Medtech4Healths strategiska projekt: förbättrar vården för många
Medtech4Health initierar och stödjer ett flertal strategiska projekt som bidrar till förändrade arbetssätt eller förbättrade forsknings- och utvecklingsmöjligheter för många parter samtidigt.

Medtech Arena skapar en knutpunkt för svensk medicinteknisk innovation. Plattformen verkar som bas för arbetet kring patientmedverkan och ett skyltfönster för alla de som verkar inom Medtech4Health: en helhet med blicken framåt.

Medtech Arena skapar en knutpunkt för svensk medicinteknisk innovation. Plattformen verkar som bas för arbetet kring patientmedverkan och ett skyltfönster för alla de som verkar inom Medtech4Health: en helhet med blicken framåt.

Medtech4Growth (M4G)
Projektet syftar till att stödja den internationella tillväxten hos små och medelstora medicinteknikföretag. Fokus ligger på att identifiera behov, skapa nya affärsmöjligheter och främja samarbeten mellan företag, forsknings- och innovationsstödsaktörer.
Vill du veta mer, kontakta: Lena Strömberg, lena.stromberg@mt4h.se
Välfärdsteknik för framtiden
Projektet syftar till att göra det möjligt för personer med nedsatt funktionsförmåga att öka eller bibehålla en god livskvalitet. Vägen dit går genom att kompensera för svårigheter och hinder med hjälp av välfärdsteknik. Här utvecklas både handfasta verktyg för införande av välfärdsteknik som en etisk grund.
Vill du veta mer, kontakta: Camilla Evensson, camilla.evensson@ri.se, eller Monika Lydin, monika.lydin@ri.se.
Inom det strategiska projektet ”Välfärdsteknik för framtiden” utvecklas både handfasta verktyg för införande av välfärdsteknik och en etisk grund för införandet. Under året har projektet bland annat inlett arbetet med ett ramverk för effektutvärdering genom en första litteraturstudie. Fokus ligger på att identifiera relevanta mått för att utvärdera välfärdsteknikens målvariabler: självständighet, trygghet, delaktighet och aktivitet.
Dessutom har utvecklingen av en etisk guide för välfärdsteknik fortsatt i form av flera workshops, både digitala och fysiska.
Projektet har även utvecklat en prototyp av det seriösa spelet Seniorboda för att öka kunskapen om vilka vinster som är möjliga genom olika investeringar i välfärdsteknik. Spelet är redo att distribueras till intresserade kommuner och organisationer. Nästa steg är att samla in mer feedback för vidareutveckling och anpassning av spelet.
VInn – Verktyg för Innovation
VInn-projektet ska säkerställa en bred nationell spridning och implementering av verktygen som utvecklades inom NUP Implementation. Projektet skapar tydlighet kring verktygen och deras användning samt utvecklar framtida förvaltning. Allt samlat på plattformen Medtech Arena.
Vill du veta mer, kontakta: Lena Strömberg, lena.stromberg@mt4h.se
VInn-projektets 2024 har bland annat rymt en utveckling av en prototyp för att illustrera hur en ChatGPT-lösning kopplad till verktyget Medtech Innovation Guide, MIG, kan komma att se ut. Dessutom har videomaterial tagits fram för att underlätta för förstagångsanvändare av MIG.
För att öka förståelsen och hanteringen av regelefterlevnadsfrågor har projektet utvecklat och paketerat ett antal projektresultat till verktyg. Framförallt handlar det om att underlätta för medicintekniska forsknings- och innovationsprojekt i gränssnittet industri, akademi och hälso- och sjukvård.
Evidensgenereringsverktyget har använts i två högskolekurser på KTH och även inom initiativet Livslångt lärande vid KTH. Därmed har det nått såväl blivande ingenjörer som yrkesverksamma inom hälso- och sjukvården.
AIDA: Analytic Imaging Diagnostics Arena
AIDA stödjer individer inom sjukvård, akademi och industri som arbetar med att realisera AI-innovationer i vården. Möjligheterna är revolutionerande, speciellt inom bilddiagnostik, men vägen till att realisera dessa inom rutinmässig sjukvård är utmanande.
