
dermicus dragare
Malignt melanom är tillsammans med övriga hudcancerformer de vanligaste cancerformerna i Sverige och även de som ökar snabbast. Sjukdomen är dock svår att diagnostisera då godartade tillstånd är svåra att skilja från elakartade.
Möt ett Medtech4Health-projekt: utvecklar AI-stöd för att bättre diagnosticera hudcancer
Företaget Dermicus utvecklar ett nytt AI-stöd för tidigare upptäckt, diagnos och behandling av malignt melanom och annan hudcancer. Med stöd från Medtech4Health pågår utveckling och validering tillsammans med Skånes Universitetssjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset och Chalmers.
Malignt melanom är tillsammans med övriga hudcancerformer de vanligaste cancerformerna i Sverige och även de som ökar snabbast. Sjukdomen är dock svår att diagnostisera då godartade tillstånd är svåra att skilja från elakartade, ofta krävs det ett ingrepp i form av en biopsi av misstänkta hudförändringar.
Nu utvecklas ett nytt AI-stöd som kan göra diagnosen både enklare och säkrare. Något som kan spara tid och pengar för vården samt bidra till att minska oro och osäkerhet för patienterna.
– Vi utvecklar ett beslutsstöd för hudläkare som ger en bättre diagnostisk träffsäkerhet. Målet är att fler patienter ska få rätt diagnos och behandling från start men framförallt implementera det så att det stöttar vårdpersonalen i ett redan befintligt vårdflöde, säger Daniel Eliasson, COO på Dermicus.
Svårigheterna med att diagnostisera hudcancer leder ofta till att patienterna tvingas till upprepade besök i vården. Extra svårt är det att fånga upp ett malignt melanom i tidigt skede, berättar Åsa Ingvar, överläkare på hudmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund.
– Ju tidigare vi hittar ett melanom desto större är chansen till en lyckad behandling. Här hoppas vi att algoritmerna kan utvecklas till ett dagligt verktyg för hudläkare. Men det är viktigt att säga att detta kan bli ett kompletterande hjälpmedel för läkarna som förlitar sig även på andra faktorer vid en diagnos, säger Åsa Ingvar.
Snart påbörjas valideringen av algoritmerna vid både Skånes universitetssjukhus och Karolinska Universitetssjukhuset. Där undersöks även hur lösningen kan bli en del av det dagliga vårdflödet. Själva algoritmerna utvecklas av Dermicus med stöd från Chalmers tekniska högskola med målet att hitta algoritmer som kan hantera diagnoser av flera olika typer av hudcancer.
Målet är att algoritmerna ska bli en del av den digitala plattformen Dermicus som idag används som teledermatologiplattform i flera svenska regioner. Personal i primärvården kan idag ta en bild på en misstänkt förändring samt dokumentera patientens sjukdomshistoria som sen blir tillgänglig för de hudläkare som sitter på distans och gör en bedömning.
Redan i dag finns flera exempel på appar för privatpersoner som alla kan ladda ned för att få en bedömning av en hudförändring. Men Åsa Ingvar höjer ett varnande finger för dessa.
– De är alla mer eller mindre farliga menar jag. Väldigt få är registrerade och ingen kan ännu användas som ett diagnostiskt stöd. Här är vi bland de första att göra en klinisk validering som också följer de senaste MDR-reglerna, säger hon.
Projektet ska gå i mål till sommaren 2024.

AKTUELLT
Möt Capitainer – vinnare av Medtech4Health Innovation Award 2025
– Ett pris som Medtech4Health Innovation Award betyder mycket för oss, inte minst i form av ökad synlighet. Särskilt på ett forum som detta där människor arbetar med nära vård i hälso- och sjukvårdsledningar. Eller på en klinik som kan ha nytta av vår lösning, säger Mathias Karlsson, CMO för Capitainer.
Stort grattis till Capitainer och Njord Medtech – vinnare av Medtech4Health Innovation Award 2025
Vinnaren Capitainer förbättrar patientvården genom att erbjuda en enkel och säker metod för självprovtagning av blod i hemmet vilket minskar behovet av fysiska vårdbesök. Vinnaren av patientens pris. Njord Medtech utvecklar ett enkelt och smidigt hjälpmedel för att flytta liggande patienter från en säng till en röntgenbrits som minskar den fysiska belastningen för vårdpersonal och ökar produktiviteten.
MTP-rådet rekommenderar regioner att validera AI med plattformar från Medtech4Health
Medicintekniska produktrådet har utfärdat en rekommendation till landets regioner att använda valideringsplattformar inför införande av [...]
Uppsalas Innovationsmotor har skapat en väg till bättre samverkan mellan vården och näringslivet
Nu har Medtech4Healths Innovationsmotor i Uppsala gått i mål. Under rubriken ”Från nuläge till nyläge – samverkan för innovation i vården” har projektet öppnat för mer strukturerad och effektiv samverkan mellan hälso- och sjukvården och näringslivet.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.