
VInn bild
Vinnande projekt påskyndar processen för medicinteknisk innovation
Medtech4Health har nyligen beviljats finansiering av Vinnova för att driva projektet VInn (Verktyg för Innovation), som syftar till att främja innovationstakten och förenkla innovationsprocessen inom medicinteknik. Helt enkelt för att förkorta tiden från idé till patientnytta.
VInn-projektet, som startar i augusti och löper fram till februari 2025, har som huvudmål att säkerställa att de innovationsfrämjande verktyg som utvecklades under det nationella utvecklingsprojektet ”NUP Implementation” kommer till bred användning och når rätt användare.
För att uppnå detta mål kommer VInn att fokusera på att göra verktygen mer tillgängliga, att sprida information om att de finns, var man hittar dem och hur de tillämpas. Tanken är här att samla alla verktyg på plattformar som Medtech Arena, under en gemensam kommunikationsstrategi.
Ett ytterligare mål är att skapa en hållbar förvaltningsmodell, ett ägandeskap av de samlade verktygen för framtida förvaltning och vidareutveckling. Detta för att garantera att verktygen fortsätter att skapa värde på lång sikt.
Det långsiktiga målet för VInn är att stärka konkurrenskraften för svensk medicinteknik och säkerställa att fler medicintekniska innovationer nyttiggörs.
Följande verktyg ingår i VInn projektet:
- MIG – Medtech Innovation Guide
- E4MT – Evidence for Medtech
- Legala Värdekedjor
- Användarmedverkan i praktiken
- Upphim- Innovationsupphandling
Dessa verktyg kommer att vidareutvecklas och anpassas utifrån behoven i respektive arbetspaket, med ett gemensamt mål att öka tillgängligheten för rätt målgrupper. Medtech4Health leder och koordinerar processen och ansvarar även för att skapa en samlad kommunikation kring hur verktygen integreras i innovationsprocessen.
Parter i projektet är: Region Västerbotten, KTH, Begripsam, Funktionsrätt Skåne, Innovation Skåne, RISE och Sahlgrenska Science Park, vilket ger projektet en bred nationell spridning och expertis.
VInn-projektets huvudbudskap:
VInn-projektet strävar efter att erbjuda ett stöd till innovatörer i syfte att förenkla processen från idé till produkt och därmed reducera den tid som krävs för att innovationer ska nå marknaden.
Mer information och kontakt:
Claudia Ciambriello
Projektledare, Medtech4Health
claudia.ciambriello@mt4h.se
070 456 59 53

AKTUELLT
BME@LiU visar vikten av tvärsektoriellt samarbete
Under onsdagen deltog Medtech4Healths programdirektör Lena Strömberg på konferensdagen BME@LiU där hon gav en presentation om resultat från programmets nio år samt alla de verktyg som Medtech4Health erbjuder via Medtech Arena. Dessutom engagerades hon i en rad samtal kring forskning, utveckling och det medicintekniska regelverket MDR. För inbjudan stod bland annat Peter Hult, kontaktperson vid SO Sydöstra.
Premiär för Medtech4Healths etiska guide för utveckling, upphandling och användning av välfärdsteknik!
På Vitalis i morse var det premiär för en ny etisk guide för införandet av välfärdsteknik. Guiden presenterades av Thilia Nyberg, Funktionsrätt Skåne, och Stefan Johansson, forskare och tillgänglighetsexpert, Begripsam.
Så har fyra av Sveriges regioner förbättrat sitt innovationsarbete med stöd av Medtech4Health.
Under årets upplaga av Vitalis i Göteborg publiceras slutrapporten för Medtech4Healths strategiska projekt Innovationsmotorer. Rapporten är en fyllig och praktisk beskrivning av arbetet i de fyra regionerna Region Uppsala, Västra Götalandsregionen, Region Västerbotten och Region Östergötland.
Uppskattad dragning på Vitalis under rubriken ”Användarmedverkan i praktiken – en guide”.
För en framgångsrik användarmedverkan finns tre nycklar: tid, tillit och tillgång. Tiden att inkludera användare från projektstart, en gemensam tillit i relationen, och god möjlighet för alla att delta i utvecklingen.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.