Start-up-tätt på träff med finansierade projekt i Stockholm
Stockholm visade sig från sin allra blötaste och gråaste sida fredagen den 9 mars när vår Stockholms-nod bjöd in till Sveavägen 63. De entreprenörer som trotsade vädret kunde se fram emot en värmande lunch och trevliga diskussioner. Inbjudna till träffen var representanter från olika medicintekniska projekt som fått finansiering i någon av våra utlysningar. Denna träff hade en viss internationell prägel då Nima Jokilaakso och Shampa Bari från Swecare samt vår egen internationaliseringsansvarig Lena Strömberg deltog. Kanske var det därför det var ovanligt start-up-tätt på denna träff, jämfört med när vi haft liknande aktiviteter i andra delar av landet? Sett över hela landet är det någorlunda jämnt fördelat mellan vård, företag och akademi, eller en kombination av dessa, i fördelningen av medel i Medtech4Healths utlysningar.
Frida Lindberg inledde träffen med att helt kort presentera aktuella erbjudanden från Medtech4Health och sedan fick alla deltagare berätta om projekten som de fått pengar till från Medtech4Health. Som vanligt var det riktigt intressant att höra på alla som berättade om sina projekt. Medicinteknik har verkligen potential att lösa många problem i vården och göra skillnad för patienter.
Över lunch vidtog en öppenhjärtlig diskussion om utmaningar för entreprenörer, finansieringsmöjligheter, olika marknader och mycket annat. Detta var på många sätt dagens höjdpunkt. Återigen visade det sig att det är välbehövligt med en luftig agenda. Fler liknande träffar önskades.
Undertecknad satt och antecknade under träffen. Nedan följer mina anteckningar. Förhoppningsvis utan alltför många felaktigheter. Om någon ser något allvarligt fel är det bara att hojta till så ändrar jag. Att det finns en del språkliga förbättringsområden är jag medveten om. De släpps igenom på grund av tidsbrist, strax börjar nämligen nästa projektträff. I Göteborg.
Kenneth Danehorn, Neosense technologies AB
Deras produkt bygger på två tekniker att möta syrgas i blod. Deras målgrupp är i första hand vård av för tidigt födda barn. Dagens teknik har stora mätfel vilket kan ge stora problem för patienterna. De har kämpat länge med utvecklingen av sin prototyp och med att visa på det kliniska behovet. Just nu ser det ljusare ut då de fått Eurostars vid andra försöket samt pengar i utlysningen Projekt för bättre hälsa (samutlysningen Swelife-Medtech4Health).
Anna Carleborg, Medituner AB
De har fått finansiering för arbetet med produkten Spirituner tillsammans med Arbets- och miljömedicin i Lund. De senare ställer diagnosen arbetsplatsrelaterad astma. Idag görs det med PEF-mätningar i sex veckor. Patienten ska göra åtta mätningar per dag och sedan lämna in pappersanteckningar. Det tar mkt tid att hantera dokumentation. Sedan tio minuter att ställa diagnos.
Deras produkt är en trådlös mätare och app. Patienten får påminnelser att göra mätningar (och kan inte hitta på egna data för att fylla i mätningar de missat). Läkaren kan logga in och följa hur patienten mår. Just nu pågår en studie. Steg ett: Tio patienter fick mäta hur mkt tid det tog med klassiska metoden. Steg 2 nya metoden. Hur mkt fortare går det med appen?
Produkten är CE-märkt sedan en vecka tillbaka. De ska delta i Astmadagarna och redovisa sina resultat.
Noor Alghayeb, Gnosco AB
Gnosco jobbar med en app för bättre bedömning och därmed behandling av svårläkta sår. Den är nu testat på 7-8 vårdcentraler. Sjuksköterskan tar en bild av såret vilket gör det lättare att diskutera och bedöma fallen. Det går även att skicka bilden för bedömning av en sårexpert. Appen är CE-märkt och har koppling till kvalitetsregistret rikssår. Affärsmodellen på sikt: troligen licensmodell men det är ej klart.
Niclas Roxhed, Capitainer AB
Deras produkt (bilden) är kopplad till blodprover för fingerstick. Det nya är att blodvolymen mäts och blir exakt. Tanken är att patienterna ska kunna sticka sig i fingret och skicka med posten. Torkat blod är ingen biohazard utan går bra att skicka. Detta kan vara aktuellt för exempelvis waran-patienter.
De har fått medel till en industridesigner. Detta för att få hjälp att göra produkten lätt att använda med tydliga instruktioner. De har träffat användare och tittat på konkurrerande tekniker. Produkten på bilden är för helblod. Under utveckling är en variant för. De hoppas ha CE-märkning om en månad.
Dorota Johansson och Linda Bergström Bactiguard
Till skillnad från de andra är Bactiguard ingen start-up. Företaget har funnits tolv år under det namnet. Tekniken är äldre. De har en tunn coating av guld, silver och palladium som kan läggas på alla medicintekniska produkter. Katetrar. Tre produktlinjer.
De har sitt huvudkontor i Tullinge. Komplett företag med allt från produktion till ekonomi.
De söker svar på hur deras coating fungerar på mikrobiologisk nivå. För att kunna få bättre kliniska stuider. Ibland ger deras produkt 100 % resultat, ibland lägre. Varför då? Detta vill de ha svar på. Beror det på patientgrupper? Bakterier? De samarbetar m forskare i Uppsala som i sin tur har bra kontakter med sjukhuset.