AIDA är en nationell arena för forskning och innovation kring artificiell intelligens, AI, för medicinsk bildanalys. Basen är i Linköping men arenan är nationell. Här möts akademi, sjukvård och industri för att omsätta tekniska framsteg inom AI-teknik till patientnytta i form av kliniskt användbara verktyg.
AIDA driver idag 28 aktiva delprojekt, varav 18 innovationsprojekt, fem kliniska fellows och fem kliniska utvärderingsprojekt.
Nästa steg för AIDA är en fördjupad satsning för att stärka vårdens samarbeten kring AI-implementationer för att ge stöd och accelerera processen. AIDA blickar även mot mer internationellt samarbete.
Vill du veta mer, kontakta: Claes Lundström, aida-director@medtech4health.se, eller Caroline Bivid Stadler, caroline.bivik.stadler@liu.se.
Datadriven Hälsa, Vård och Omsorg
Det strategiska projektet Datadriven Hälsa, Vård och Omsorg inleddes 2023 och fokuserar på de utmaningar som finns kring användningen av hälsodata inom medicinteknisk innovation. Bland dessa finns att utveckla organisationsmodeller, processer och infrastruktur för att möjliggöra delning, specifikationer för sekundäranvändning samt att belysa regulatoriska konsekvenser och evidensgenerering.
Vill du veta mer, kontakta: Bertil Guve: guve@kth.se
Under 2024 presenterades projektet i flera olika sammanhang, bland annat på Vinnovas nationella Hälsodatadag samt i sex olika workshops inom Health Data Sweden.
Samarbetet mellan KTH och Karolinska Universitetssjukhuset har fortsatt framåt under året med målet att göra det möjligt att följa en patient i ett vårddatasystem. Ett nytt samarbete har även inletts med Region Stockholm.
Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV, i Linköping har genomfört en upphandling av en utökad hårdvaruplattform för projektet som nu är under installation vid Nationellt Superdatorcentrum.
Barncancerfonden är en av projektdeltagarna och har fortsatt fokuserat på att bidra med kunskap om legala möjligheter/utmaningar vid delning av sekundärdata. Övriga projektdeltagare är CMIV, Karolinska universitetssjukhuset, Predict Me AB, Region Stockholm och Region Östergötland. KTH är projektägare.
Nationell samverkan för 3D-printing
Det strategiska projektet ska utveckla förutsättningarna för 3D-printing i sjukvården. Tekniken gör det möjligt att tillverka komplexa och patientspecifika komponenter med hjälp av röntgenbilder av patienten.
Vill du veta mer, kontakta: Jenny Barnes, jenny.barnes@regionuppsala.se.
Inom hälso- och sjukvården används 3D-printade, patientspecifika modeller bland annat inom operationsplanering, kirurgiska verktyg och för tillverkning av implantat. Både behovet och nyttan av tekniken anses som mycket stort.
Under året har projektet etablerat ett nationellt forum med digitala träffar och studiebesök, samt kartläggning av intressenter och teman för framtida samarbeten. Dessutom har en systematisk litteraturöversikt i hälsoekonomi, kopplad till 3D-printing i sjukvården, genomförts. Kartläggningen planeras att publiceras för att öka kunskapsspridningen ytterligare.
Projektet har utvecklat en mall för insamling av kostnadsdata för att kunna följa upp hälsoekonomi i framtiden. Mallen är färdig och har börjat testas.
Under 2025 genomförs en utbildning kring kunskapsutvecklingen om MDR och 3D-printing för att nå ut till fler.
MedImpact: från innovationsarbete till breddimplementering
MedImpact utvecklar ett evidensbaserat stöd för framgångsrik breddanvändning av medicinteknik. Bland annat skapas verktyg för mognadsbedömning av möjligheten att implementera specifik teknik och ett stödverktyg med frågor för en praktisk implementeringsprocess.
Vill du veta mer, kontakta: Mattias Elg, mattias.elg@liu.se.
Under det gånga året har projektet bland annat utvecklat ett nationellt stöddokument för egenmonitorering. Dokumentet erbjuder ett praktiskt stöd till nationella programområden och arbetsgrupper som vill integrera egenmonitorering i kunskapsstyrningen. Modellen kring egenmonitorering kan senare komma att breddas till att omfatta även andra teknikområden.
