Västerbottens Innovationsmotor krokar arm med företag för innovation i vårdens vardag
Vid sidan av Innovationsmotorerna i Uppsala, Västra Götaland och Östergötland vars gemensamma nämnare har varit innovation genom samverkan väljer region Västerbotten att gå ett steg längre med innovation i partnerskap, ett sätt att skapa värde för patient, vård och företag. Konceptet har utvecklats, testats och utvärderats på tre spjutspetskliniker, så kallade innovationskliniker, med företag som Roche, Getinge och Microsoft.
Innovationsklinik är ett koncept för hur verksamheter inom hälso- och sjukvården kan arbeta med innovation, utveckling och förändring i partnerskap som skapar mervärde – direkt i vårdens vardag.
Som Sveriges första Innovationsmotor under 2017–2018 utvecklade dåvarande Västerbotten läns landsting, numera Region Västerbotten, konceptet och etablerade samtidigt tre innovationskliniker. Medicinska akutvårdsavdelningen (Mava), Bjurholms hälsocentral och tandvårdskliniken Idun. Där har utvecklingsarbetet utgått från tre huvudsakliga principer: Innovation, Partnerskap och Värde.
Arbete i två växelvisa processer
- Innovation i partnerskap och implementering av innovationsprojekt direkt i vårdens vardag, på operativ nivå, på innovationsklinikerna.
- Strategiskt innovationsarbete på organisationsnivå för att röja hinder och skapa förutsättningar för värdeskapande i hälso- och sjukvården. Även detta har skett i partnerskap med företagen som också arbetat innovativt i sina respektive organisationer med bland annat riskdelningsmodeller och affärsmodellsutveckling.
Samverkan respektive partnerskap?
Vi frågar Elham Pourazar, innovationsstrateg i Region Västerbotten, vad som skiljer begreppen samverkan och partnerskap i innovationssammanhang?
─ Vi har tagit fram en modell där partnerskapen utgör den yttersta formen av samverkan mellan vård och företag, som går bortom den traditionella kund- och leverantörsrelationen och den sedvanliga samverkansmodellen. Vår ansats har varit ett gemensamt åtagande mot gemensamma mål och vi har eftersträvat modeller med delad risk och delat ansvar som en förutsättning för delat värde.
En win-win- situation helt enkelt!
Nytänk möjliggör samhällsnytta
I korthet definierar Sveriges kommuner och regioner (SKR) innovation som något nytt som är nyttigt och blir nyttiggjort.
─ Vi har haft stort fokus på just nyttiggörandet: att hitta nycklarna som innebär att vi kan skapa värde för patienter, medarbetare och vårdorganisationen som helhet, vilket i sin tur behöver skapa mer långsiktiga förutsättningar för affärsmässiga värden för företagen.
Klarar vi det gör vi också nytta på samhällsnivå, säger Elham Pourazar.
Elham Pourazar berättar att innovationsarbetet många gånger handlar om att våga rannsaka sig själv, sitt arbete, sin organisation och ibland även att omkullkasta gamla sanningar. Det kräver mod från många och ett stöttande ledarskap, också hos de företag som regionen krokat arm med.
─Med de utmaningar och möjligheter som hälso- och sjukvården står inför blir innovationsarbetet till vis del existentiellt. Varför finns vi och för vem? Hur behöver svensk hälso- och sjukvård se ut idag och i framtiden för att vara relevant? Dessa frågor är ju viktiga att besvara även för företagen. Inom ramen för partnerskapen skapar vi samsyn om vårt gemensamma varför, säger hon.
Resultat och nästa steg
Efter de drygt fyra år som innovationsmotorn i Västerbotten har arbetat med innovationsklinikerna och drivit olika typer av partnerskap med företagen summerar Elham Pourazar:
─Nu har vi stärkt kompetenser och utvecklat processer, modeller och metodstöd som kan appliceras inom ett bredare fält. Vi har också dragit lärdomar, ibland den hårda vägen, om vilka organisatoriska förutsättningar som är viktiga för ett framgångsrikt innovationsarbete.
─Nästa steg är att se över prioriterade behovs- och framtidsområden för hälso- och sjukvården under de kommande 3–5 åren och se var innovation och partnerskap har bäst förutsättningar att göra mest nytta. Samtidigt pågår ett erfarenhetsutbyte med bland annat Region Örebro län som nu påbörjar sin resa med innovation i partnerskap och det ska bli spännande att följa det arbetet, avslutar hon.
Innovationsmotorer – ett nationellt projekt
Innovationsmotorer drivis i regionerna Uppsala, Västra Götaland, Västerbotten och Östergötland. Region Örebro län står i startgroparna för att påbörja sin satsning. Innovationsmotorer drivs inom ramen för Medtech4Health och projektleds av branchorganisationen Swedish Medtech.
Läs intervjun med Lena Svendsen, nationell projektledare, Swedish Medtech.
Innovationsmotorerna recept: ─ Samverka för att innovera svensk vård – Medtech4Health
informationsmaterial om Västerbottens innovationsarbete på regionvasterbotten.se: Samlat informationsmaterial (regionvasterbotten.se)
AKTUELLT
Ny rapport visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige
En ny rapport från Vinnova visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige. En årlig kartläggning [...]
Nu öppnar Medtech4Health Innovation Award 2025
Nu öppnar nomineringen till 2025 års Medtech4Health Innovation Award – priset som belönar innovativ medicinteknik. Nomineringen öppnar den 16 oktober och stänger den 1 december.
Medicinteknikdagarna i backspegeln
Årets Medicinteknikdagar bjöd på otroligt spännande sessioner allt från forskningsnära nya teknologier, insikter om möjligheter [...]
Vinsten förstärkte Mindmores verksamhet och teamkänsla
Medtech4Health Innovation Award 2024 gick till Mindmore – ett digitalt verktyg för bland annat kognitiv svikt. Att valet föll på Mindmore berodde även på att företaget har lyckats väl med en bred implementering: Mindmore används idag aktivt av både regioner och privata vårdgivare .
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.