
VGR Artrosresan
Artrosresan
Vill ni bidra med nya lösningar på artrosvårdens behov? Innovationsmotorn VGR testar nytt arbetssätt.

Vill ni bidra med nya lösningar på artrosvårdens behov? Innovationsmotorn VGR testar nytt arbetssätt.
Målet med innovationsmotorprojektet i VGR är ökad samverkan mellan vårdverksamhet, akademi och medicinteknisk industri – för att hitta nya, innovativa lösningar på vårdens behov. Projektet bidrar med en process genom vilken vårdens behov kan presenteras för externa aktörer, och utgör en bro för samverkan. Först ut att testa processen är artrosområdet.
Artros förekommer hos drygt en fjärdedel av alla individer över 40 år och höftartros är en av de vanligaste formerna. VGR som Innovationsmotor jobbar just nu med att söka externa lösningar på behov utifrån höftartrospatienters vårdresa.
Tre definierade utmaningar
Vi eftersöker nya infallsvinklar, helhetsgrepp eller detaljlösningar kring de tre utmaningar som har kartlagts. Idéerna behöver inte vara färdigutvecklade lösningar. Målet är att samla in inspel kring innovativa lösningar och idéer på vägar framåt.
Vilka är ni?
Vi ser att ni kommer från branschorganisationer, företag, högskola, patientförening eller att ni arbetar som vårdgivare. Ni kan antingen vara placerad inom Västra Götaland eller i andra regioner.
Vad blir nästa steg?
Projektgruppen i Innovationsmotorn kommer att gå igenom de idé- och lösningsförslag som inkommit och om det finns frågor kommer ni att kontaktas för komplettering. I nästa steg kommer förslagen att bedömas av en tvärfunktionell arbetsgrupp där representanter från Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Swedish Medtech, VGR, Regionala kunskapsstyrningen, Chalmers och Sahlgrenska Akademin ingår. Patientperspektivet tillvaratas genom en patientrepresentant. Gruppen kommer att fokusera på såväl potentiell patientnytta som genomförbarhet.
Därefter kommer gruppen att kontakta de förslag som är intressanta för fortsatt forskning, utveckling och samverkan.
Observera att detta inte är en anbudsförfrågan och därför inte förpliktigar VGR till någon upphandling eller annat åtagande. Svar på denna inbjudan förpliktigar inte svarslämnaren att inkomma med anbud i en eventuellt kommande upphandling.
Skicka in lösningsförslag!
Har ni en idé eller en lösning på en eller flera av de tre utmaningarna?
- Beskriv kortfattat ert inspel genom att fylla i mallen och
- Skicka den till innovationsplattformen@vgregion.se. Ange ”Innovationsmotor” i ämnesraden. VGR vill ha ert förslag senast den 10 februari.
Har ni frågor? Delta i vår frågestund!
Den 26:e januari klockan 14:30-16:30 har ni möjlighet att ställa frågor till patientföreträdare, sjukgymnast, ortoped och projektledning. Anmäl dig här, senast den 19:e januari.
Offentlighet och sekretess
Uppgifter som lämnas med anledning av denna inbjudan omfattas av offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Det betyder att de uppgifter som lämnas som utgångspunkt kommer att vara offentliga.
Texten ovan är hämtad från https://www.vgregion.se/ov/innovationsplattformen/aktuellt/artros/
AKTUELLT
Uppsala’s Innovation Engine has created a path to better collaboration between healthcare and business
Medtech4Health's Innovation Engine in Uppsala has now reached its goal. Under the heading “From current situation to new situation - collaboration for innovation in healthcare”, the project has opened up for more structured and effective collaboration between healthcare and business.
Medtech4Health 2024 annual report now available
Medtech4Health's 2024 was a year of innovation, collaboration and accessibility, according to the annual report now published. Here you can immerse yourself in everything from this year's calls to the progress of the program's strategic projects and partners.
Uppsalas Innovationsmotor har skapat en väg till bättre samverkan mellan vården och näringslivet
Nu har Medtech4Healths Innovationsmotor i Uppsala gått i mål. Under rubriken ”Från nuläge till nyläge – samverkan för innovation i vården” har projektet öppnat för mer strukturerad och effektiv samverkan mellan hälso- och sjukvården och näringslivet.
AIDA Data Hub har slagit upp dörrarna för företag och vårdgivare
I mars öppnade AIDA Data Hub Data Science Platform som en infrastruktur för att dela kliniska data som behövs för att bygga effektiva och säkra AI-lösningar för vården. AIDA är ett av Medtech4Healths strategiska projekt och startade redan 2017.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health – prenumera på vårt nyhetsbrev.

AKTUELLT
AIDA Data Hub har slagit upp dörrarna för företag och vårdgivare
I mars öppnade AIDA Data Hub Data Science Platform som en infrastruktur för att dela kliniska data som behövs för att bygga effektiva och säkra AI-lösningar för vården. AIDA är ett av Medtech4Healths strategiska projekt och startade redan 2017.
Nu finns Medtech4Healths årsrapport för 2024 färdig
Medtech4Healths 2024 var ett år fyllt av innovation, samverkan och tillgängliggörande visar årsrapporten som nu finns publicerad. Här kan du fördjupa dig i allt från årets utlysningar till framstegen för programmets strategiska projekt och partners.
SO Stockholm stärker Medtech4Healths internationella nätverk
Sex nationella sjukvårdsområden ger Medtech4Health en stark regional förankring. Varje sjukvårdsområde rymmer representanter från såväl region som hälso- och sjukvård samt akademi. I Stockholm skapas synergier med såväl europeiska som regionala initiativ.
Inkluderande innovation på Medicinteknik i Skåne 2025
När seminariedagen Medicinteknik i Skåne anordnades för åttonde gången fanns Medtech4Health på plats i Lund för att inleda eftermiddagens fokusområde Inkluderande innovation.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.