Projektet har också utvecklat ett readiness-instrument för att stödja organisationers omställning till patientcentrerade och teknikdrivna vårdmodeller.
MedImpact har även bidragit till flera vetenskapliga publiceringar och arrangerat workshops för att validera readiness-instrumentet och identifiera utmaningar inom implementering av egenmonitorering.
Sjukhusvård i hemmet: systeminnovation som främjar implementering av medtechlösningar
Modeller för sjukhusvård i hemmet är på stark framväxt. Genom att använda modern teknik och medicinska resurser kan patienter som normalt sett skulle behöva vara inlagda på sjukhus istället få motsvarande vård i hemmet.
Vill du veta mer, kontakta: Andreas Hellström, andreas.hellstrom@chalmers.se.
Under 2024 har projektet arbetat vidare med att öka kunskapen om den pågående transformationen till mer avancerad sjukhusvård i hemmet. Bland annat arrangerades ett välbesökt seminarium, ”Sjukhusvård i hemmet – så snabbt går utvecklingen”, under Almedalen. Två av årets största teman under Almedalsveckan ansågs vara ”Hospital at Home” och ”AI i vården”.
Ett flertal workshops och möten har även hållits under året, bland annat på Vitalis och även internt på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Projektet har också bidragit till en mer forskningsformerad ansats inom utvecklingen av sjukhusvård i hemmet vid Sahlgrenska universitetssjukhusets och Västra Götalandsregionen.
Flera avdelningar på Sahlgrenska har redan börjat att utforska och testa olika varianter av sjukhusvård i hemmet. Nu genomförs en bredare kartläggning av vilka delar av Sahlgrenska som redan erbjuder detta.
Även en internationell omvärldsstudie har genomförts och presenterades i form av en masteruppsats med titeln ”Swedish Healthcare Reimagined: The Hospital at Home Approach”.
Nu planeras en guidebok med tips och stöd för att komma igång med sjukhusvård i hemmet. Målet är att skapa en manual för fler avdelningar och sjukhus som själva vill utveckla vårdformen.
Medtech4Healths Innovationsmotorer
Innovationsmotorer är ett av Medtech4Healths strategiska projekt och en del av arbetet för att höja takten i utvecklingsarbetet i vården. Syftet med projektet är att bättre använda den kunskap och erfarenhet som finns i sjukvården för att stärka sektorns roll som motor för utveckling av nya metoder och produkter. Här följer några nedslag hos landets olika innovationsmotorer:

På Medtech Arena kan du ladda ned dokumentation och presentationer från Innovationsmotorerna.
Innovationskliniker i Västerbotten
Projektets målsättning har varit att stärka spjutspetsvården och spjutspetsverksamheter genom att främja innovationskraft och värdeskapande partnerskap mellan vård och företag. Arbetet har innefattat utveckling och test av arbetssätt, processer och verktyg som bidrar till behovsidentifiering, förankring och prioritering av nya teknologier och metoder
- Konceptet Innovation i partnerskap är ett sätt att skapa värde för patient, vård och företag. Det har utvecklats, testats och utvärderats på tre spjutspetskliniker, så kallade innovationskliniker, med företag som Roche, Getinge och Microsoft.
- Projektet har arbetat systematiskt med utbyten, läranden och spridning mellan verksamhetsområden, t ex mellan Innovationscentrum, Ekonomistaben och Neuro-Huvud-Hals-Centrum avseende utveckling och test av business case-kalkylen. Extern/nationell spridning har också skett inom ramen för UNI-nätverket och Siish-projektet.
- Utbyten har skett mellan Folktandvården och universitetssjukvården, dels genom Innovationscentrum och dels inom ramen för strategiska forum inom förvaltningsledningen och i utbytet mellan verksamhetschefer.
- Deltagit i arbetet med att inrätta ett precisionsmedicinskt centra för att främja forskning och utveckling samt skapa förutsättningar för ett långsiktigt hållbart införande och implementering av precisionsmedicin i hälso- och sjukvården.
