Snabbt nedslag på projektträff i Göteborg
Det roligaste med att lyssna på de medicinteknikprojekt som fått finansiering i någon av våra utlysningar är insikten vad brett området medicinteknik är. Lunchträffen igår i Göteborg var inget undantag. Dessutom gick utsikten inte av för hackor. Vi satt i en lokal som tillhör Sahlgrenska Akademin och ligger vackert uppe på berget. Träffen arrangerades av vår regionala nod i Göteborg, MedTech West.
Mina anteckningar från projekten är ganska kortfattade då vi råkade ut för tidsbrist. Vi åt i godan ro vilket ledde till att dagens huvudnummer, själva diskussionen hamnade lite i skymundan och till stora delar ägde rum i korridoren utanför. Bra att ha i åtanke till nästa gång att börja med projektpresentationerna direkt.
Daniel Malm, Predicare
Daniel var en av de som drabbades av tidsbristen och därför fick jag inte riktigt någon koll på vad som hänt i Predicare sedan sist (jag har bloggat om deras projekt under en tidigare träff). De jobbar med medicinska algoritmer som ska underlätta arbetet på akuten.
Marcus Andersson-Trojer, Swerea
Marcus berättade om ett projekt som började med att de tog fram ett spännande cellulosa-material. Numera jobbar Swerea ihop med Mölnlycke HealthCare för att skapa ett antibakteriellt förband baserat på materialet. Kontakten med Mölnlycke HealthCare var naturlig då han har många kollegor från doktorandtiden som jobbar där.
Erika Delersjö, 10MD
10MD har presenterat sitt arbete med funktionella strålskyddskläder på en tidigare träff. Erika passade på och använde sina minuter till att istället prata om vilken användning de haft för medlen som de fick av oss för klinisk utvärdering. De fick inte bara pengar utan det hjälpte dem att komma in på Sahlgrenska där de fick tag på en bra person. Arbetet var så lyckat att det fortsätter på sjukhuset efter att projektet avslutats. Genom pengarna kunde personal på Sahlgrenska avsätta tid för detta.
Linda Nydén, Smart Textiles i Borås
Linda berättade om deras arbete med att ta fram en funktionell proteshylsa. Det är särskilt själva “fodringen” som de tittar på och provar olika material. Detta ska fungera lite som en skidjacka och leda bort fukt är tanken. För det är särskilt tufft att bära protes när det är varmt och fuktigt på sommaren.
Teamet består av flera personer varav Linda tillhör de som har textilkunskapen. De har även med en person som själv är amputerad och därför får testa alla varianter. Det är ovärderligt och ger dem mycket information som de inte kunnat få på annat sätt. Han kan direkt säga om det klämmer eller inte sitter fast.
Emma Eriksson, SU Klinisk Kemi
I projektet Föränderligt drogbruk kräver innovativ analysmetod arbetar de med att ta fram en metod som ska ge snabbare och säkrare svar på frågan om någon har tagit en drog eller ej. Idag tar det ett par veckor att få svar och krävs två analyser. Deras metod ska ge svar på två dagar istället, och dessutom vara lätt att anpassa till nya designdroger. Dessutom ska det räcka med salivprover, vilket inte är lika integritetskränkande som att lämna urinprover. De presumtiva kunderna är exempelvis beroendekliniker som vill veta om människor tar sina substitutdroger men inget annat.
Petter Knagenhjelm, Opatus
Petter fick alla att skruva på sig en smula när han berättade att Opatus produkt är en app som mäter uppmärksamhet. Han kunde snabbt lugna oss, den används som ett stöd för att diagnostisera ADHD, inte för att betygsätta lunch-sällskapet.
Punkter vi tar med oss från mötet
- Det finns intresse av att träffas för att utbyta erfarenheter och för att på sikt skapa nya kluster och samarbeten.
- Mer tid för diskussion önskades. (Det är något som vi är väl medvetna om, det blev en miss).
- Att MedTech West kommunikatör är flitig på att skriva om projekten uppskattas. Det ger dem publicitet och tvingar dem att tänka till.
- Förra året hade vi en utlysning där VR sköt till medel så att det inte krävdes 50% medfinansiering. Det uppskattades. (Men var ett härke rent administrativt).
- Bra med lunch, det är lättare att ta sig tid att komma då.
- Steg 2-utlysning efterlystes. Den behöver ligga en bit efter att första steget är avslutat. Idag är det svårt att söka igen i samma utlysning då det är för kort tid mellan avslutning av ena projektet och ansökan ska vara inne.
Tack till alla som kom! På plats var även Helene Lindström, Henrik Mindedal, Staffan Kuuse samt undertecknad.
Edit 15 mars: har lagt till ett par bilder.
AKTUELLT
Delta med oss på Framtidens Hälso- och sjukvård i Stockholm
Medtech4Health finns på plats med monter och dubbla seminarium under Framtidens Hälso- och sjukvård den 22-23 januari 2025. Som medlem i Medtech4Health-familjen finns möjlighet att ta del av ett rabatterat erbjudande till konferensen.
Två nya utlysningar öppnar i januari 2025
I januari öppnar utlysningarna IMPlementering av medicinteknik inom vård och omsorg och Kompetensförstärkning i småföretag.
Game Changing MedTech – nya medicintekniska lösningar som verkligen gör skillnad
Apotekarsocietetens årliga heldag om medicinteknik gick av stapeln 6 december. Temat var banbrytande lösningar för framtidens vård. Dagen rymde allt från innovativa exempel ur dagens vård till framtidsspaningar.
Medtech Morning om framtidens vård och ersättningsmodeller
Under årets sista Medtech Morning i december samlades ett 50-tal deltagare kring frågan: hur kan vi främja fler medicintekniska innovationer i vården och hur ser framtidens ersättningsmodeller ut?
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.