektiv ska beaktas i innovationsupphandlingar, det är för osäkert idag om företagen kommer att få ut något alls från vad som är rejäla satsningar från deras sida. Om man är ett börsnoterat företag har man starka krav på lönsamhet från marknaden och då är det mer attraktivt att satsa på säkra kort.

Entreprenörskap och innovation, Charlotte Norrman

Charlotte Norrman inledde med att ställa frågan: Vad är innovation? Glödlampan uppfanns 1879, men det var först på 1890-talet som det kom till nytta för för vanligt folk. Idag är ljus en självklarhet men det ska vara miljövänligt. Lång kedja med förbättringar.

En innovation:

  1. Det är nytt med hög grad av originalitet
  2. kan uppträda inom vilket område som helst,
  3. gör insteg eller vinner fäste i samhället, ofta via marknaden,
  4. betyder något revolutionärt för människor.

Det som skiljer innovation från en uppfinning är att innovationer har vunnit insteg. Det betyder att innovationer kanske inte behöver stöttning, utan stöttning behövs för att fler uppfinningar ska bli innovationer. Innovationer kräver entreprenörskap. De flesta framgångsrika entreprenörer har inte gjort något riktigt nyskapande utan har förbättrat en existerande produkt. De är heller inte ensamma, de jobbar i grupp.

Every problem is an opportunity. The bigger the problem, the bigger the opportunity. 

  • Jobba i team.
  • Förstå kundbehovet. Inte bara göra reklam för existerande produkter utan anpassa dem till kundbehovet.
  • Det är svårt att ersätta befintliga lösningar. Det är enklare att addera den saknade pusselbiten.
  • NPK: Nytta, produkt och kommunikation. Kan man inte nå ut blir det ingen innovation.

Önskemål på Medtech4Health

Efter lunch i kafeterian precis utanför Linden berättade Reidar om Medtech4Health med fokus på aktuella utlysningar. Sessionen avslutades med en diskussionsstund. Mina anteckningar från denna del är som följer.

mt4h-i-liu-8652

  • Stötta uppfinnare att bli innovatörer via entreprenörskap är viktigt. Medtech4Healths kurs bra exempel.
  • Östergötland är särskilt bra på samverkan sa Per Ask i inledningen. En av Linköpings fördelar är att universitetet är relativt ungt och har inte byggt upp så många prestigefulla barriärer. Detta är något som ska värnas.
  • Marknadsföring, att få ut produkt på marknaden, är det som tar tid och kostar pengar. Att ta fram prototyper är lätt. Råd på vägen från publiken är att teknik kräver ofta digitallösningar som ofta behöver dockas in med något annat. Viktigt att de är kompatibla med varandra.
  • Innovationsupphandlingar pratade vi om tidigare. Men även andra upphandlingar har brister. Som de är upplagda är det bara pris, inte kvalitet som prioriteras och vården får enbart offerter  från stora företag som kan leverera både reagens och apparat.
  • Kulturen förr inom vården: man gick hem när man var klar. Jourkomp användes till forskning. Det förutsattes att man var eller ville bli disputerad för att jobba på universitetssjukhus.
  • Det finns många stödstrukturer. Men de är inte logiskt utplacerade. Ofta är de ihopklustrade i början och luckor längs vägen.

mt4h-i-liu-8654

Sammanfattningsvis så noterade jag följande saker som vore bra om Medtech4Health kunde fixa:

  • Attityden till företag och företagande inom vården.
  • Få med stora företag i projekten som söker medel i utlysningar, inte för att de ska tilldelas skattepengar utan för att få ut produkter på marknaden.
  • Innovationsupphandlingar och andra upphandlingar så att de blir bättre för vård och företag.

AMRA studerar muskler med magnetkamera

Först ut bland de projekt som fått pengar från Medtech4Health var AMRA. På plats var Tommy Johansson och Olof Dahlqvist Leinhard. AMRA har ett 25-tal anställda och mer kända i USA än i Sverige men förra veckan vann de DI Digital Startup Tour. AMRA sysslar med en applikation för magnetkameror. Deras huvudprojekt handlar om scanning för att ersätta BMI-begreppet med BCP, body composition profile. BMI säger inget om hur kroppen ser ut på insidan. 70% av amerikanerna har ett BMI som är överviktigt eller fetma så att vara normal är inte detsamma som att vara hälsosam. AMRA profiler research: på 6 minuter scannas en person med MR-kamera. Man får reda på andelen fett och muskler.

mt4h-i-liu-8645

Det projekt som de fått pengar till är Förbättrat beslutsstöd för kirurgi av rotatorkuff-muskulatur med hjälp av kvantitativ MRT. I detta projekt samarbetar de med regionen och universitetet. Deras teknik är bra för att studera muskler. Rotatorkuffskador är vanliga, exempelvis när man snubblar över hunden eller liknande. 2 miljoner söker vård i USA för detta i USA årligen varav ca 250 000 genomgår kirurgi. Hur väl operation lyckas beror bland annat på volymen av fettinfiltration i muskeln. Och det är just det som de är duktiga på att mäta.

UK Biobank håller på och scannar 100 000 personer mellan 2014-2021. Det är en del av en större studie med totalt 500 000 personer som mätts på alla möjliga sätt. De 100 000 mäts med magnetkamera av hjärta mm. Det är en kvalitetsstämpel för AMRA att vara med där.