”Innovationsarbete är inget vi bedriver bara för att det är roligt. Det ska finnas ett tydligt behov och en relevant nytta till rimlig kostnad, för hälso- och sjukvården och för våra patienter. Då kan vi göra skillnad på riktigt.” Örjan Norberg, chef Innovationscentrum, FOUI-staben, Region Västerbotten.
Innovationsmotorn i Västra Götalandsregionen
Innovationsmotor VGR ska skapa förutsättningar för en hållbar utveckling av vården genom innovation i samverkan. Samverkan ska vara strukturerad där företag, akademi och hälso- och sjukvård gemensamt hittar de bästa vägarna till ändamålsenlig forskning och innovation.
- Innovationsmodellen som utvecklats har testats under 2024 och kommer att utvärderas i början av 2025. Därefter ska den namnges, omarbetas, publiceras och spridas under året.
- Som del i innovationsarbetet har motorn fokuserat på hur samtal med externa aktörer kan ske långt innan det är aktuellt med upphandling. Störst fokus lagts på att utveckla ett format för fysiska möten tidigt i innovationsarbetet: Perspektivforum. Under året har flera sådana möten hållits med vård och externa aktörer.
- Under hösten 2024 har arbetet påbörjats med att skapa en digital introduktion i ämnet ämnat för medarbetare inom Västra Götalandsregionen.
- Året har även rymt utveckling av ett självskattningsverktyg för innovationskapacitet baserat på standard för innovationsledningssystem (ISO 56002). Målet är att verktygen kan hjälpa verksamheter att arbeta med att utveckla sin innovationskapacitet.
- För att ytterligare utforska hur ny teknik kan nyttjas av vården har det under hösten initierats ett arbete inom området beröringsfri monitorering/mätning.
Innovationskliniker i Västerbotten
Projektets målsättning har varit att stärka spjutspetsvården och spjutspetsverksamheter genom att främja innovationskraft och värdeskapande partnerskap mellan vård och företag. Arbetet har innefattat utveckling och test av arbetssätt, processer och verktyg som bidrar till behovsidentifiering, förankring och prioritering av nya teknologier och metoder
- Konceptet Innovation i partnerskap är ett sätt att skapa värde för patient, vård och företag. Det har utvecklats, testats och utvärderats på tre spjutspetskliniker, så kallade innovationskliniker, med företag som Roche, Getinge och Microsoft.
- Projektet har arbetat systematiskt med utbyten, läranden och spridning mellan verksamhetsområden, t ex mellan Innovationscentrum, Ekonomistaben och Neuro-Huvud-Hals-Centrum avseende utveckling och test av business case-kalkylen. Extern/nationell spridning har också skett inom ramen för UNI-nätverket och Siish-projektet.
- Utbyten har skett mellan Folktandvården och universitetssjukvården, dels genom Innovationscentrum och dels inom ramen för strategiska forum inom förvaltningsledningen och i utbytet mellan verksamhetschefer.
- Deltagit i arbetet med att inrätta ett precisionsmedicinskt centra för att främja forskning och utveckling samt skapa förutsättningar för ett långsiktigt hållbart införande och implementering av precisionsmedicin i hälso- och sjukvården.
”Innovationsarbete är inget vi bedriver bara för att det är roligt. Det ska finnas ett tydligt behov och en relevant nytta till rimlig kostnad, för hälso- och sjukvården och för våra patienter. Då kan vi göra skillnad på riktigt.” Örjan Norberg, chef Innovationscentrum, FOUI-staben, Region Västerbotten.
Innovationsmotorn i Västra Götalandsregionen
Innovationsmotor VGR ska skapa förutsättningar för en hållbar utveckling av vården genom innovation i samverkan. Samverkan ska vara strukturerad där företag, akademi och hälso- och sjukvård gemensamt hittar de bästa vägarna till ändamålsenlig forskning och innovation.
- Innovationsmodellen som utvecklats har testats under 2024 och kommer att utvärderas i början av 2025. Därefter ska den namnges, omarbetas, publiceras och spridas under året.
- Som del i innovationsarbetet har motorn fokuserat på hur samtal med externa aktörer kan ske långt innan det är aktuellt med upphandling. Störst fokus lagts på att utveckla ett format för fysiska möten tidigt i innovationsarbetet: Perspektivforum. Under året har flera sådana möten hållits med vård och externa aktörer.
