MT4H Baxter-0658

Vinterturneblogg: Spännande produktion hos Baxter

Att mitt under vår vinterturné komma till ett företag som en gång startade med att en entreprenör träffade en forskare, ett företag som femtio år senare har 800 anställda i Lund och är en del av ett stor global koncern, var verkligen inspirerande. Tänk om någon av de entreprenörer och forskare med idéer vi har träffat de senaste veckorna kan göra samma resa? Eftermiddagens studiebesök var en särskilt intressant kontrast med förmiddagens möten på Universitetssjukhuset, Innovation Skåne och LU Innovation. Ett genomgående tema för dessa diskussioner var just att ta goda idéer till implementering och exempel på hinder som kan dyka upp längs vägen.

Gambro ägs numera av Baxter

MT4H Baxter-0646

När jag berättat att vi skulle på studiebesök till Baxter har jag mött en del blanka ansikten. Har jag istället nämnt namnet Gambro har jag fått fler igenkännande nickar. Gambro är namnet på det ursprungliga Lundaföretaget. Det blev en del av den större koncernen Baxter 2013. Det står fortfarande Gambro på en del av deras produkter men det har rent regulatoriska skäl, att det är under namnet Gambro som produkten registrerats. Baxter är en ägare med långsiktigt intresse i företaget.

Baxter har en rejäl anläggning i Lund. Den långa byggnaden som många har sett innehåller produktion. Av de 800 plus 100 konsulter som arbetar i Lund är det ungefär 250 i produktionen. Även där är de flesta tjänstemän som sysslar med produktutveckling. En anledning till att de anställda ser ljust på framtiden för Lund är placeringen med både medicinska och telekomkluster i regionen samt nära till Kastrup. En annan är de konstanta produktionsförbättringar som de arbetar med enligt Lean-modell.

Ständiga förbättringar i produktionen av dialysapparater

Dagens höjdpunkt var besöket i en del av produktionen. Vi var en liten grupp från vård samt forskning vilket gjorde det lätt att dela upp oss i två grupper. Eftersom det är fotoförbud på produktionssidan så kommer inga bilder utan jag ska försöka beskriva det istället.

Mitt i det rum vi såg står tavlorna som är centrala i Lean. De kallar det för något annat i Baxter men principen är detsamma att varje dag mellan 8 till 9 har produktledare och chefer möte där och då hanteras alla eventuella problem. Allt får en ägare och en åtgärdsplan. På var sin sida om tavlorna producerades två olika apparater.

Det där första mötet mellan en forskare och en entreprenör handlade om att forskaren uppfunnit en konstgjord njure. Dialysmaskiner är fortfarande en av Baxters största produkter. De har både apparater för vanlig planerad dialys och för akutmottagningar. Den senare var gröna och om jag inte hörde helt fel kan den fixa flera behandlingar på akuten, inte bara njure utan även lever och lungor. Det finns 13 000 sådana runt om i världen och fler tillverkas hela tiden. Både de gröna och de vanligare blå-vita skruvas ihop och testas för hand. Arbetet är upplagt så att det fanns huvudstationer och sub-stationer. Arbetet på varje station ska ta lika lång tid, på de blåvita 22 minuter, dubbelt så länge för de gröna. Efter den tiden puffas apparaten vidare till nästa station. Det är viktigt att varje steg tar lika lång tid.

MT4H BAxter-0651

Totalt tog det förra året 14 timmar att skruva ihop den blåvita, för några år sedan var den siffran 19 timmar och i år är målet 12 timmar. Denna effektivisering har inte uppnåtts genom att outsourca moment eller med att personalen skruvar snabbare utan genom att leta sätt att förenkla arbetet. En timme varje vecka så stannar hela fabriken för då samlas alla för att diskutera förbättringsarbete. Det kan handla om att de tittar på en film från en station. Med film menar vi en sådan där sportkamera på huvudet som filmar hur en person arbetar. Behöver personen sträcka sig upprepade gånger åt vänster? Eller resa sig upp och hämta något? Kan detta något placeras närmare? Genom sådana förslag minskar de ner ergonomiska problem och letar sekunder att spara.

Jag pratade efteråt med en läkare i vår grupp som blev oerhört imponerad av denna sekundjakt och önskade att ett liknande tankesätt kunde slå rot inom sin arbetsplats. Syftet med sekundjakten är förstås att göra produktionen så effektiv att det är ett bra alternativ för koncernen att behålla den i Sverige. Det såg oerhört lugnt och välordnat ut när vi gick igenom. Nu var det bara ett litet kvällsskift igång. Personalomsättningen är låg, många har jobbat där i 25 år.

Ett annat exempel på förbättring i all sin enkelhet stod en underleverantör för. På en vägg stod deras förråd av skruvar och muttrar. Varje låda står på en våg och när leverantören märker att en viss låda börjar bli lätt kommer det en ny.

Lådorna såg vi på väg in till produktionen av vattenreningsverk. De har hittills tillverkats först när de beställts och varje exemplar har varit speciellt utformat för den kundens behov men serietillverkning är på gång där också. På vattenverk och den gröna akutmaskinen Prismaflex tror jag att de sa att de är världsledande. Vattenverken görs i många storlekar och de rekommenderar att man har ett litet vattenverk hemma om man har dialys hemma. Hemsjukvård var ett genomgående tema som dök upp flera gånger under dagens fyra möten. Alla spår att det är framtiden, att fler kan vårdas hemma eller i andra miljöer än just sjukhus. Kanske i anslutning till ett trevligt café.

MT4H Baxter-0634

Stort tack till Baxter för ett trevligt ordnat besök. På bilderna figurerar Magnus Lindholm VD för Baxter Medical AB och styrelseledamot i Medtech4Health samt Niclas Jonasson platschef Lund. Nästa vecka besöker vi Wellspect i Mölndal, det finns plats kvar om någon vill följa med, läs mer här.

Dela gärna detta!

Publicerad: 18 februari 2016

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.