Viktigt: de behöver tillgång till stora mängder data. Just nu fokuserar de på att samla data, bygga bolaget och samarbeta med rätt forskare. Ett kontor i Boston är på gång, det behövs för tillgång till både forskare och kunder. De samarbetar också med många företag. Bland annat med Sectra när det gäller att transportera data på ett säkert sätt. De brukar få följa med i Sectras monter på mässor.

Amerikanskt samarbete

Nästa projekt, En biooptisk metod för bedömning av mikrocirkulationen för att förutsäga kardiovaskulär sjukdom, är ett samarbete mellan Perimed AB, Region Östergötland, Linköpings universitet och Beckman Laser Institute & Medical Clinic, University of Californa. Ingemar Fredriksson var på plats rent fysiskt medan Tomas Strömberg var med på länk från USA. Periflux 6000 heter systemet. Det är ett modulärt system där delar är CE-märkta.

mt4h-i-liu-8665

Deras mål med projektet som de fått finansiering för är att bland annat att

  • sälja fem system,
  • publicera fem vetenskapliga artiklar
  • samla data från minst 3000 personer.
  • låg nivå av tekniska problem. Mindre än 10% av mätningarna ska drabbas av tekniska problem under första året och under 2% nästa år.

De mäter röda blodkroppar, deras syresättning och hastigheten de rör sig.

Avdelningen jag kommer att få användning för denna information på något sätt men jag vet ännu inte riktigt hur: frystorkat kaffe löst i aceton inblandat i silikon ger samma ljusabsoptionsegenskaper som melanin.

Tack vare stöd från Medtech4Health och flera andra håll har de en heltidsanställd sjuksköterska för insamling av data i tre år. 4500 individer ska mätas totalt.

BioOptico – framtidens endoskopi

Tredje projekt för dagen, Vävnadsoptik som källa för framtidens endoskopi presenterades av Anders Johansson. BioOptico är ett litet bolag med fyra anställda varav en jobbar heltid. Anders berättade att all -skopi liknar varandra. En ljuskälla som lyser in i kroppen, tittar in, filmar inne i kroppen. Det är diagnostik som sett ungefär likadan ut de senaste 40 åren. Man har kontinuerligt byggt bättre kameror men i princip har instrumenten sett likadana ut. Hos BioOptico tänker de annorlunda (precis här i presentationen fick jag en déjà vu till ett föredrag på MedTech Forum i Bryssel.) Deras grej är inte att ge en bild som liknar verkligheten utan att presentera mer-information. Artros: inflammation som angriper brosket som degenererar. Finns tre möjliga behandlingar: ledprotes som är billigt, mikro-någonting (picka småhål i benet och hoppas på att det bildas nytt brosk) eller stamcells-behandling. Det senare är bäst men dyrt.

mt4h-i-liu-8666

Fördelen med deras apparat är att man kan se tidig degeneration, lättare välja behandlingsmetod, få stöd till patientkommunikation och mäta resultat av behandling objektivt. Patientkommunikation med färgglada bilder är en viktigt del. Det har visat sig underlätta för läkarna att ha ett bra underlag till diskussioner med patienter om att lägga om livsstil för att undvika artros.

Åsa Wallin LiU Innovation

Sist men inte minst, Åsa Wallin som är innovationsrådgivare vid Linköpings universitet (tidigare Innovationskontoret). Hon jobbar snart även 50% för Swelife. Per Ask introducerade henne så här: Det är Åsa som omvänt mig från att vara anti till att det kommer in någon utomstående och tycker en massa till att förstå värdet.

Vanliga attityder till innovation bland vårdstudenter (tror jag att det var).

  • Positiv men ser inte hur det berör mig
  • Förstår inte begreppet och innebörden
  • Kopplar det till företagande och ställer sig tveksam
  • Är intresserad och vill ha mer information
  • Har en idé men vet inte att det finns hjälp att få.

Li.U Innovation jobbar med idéresan eller NABC:

  • Need
  • Approach
  • Benefit
  • Competition.

Det viktigaste är den första delen. Patientinvolveringen. När Åsa höll en presentation för 300 studenter på vårdutbildningar funderade hon först på om hon vågade nämna ordet kund. Det visade sig att vården numera är en vårdproducent. Allt handlar om kunden, patienten.

En allmänt spridd missuppfattning i vården är att det är ett motsatsförhållande mellan innovation och evidensbaserat. Någon måste alltid betala, antingen med tid eller pengar.

Nice to have vs Need to have. 

Det finns en hel del medel att söka för att genomföra en första klinisk verifiering, bland annat i Horizon 2020. Men vad händer därefter? De har kollat utfallet på projekt som fått verifieringsmedel via dem 2012-2015. Ett trettiotal projekt. Topp 3 utmaningar:

  • Avsaknad av entreprenör (forskarna vill hellre vara forskare)
  • Patent (inte tillräckligt genomtänkta ansökningar)
  • Snabb verifiering.

Vårt mål är inte att skapa entreprenörer av forskare. Det är inget självändamål att skapa entreprenörer av personer som vi redan utbildat till forskare sa Åsa Wallin. Hon berättade också att de kör matchmaking-event för att företag och projekt ska kunna hitta varandra.

mt4h-i-liu-8676

Det var mina anteckningar från dagen. Det mesta av texten ovan är skriven mer eller mindre samtidigt som jag lyssnade, vilket givetvis öppnar upp för misstag och missar. Hittar du något misstag i texten ovan så uppskattar jag om du hör av dig så rättar jag!

Dela gärna detta!

Publicerad: 13 december 2016

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.