- Under hösten 2024 har arbetet påbörjats med att skapa en digital introduktion i ämnet ämnat för medarbetare inom Västra Götalandsregionen.
- Året har även rymt utveckling av ett självskattningsverktyg för innovationskapacitet baserat på standard för innovationsledningssystem (ISO 56002). Målet är att verktygen kan hjälpa verksamheter att arbeta med att utveckla sin innovationskapacitet.
- För att ytterligare utforska hur ny teknik kan nyttjas av vården har det under hösten initierats ett arbete inom området beröringsfri monitorering/mätning.
Fler strategiska projekt under utveckling 2025
Under året har flera förprojekt inletts med stöd från Medtech4Health som kan komma att utvecklas till strategiska projekt.
EUPATI Sverige – Nationell samordning och matchning för patientinvolvering
Nationell samordning och matchning för patientinvolvering är ett förprojekt som ska utreda behoven av och förutsättningarna för en hållbar nationell tjänst för patientsamverkan inom life science, samt planera ett eventuellt genomförandeprojekt. Förprojektet bedrivs av EUPATI Sverige och görs tillsammans med patientrörelsen, industri, akademi och offentlig sektor genom workshoppar, dialogmöten och enkäter utifrån en tjänstedesignmodell.
Accelerated National Implementation Adoption, ANIA
Sverige behöver hitta nya vägar för att snabba upp implementeringen av medicinteknik i hälso- och sjukvården. I projektet kartläggs förutsättningarna för att effektivisera införandet av innovativa metoder och lösningar genom en övergripande nationell modell. Samtidigt tas en konceptmodell fram för nationell implementering med hjälp av en bred omvärldsanalys och internationella jämförelser, främst med Frankrike och Spanien.
Matchmaking4Health
Matchmaking4Health är ett förprojekt som syftar till att utveckla ett nationellt utvecklingsprojekt med målet att säkerställa effektiv implementering av innovationer. Vägen dit går genom att engagera ledare och intressenter på flera nivåer genom att en tvärregional metod för behovskartläggning och lösningsmatchning inom hälso- och sjukvården. Bland målen finns att öka antalet implementeringsbara lösningar som möter angelägna behov i svensk hälso- och sjukvård. Och att förbättra precisionen och effektiviteten i både startups och etablerade företags produktutveckling.
Fler strategiska projekt under utveckling 2025
Under året har flera förprojekt inletts med stöd från Medtech4Health som kan komma att utvecklas till strategiska projekt.
EUPATI Sverige – Nationell samordning och matchning för patientinvolvering
Nationell samordning och matchning för patientinvolvering är ett förprojekt som ska utreda behoven av och förutsättningarna för en hållbar nationell tjänst för patientsamverkan inom life science, samt planera ett eventuellt genomförandeprojekt. Förprojektet bedrivs av EUPATI Sverige och görs tillsammans med patientrörelsen, industri, akademi och offentlig sektor genom workshoppar, dialogmöten och enkäter utifrån en tjänstedesignmodell.
Accelerated National Implementation Adoption, ANIA
Sverige behöver hitta nya vägar för att snabba upp implementeringen av medicinteknik i hälso- och sjukvården. I projektet kartläggs förutsättningarna för att effektivisera införandet av innovativa metoder och lösningar genom en övergripande nationell modell. Samtidigt tas en konceptmodell fram för nationell implementering med hjälp av en bred omvärldsanalys och internationella jämförelser, främst med Frankrike och Spanien.
Matchmaking4Health
Matchmaking4Health är ett förprojekt som syftar till att utveckla ett nationellt utvecklingsprojekt med målet att säkerställa effektiv implementering av innovationer. Vägen dit går genom att engagera ledare och intressenter på flera nivåer genom att en tvärregional metod för behovskartläggning och lösningsmatchning inom hälso- och sjukvården. Bland målen finns att öka antalet implementeringsbara lösningar som möter angelägna behov i svensk hälso- och sjukvård. Och att förbättra precisionen och effektiviteten i både startups och etablerade företags produktutveckling.