Bryssel-1841

Trendspaning från första dagen av MedTech Forum 2018 i Bryssel

Effekterna av Brexit, bristen på anmälda organ och en app som är bättre på att ställa diagnoser än vad läkare är, det är tre ämnen jag plockade upp under första dagen av MedTech Forum. Det är en årlig konferens för den medicintekniska industrin. Den anordnas av den europeiska branschorganisationen MedTech Europe och äger rum 2,5 dagar. Jag (Kristina Svensson) och Reidar Gårdebäck var även på plats i december 2016. Vi tyckte att den konferensen var mycket givande och hade därför skyhöga förväntningar på årets. Dessa har ännu inte riktigt infriats men det är ju en dag kvar. Den här texten innehåller blandade nedslag från oss och Pontus von Bahr från Vinnova. Mer info kommer imorgon.

The Egg i Bryssel

Årets konferens ägde rum i konferenslokalen The Egg. Enligt reklamen ligger den precis bredvid Gare du Medi. För mig tog det tio minuter att knata dit genom kvarter som inte var de roligaste vi råkat över i Bryssel. Lokalen var väldigt fräck men den verkar inte helt moderniserad. Det var minst 20 graders temperaturskillnad mellan toaletterna med den kortaste kön och där kaffet serverades. De serverade dock ovanligt bra lunchmat, visserligen vid en tid på dygnet när den svenska delegationen börjar fundera på eftermiddagskaffe men ändock. Detta mest som information för er som blir inspirerade att åka nästa år. Nästa stycke är också av praktiskt karaktär.

Programmet låg i en app

Dagens vanligaste konversationsöppnare var “min mobil är urladdad”. Konferensprogrammet låg i en app och det var även via den som man kunde ställa frågor till föreläsare och paneldeltagare. Dessutom är det i mobilen vi alla försökte anteckna vad som sades. Redan vid tio på förmiddagen började mobilbatterifrågan bli akut. Jag hade givetvis med ett batteripack men vad hjälper det när den nyinköpta sladden slutade fungera. Därav att jag vet hur långt det är mellan konferenslokalen och stationen eftersom jag knatade dit och handlade en ny.

Brexit – lämna UK!

Brexit är en stor fråga som meriterade en egen session som dock ingen av oss bevakade. Det berördes även i inledningen. Då sades följande: 30% av medicinteknik produkter har fått sin CE-märkning från notified bodies i UK. Vad händer med dessa efter Brexit? Svaren finns inte idag, men det är en stor apparat att flytta registrering och produktion. Det är rysk roulette för de företag som inte gör något. En del företag har därför börjat flytta. Denna process är extra jobbig då vi samtidigt har det nya regelverket och inte vet vilka notified bodies (anmälda organ) vi kan använda.

Den här bilden passar fint för att illustrera medicinteknikbranschen och frågan om anmälda organ. Både företag och anmälda organ har ett kraftigt rekryteringsbehov av regulatorisk kompetens. Var ska de hittas? Svar: de behöver utbildas och det hjälper inte att stoppa huvudet i sanden och hoppas på det bästa. Bilden är för övrigt tagen precis utanför Europaparlamentet dagen före konferensen.

Snart har alla invånare i Rwanda bättre diagnosverktyg än Européer

Alla deltagare jag pratat med är överens om att dagens höjdpunkt var Ali Parsas demonstration av appen från Babylon Health. Det är ett app som kombinerar AI med din patientjournal och dina mätdata. Han demonstrerade den live från scenen. Det är hans mobiltelefon som syns på bilden. Babylon-appen ställer ett antal frågor och svaren tillsammans med andra data bestämmer följdfrågorna. Slutstationen är en diagnos med information om det är något som behöver läkarvård. I dagsläget är appens träffsäkerhet i paritet med läkare men Ali Parsa spår att i slutet av året kommer appen att vara överlägsen på att ställa diagnoser. Han menar att det i framtiden kommer att vara kriminellt av läkare att ställa diagnos utan beslutsstödssystem. Framtidens läkare kommer i gengäld att bli mer mänsklig och lägga mer tid på den mänskliga kommunikationen med patienter.

Babylon är CE-märkt och har redan över en miljon användare. Genom en donation av Bill och Melinda Gates stiftelse kommer Rwandas befolkning att få Babylon. De kommer alltså inom kort att ha tillgång till snabbare och bättre diagnosverktyg än många Européer.
En av anledningarna till att det var så intressant att lyssna på Ali Parsa var hans öppna och raka svar. På frågan om vad händer om det blev fel så sa han att då är det deras ansvar, men att en app i varje fall inte kan vara försumlig.

Direkt från denna peppande presentation gick jag till en annan som informationssäkerhet. Den får jag rapportera om imorgon för nu börjar dagens program.

Dela gärna detta!

Publicerad: 25 januari 2018

AKTUELLT


Vinsten förstärkte Mindmores verksamhet och teamkänsla

15 oktober 2024|

Medtech4Health Innovation Award 2024 gick till Mindmore – ett digitalt verktyg för bland annat kognitiv svikt. Att valet föll på Mindmore berodde även på att företaget har lyckats väl med en bred implementering: Mindmore används idag aktivt av både regioner och privata vårdgivare .

NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.