lund-3227

Stort intresse för Medicinteknik i Skåne

Njursjukdomar och sepsis var årets huvudteman på konferensen Medicinteknik i Skåne. Det är två områden där behovet av forskning och utveckling är stort, fick vi lära oss. Vi fick även en titt in i framtidens ambulanssjukvård. En sak som jag tycker är riktigt smart med den här konferensen är att i varje huvudtema är det tre talare. Först fick vi en översikt av den kliniska utmaningen, därefter en statusrapport på forskningsfronten och till sist ett exempel på lösning från ett företag.

Även Medtech4Health hade ett block där fyra av de projekt som fått finansiering i någon av Medtech4Healths utlysningar presenterade sig. Karin Bryder gav oss en uppdatering på det stöd för ansträngningsinkontinens som Arcamea arbetar för att ta till marknaden. Hon berättade exempelvis att de använt Facebookannonser för att rekrytera patienter då de fick klent intresse när de gick via kliniker. Petra Ambolt berättade om ett projekt där AI används för att bättre definiera vad som är en tumör på bilder, något som är viktigt vid strålbehandling. Detta utvecklas av Spectronic i samarbete med SUS.

Jörgen Gustavsson visade upp den kateter från Medvasc som förhoppningsvis ska revolutionera behandlingen av åderbråck och göra dem smärtfria. Sist men inte minst fick vi en uppdatering av Jimmy Johansson från Itacih om deras verksamhetsstöd för samverkande vårdgivare. Konferensen ägde rum i aulan på universitetssjukhuset i Lund och lockade storpublik från vård, universitet och företag. Undertecknad var på plats för att presentera senaste nytt från Medtech4Health samt vara öppen för synpunkter på vad vi ska fokusera på under nästa treårsperiod.

Sepsis: okänt, vanligt och farligt

Den här dagen lärde jag mig mycket nytt, särskilt om sepsis. Det är få som känner till det namnet. Säger man blodförgiftning så är det fler som förstår vad man pratar om men Adam Linder var noga med att påpeka att det inte är samma sak. Exempelvis är det bara 30% av patienterna som lider av sepsis som har bakterier i blodet. Använder man bakterier i blodet som kriterium missar man många med sepsis. Ordet sepsis är dock inte särskilt välkänt, något jag kan bekräfta efter att ha berättat om föreläsningen.

Adam Linder berättade exempelvis att många känner till att Muhammad Ali led av Parkinssons, men inte att han dog av septisk chock. Ett bekymmer med sepsis är att det är ungefär som cancer, det är komplext och finns många varianter. Det är också lika vanligt som cancer och dödligare än hjärtinfarkt. Något som gör det läskigt är att det går så snabbt. Dödligheten ökar med 7-8% per timme. Den ökade antibiotikaresistensen är ett växande hot.

Någon som har egen erfarenhet av hur sepsis kan påverka livet är Sharhzad Kiavash som berättade om sin resa under rubriken Vägen till triathlon – utan fötter. Hon drabbades som en blixt från klar himmel av allvarlig sepsis, överlevde mot alla odds men fick amputera båda fötterna. Att gå med proteser jämförde hon med att gå med pjäxor på styltor uppför en trappa. Tack vare enorm vilja har hon tagit sig till Paralympics. Bilden är från målgången av hennes första triathlon.

Konferensen arrangerades av Magnus Cinthio Medicinteknikportalen LABIV och Biomedicinsk Teknik, Lunds Tekniska Högskola, Tomas Jansson, Medicon Bridge, Lunds Universitet samt Region Skåne samt Sebastian Möller, Medicinsk Teknik Skåne, Region Skåne. Tack för en trevlig och informativ dag i Lund! 

Dela gärna detta!

Publicerad: 10 april 2018

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.