
VGR Artrosresan
Artrosresan
Vill ni bidra med nya lösningar på artrosvårdens behov? Innovationsmotorn VGR testar nytt arbetssätt.

Vill ni bidra med nya lösningar på artrosvårdens behov? Innovationsmotorn VGR testar nytt arbetssätt.
Målet med innovationsmotorprojektet i VGR är ökad samverkan mellan vårdverksamhet, akademi och medicinteknisk industri – för att hitta nya, innovativa lösningar på vårdens behov. Projektet bidrar med en process genom vilken vårdens behov kan presenteras för externa aktörer, och utgör en bro för samverkan. Först ut att testa processen är artrosområdet.
Artros förekommer hos drygt en fjärdedel av alla individer över 40 år och höftartros är en av de vanligaste formerna. VGR som Innovationsmotor jobbar just nu med att söka externa lösningar på behov utifrån höftartrospatienters vårdresa.
Tre definierade utmaningar
Vi eftersöker nya infallsvinklar, helhetsgrepp eller detaljlösningar kring de tre utmaningar som har kartlagts. Idéerna behöver inte vara färdigutvecklade lösningar. Målet är att samla in inspel kring innovativa lösningar och idéer på vägar framåt.
Vilka är ni?
Vi ser att ni kommer från branschorganisationer, företag, högskola, patientförening eller att ni arbetar som vårdgivare. Ni kan antingen vara placerad inom Västra Götaland eller i andra regioner.
Vad blir nästa steg?
Projektgruppen i Innovationsmotorn kommer att gå igenom de idé- och lösningsförslag som inkommit och om det finns frågor kommer ni att kontaktas för komplettering. I nästa steg kommer förslagen att bedömas av en tvärfunktionell arbetsgrupp där representanter från Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Swedish Medtech, VGR, Regionala kunskapsstyrningen, Chalmers och Sahlgrenska Akademin ingår. Patientperspektivet tillvaratas genom en patientrepresentant. Gruppen kommer att fokusera på såväl potentiell patientnytta som genomförbarhet.
Därefter kommer gruppen att kontakta de förslag som är intressanta för fortsatt forskning, utveckling och samverkan.
Observera att detta inte är en anbudsförfrågan och därför inte förpliktigar VGR till någon upphandling eller annat åtagande. Svar på denna inbjudan förpliktigar inte svarslämnaren att inkomma med anbud i en eventuellt kommande upphandling.
Skicka in lösningsförslag!
Har ni en idé eller en lösning på en eller flera av de tre utmaningarna?
- Beskriv kortfattat ert inspel genom att fylla i mallen och
- Skicka den till innovationsplattformen@vgregion.se. Ange ”Innovationsmotor” i ämnesraden. VGR vill ha ert förslag senast den 10 februari.
Har ni frågor? Delta i vår frågestund!
Den 26:e januari klockan 14:30-16:30 har ni möjlighet att ställa frågor till patientföreträdare, sjukgymnast, ortoped och projektledning. Anmäl dig här, senast den 19:e januari.
Offentlighet och sekretess
Uppgifter som lämnas med anledning av denna inbjudan omfattas av offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Det betyder att de uppgifter som lämnas som utgångspunkt kommer att vara offentliga.
Texten ovan är hämtad från https://www.vgregion.se/ov/innovationsplattformen/aktuellt/artros/
AKTUELLT
Möt finalisterna i Medtech4Health Innovation Award 2025
Nu är finalisterna i årets upplaga av Medtech4Health Innovation Award klara. Under de kommande veckorna presenterar vi dem en i taget i en egen presentationsfilm. Håll utkik i våra sociala kanaler, där ser du dem först!
Finals in the Health Data Sweden Hackathon
Don't miss the Health Data Sweden Hackathon on March 18-20. Here, the teams focus on creating new digital solutions that coordinate multiple healthcare actors in the treatment of a multi-ill patient.
Accelerate your medical technology development with a European expert mentor
Now there is a new way to speed up idea development, find European funding and achieve long-term success with implementation. Through EAMBES Fellows – Competence strengthening for innovation, you get access to some of Europe's leading experts in medical technology and biological research and development.
Innovation Hive: Banbrytande teknik – lösningen för vårdens transformering och patientnytta
Digitalisering och utveckling av AI-baserad teknik ger oss möjlighet att utveckla bättre arbetsflöden i vården. Resultatet kan bli avlastning för vårdpersonalen, en säkrare diagnostik och behandling. Men hur implementerar vi bäst medicintekniska lösningar så att de blir ett stöd för patienter, personal och vårdens struktur?
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health – prenumera på vårt nyhetsbrev.

AKTUELLT
Innovation Hive: Banbrytande teknik – lösningen för vårdens transformering och patientnytta
Digitalisering och utveckling av AI-baserad teknik ger oss möjlighet att utveckla bättre arbetsflöden i vården. Resultatet kan bli avlastning för vårdpersonalen, en säkrare diagnostik och behandling. Men hur implementerar vi bäst medicintekniska lösningar så att de blir ett stöd för patienter, personal och vårdens struktur?
Sökes: innovativa lösningar för 3D-printing i sjukvården
Utvecklar du nya lösningar för 3D-printing av medicintekniska produkter? Nu finns en möjlighet att testa och utvärdera tidiga idéer och prototyper i samarbete Region Uppsalas forsknings- och innovationsenhet.
Nu är finalisterna utsedda i årets Medtech4Health Innovation Award
Nu är finalisterna utsedda till priserna i Medtech4Health Innovation Award. Vinnarna av Medtech4Health Innovation Award och Patientens pris delas ut på Vårdarenan den 8 april.
Finaldags i Health Data Swedens Hackathon
Missa inte Health Data Swedens Hackathon den 18-20 mars. Här fokuserar lagen på att skapa nya digitala lösningar som samordnar flera vårdaktörer i behandlingen av en multisjuk patient.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.