Adam500

Vad händer i fokusområde systematisk utvärdering – ett delprojekt inom Nationella utvecklingsprojektet för implementering (NUP)?

Vad händer i fokusområde systematisk utvärdering – ett delprojekt inom Nationella utvecklingsprojektet för implementering (NUP)?

Vi pratar med Adam Darwich, projektledare för fokusområde systematisk utvärdering – ett delprojekt inom Medtech4Healths strategiska projekt Nationella utvecklingsprojektet för implementering (NUP).  

Hej Adam! Vem är du?

– Jag är projektledare för ett projekt som handlar om Evidensgenerering. Till vardags är jag anställd på KTH där jag arbetar inom modellering och simulering av processer och system för medicinsk behandling, hälsa och sjukvård. Från början kommer jag från farmakologin, men arbetar nu inom hälsosystemvetenskap.

Vad sysslar ni med inom Evidensgenerering?

– Projektet är en del av ett större projekt, Nationella utvecklingsprojektet för implementering av medicinteknik, som syftar till att tillhandahålla information och resurser för att möjliggöra och snabba på processen från produktutveckling till patientnytta. Fokus är på evidensgenerering, legala frågor, upphandling och kunskapsspridande. Det fokusområde som jag leder, systematisk utvärdering, syftar till att kartlägga de system och processer som ligger till grund för evidensgenerering och utvärdering av medicintekniska produkter och tjänster i Sverige – en viktig del i kedjan för implementering i hälso- och sjukvården. Klinisk forskning inom medicinteknik är utmanande, då det är en balansgång mellan god klinisk studiedesign, realiteten att studera medicinteknik i rutinsjukvård, samt tillgången till resurser och ingångar i hälso- och sjukvårdssystemet. Dessutom är krav och kriterier vad gäller evidensgenerering och evidensbedömning ofta otydliga från utvärderande myndigheter, organisationer och beslutsfattare. Vi har därför bland annat tagit fram ett verktyg för hur innovatörer kan jobba med produktutveckling för att kunna säkerställa att deras produkt möter de krav som ställs på evidens vad gäller klinisk effekt och säkerhet, organisatorisk påverkan, hälsoekonomi och patientetik.

Vad är det roligaste med ditt uppdrag?

– Att arbeta med förbättring är alltid roligt och motiverande. Utmaningarna kring evidensgenerering är redan väl kartlagda och det vi i projektet fokuserar på nu är främst hur vi ska omsätta våra resultat i något som är praktiskt användbart och tillämpbart för innovatörer inom medicinteknik. I höst kommer vi exempelvis att möta representanter från patientorganisationer, små och medelstora företag och beslutsfattare i en workshop som syftar till att utifrån olika intressenters perspektiv förtydliga och kartlägga rollen av evidensgenerering och -utvärdering på vägen fram till implementering. Vi kommer att jobba med samskapande aktiviteter för att verifiera och vidareutveckla de verktyg vi tagit fram. Workshopen kommer sedan att följas upp av ett rundabordssamtal där vi bjuder in bredare och fortsätter diskutera ämnet och resultaten.

Vi återkommer i höst med mer information om det planerade rundabordssamtalet!

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health – prenumera på vårt nyhetsbrev.

Dela gärna detta!

Publicerad: 5 juli 2021

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.