Rebecca Bejhed, TADA MEDICAL AB
Tada medical jobbar tillsammans med Uppsala universitet och Akademiska barnsjukhuset. Deras projekt härstammar från ett Clinical Fellowship. De arbetar med en kylbehandling av oral mukosit. Det är en biverkan av vissa cellgifter. Alla patienter får det inte, och får det inte varje gång. Åkomman graderas i ett till fyra där tre och fyra är gravt handikappande och innebär att man inte kan äta fast föda.
Tanken med deras teknik är att minska sannolikheten för att det uppstår, inte behandla när det väl uppstår. Idag så får patienten tugga is. Funkar någorlunda när det är en halvtimme lång behandling, men värre när det är fyra timmar vilket en behandling för barn är.
Designstudenter fick uppdrag att göra ett examensarbete. Där patienten själva styr temperatur. Företaget har nu inlett arbetet med tredjepartsleverantörer. Ett företag som gör kyldelen och en som gör munstycket. Deras konkurrenter är bland annat Brain cool. Det går ej att patentskydda idén att kyla ner en mun. Men det går att skaffa designskydd till munstycket.
Det ska fungera preventivt och minska besvären så att man slipper skjuta på behandling. 300 barn får cancer varje år med 100 olika diagnoser.
Sana Alajmovic och Eric Johnston, Sigrid Therapeutics AB
Eric och Sana presenterade en medicinteknisk produkt som faktiskt lika gärna kunde varit ett läkemedel. Men de har valt medicinteknikspåret. De har också valt att utveckla den mot indikation pre-diabetes, snarare än fetma som var första tanken. De ändrade sig då viktsänkning kräver stora studier.
Produkten ser ut som ett pulver som patienten löser i en suspension. I pulvret finns det små små kiseloxid-prylar som enbart fungerar i tarmen. Där fångar de upp olika molekyler. Vilka som fångas kan de styra med hjälp av porernas storlek samt ytans beskaffenhet. Den version som de nu har testat har exempelvis visat sig vara kolesterolsänkande. Finessen är att de kan modifiera den beroende på vilka molekyler man vill fånga.
De fick pengar i kompetensförsörjning. Nästa steg är klinisk studie för CE-märkning. Tanken är att sälja eller licensera produkten till större företag men att fortsätta utveckla vidare. De vill ej bli distributionsbolag. Tanken är att produkten ska gå att köpa på apotek eller få utskrivet på recept.
Swecare
Ska jobba exportfrämjande. Deras medlemmar är mest SME. Inte start-up. Det är först när man ska skala upp och satsa utomlands som det är vettigt att bli medlem. Delegationsresor är enbart för medlemmar.
Swecare är branschens röst i världen, även för start-up. Fem personer. De samarbetar med ambassader, handelskammare med flera.
Saker vi i Medtech4Health tar med oss från träffen
- Önskemål på Medtech4Health: jobba som Schweiz. Hyr en båt vid MIT Boston och gör reklam för start-ups för att locka investeringar.
- Kompetensförsörjning: så bra att ansökan är kort. Tog en vecka att skriva. Att skriva Eurostars-ansökningar tar flera månader.
- Utlysningar: Gör det lättare att söka (tyckte någon, medan andra tycker att det är lagom som det är). Ha fler utlysningar för sena projekt.
- Önskemål: Billig och kunnig info om MDR. Inte konsulter som är lika förvirrade som vi. Och inte dyra kurser.
- Önskemål: Det räcker inte med en CE-märkt produkt. Vi behöver mer info om olika modeller för att ta betalt.
Andra anteckningar
- Kanada och Mexiko har varit bra och populära vägar in i USA. Att få godkänt den vägen.
- Tyskland svår marknad. Stor och bra. Men sju regioner. Konservativt
- Nordiska länderna, Tyskland, UK, USA. Dessa står för 90 procent av exporten. Generellt. Därefter Japan. Men det kan se olika ut för andra företag. För lilla företaget kan en eller två bra deals i något annat land vara viktigt.
- När och hur man får betalt är också viktigt. UD kan svara på info.
Stort tack till alla som kom!
AKTUELLT
Delta med oss på Framtidens Hälso- och sjukvård i Stockholm
Medtech4Health finns på plats med monter och dubbla seminarium under Framtidens Hälso- och sjukvård den 22-23 januari 2025. Som medlem i Medtech4Health-familjen finns möjlighet att ta del av ett rabatterat erbjudande till konferensen.
Två nya utlysningar öppnar i januari 2025
I januari öppnar utlysningarna IMPlementering av medicinteknik inom vård och omsorg och Kompetensförstärkning i småföretag.
Game Changing MedTech – nya medicintekniska lösningar som verkligen gör skillnad
Apotekarsocietetens årliga heldag om medicinteknik gick av stapeln 6 december. Temat var banbrytande lösningar för framtidens vård. Dagen rymde allt från innovativa exempel ur dagens vård till framtidsspaningar.
Medtech Morning om framtidens vård och ersättningsmodeller
Under årets sista Medtech Morning i december samlades ett 50-tal deltagare kring frågan: hur kan vi främja fler medicintekniska innovationer i vården och hur ser framtidens ersättningsmodeller ut?
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.